İSKİ: Barajlarda seviye yükseldi

Beklenen yağışların bir türlü yağmamasından dolayı barajlardaki su seviyesi alarm veren İstanbul'a son birkaç gündür yağan yağmurlar umut oldu. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), su seviyesinin yüzde 27'ye yükseldiğini duyurdu.

Türkiye başta olmak üzere birçok Ortadoğu ülkesi son yıllarda kuraklıkla karşı karşıya kaldı. Sonbahar ve kış aylarında beklenen yağmurların bir türlü yağmamasından dolayı birçok ilde barajlardaki su seviyesi kritik aşamaya geriledi.

İstanbul'a temiz su sağlayan barajlarda doluluk oranı geçtiğimiz hafta yüzde 20'nin de altına inmişti.

Megakentte son birkaç gündür etkili olan yağışlar, vatandaşların yüreğine biraz da olsa su serpti. 

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nden yapılan açıklamaya göre; barajlardaki su seviyesi bugün itibarıyla yüzde 26.92'ye yükseldi.

Kurumdan yapılan açıklamada, ''Kendimize 13 Ocak 2021'de verilen su miktarı: milyon 615 bin metrküptür. Bugün itibarıyla içme suyu kaynaklarımızın doluluk oranı ise yüzde 26.92'dir'' ifadeleri yer aldı.

​GEÇMİŞ YILLARA ORANLA BÜYÜK DÜŞÜŞ GÖRÜLDÜ

Kuraklık boyutuna ulaşan doluluk oranları 13 Ocak tarihleri baz alıntığında 2005 senesinde yüzde 43.15, 2006'da 82.19, 2008'de ise 25.96 idi...

Bu tarihren sonra yeniden bir daha u seviyelere inmeye doluluk oranları, 2010 senesinde yüzde 94.17'ye yükselmişti.

Son yıllara bakıldığında ise, 2018'de doluluk 66.26, 2019'da 90.60, 2020'de ise 52.80 olarak gerçekleşmişti.

TASARRUF İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Kuraklıkla beraber barajlardaki doluluk oranlarının dibi görmesi, tasarruf çağrılarını da beraberinde getirdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, ekonomik muslukların kullanımının artması gerektiğini belirtti.

Ellerimizi yıkarken sabunlama işlemi sırasında musluğun kapalı olması gerektiğini belirten Toros, bu sayede 200 mililitre tasarruf sağlanacağını belirtti. 

Toros, tasarruf çağrısını şu sözlerle devam ettirdi:

''Dişlerimizi fırçalarken, tıraş olurken musluğun kapalı olmasına azami özen göstermeliyiz. Aynı şekilde duş alırken ve çamaşır makinesini de tam doldurup çalıştırarak da önemli bir tasarruf sağlayabiliriz.

Sebzelerimizi, meyvelerimizi her zamankinden daha fazla yıkıyoruz. Bunu yaparken de bir kap içinde onları bekletip, sonra durulama yaparak ve bu suyu da bitkileri sulamada kullanarak su tasarrufu yapabiliriz.''

İSKİ: Barajlarda seviye yükseldi ile ilgili etiketler İSKİ Baraj Yağmur Yağış İstanbul doluluk oran
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.