'IŞİD 2 Türk askeri yaktı' iddiası... O video sahte mi?

TSK'nın Suriye'de yürüttüğü Fırat Kalkanı harekatında DAEŞ'e ağır darbeler indiriliyor.

Operasyon kapsamında örgütün yüzlerce militanı öldürülürken, DAEŞ intihar eylemleri ile Mehmetçiğe hain saldırılar düzenliyor.

Bölgede çatışmalar El Bab çevresinde yoğunlaşırken, son olarak DAEŞ tarafından yayınlandığı iddia edilene görüntüler gündeme geldi.

DAEŞ'in propaganda maksadıyla yayınladığı görüntülerde Türk askeri oldukları iddia edilen kişiler yakılarak infaz ediliyor.

Ancak bu görüntülerin sahte olduğuna dair görüşler de var.

231220161909599898998_3.jpg

İşte ekşisözlük'te yer alan o yorumlardan biri;

arkadaşlar videoyu inceledim ve kesinlikle fake olduğunu düşünüyorum, tek tek açıklayacağım.

öncelikle video da ki alevler herkese sahte gibi gözüktü, framelerinde oynamalar söz konusu var, bunu herkes görebiliyordur sanırım. askerlerin canlı olarak yanmasından ziyade, ondan önceki kısım da gözüken alevler kesinlikle ama kesinlikle sahte. peki neden böyle düşünüyorum?

öncelikle videoyu 2 şekilde değerlendirebiliriz, gerçekse eğer tek 1 katman, sahteyse eğer 2 katman. 2 katmanı açmak gerekirse alev sonradan eklenmiştir, diğer her şey gerçektir.

şimdi gerçek etkenini bi kenara bırakıp 2 katmanlı olaya dönmek istiyorum.

video da bahsettiğim kısımlarda ki alevlerde ciddi anlamda sıkıntılar var, bi ileri bi geri sarıyor ve işin en komik kısmı ise burada başlıyor. arkada hareket eden bir obje var! o obje frame by frame oynattığım zaman gayet akıcı bir şekilde hareket ediyor lakin alevler tam tersi şeklinde hareket ediyor. eğer ki videonun genelinde bir frame uyuşmazlığı olsaydı, frame de oynamalar olsaydı kare kare ilerlettiğim zaman o arkadaki objede de aynı sorun olurdu. bu da demek oluyor ki %100 olarak o alevler sonradan eklenmişler. bu durum, orjinal videonun 25p alev görselinin 30p ya da herhangi bir frame sayısında olmasından ve uyuşmamasından kaynaklı olur.

yani kısaca, orjinal video ile alevler kesinlikle uyuşmuyor, frame uyuşmazlığı söz konusu ve bu da %100 olarak 2 katman olduğunu gösteriyor, yani alevler sonradan eklenmiş.

fakat sonrasında askerler alev aldığında olay çok daha realistik duruyor..

bununla ilgili söyleyebileceğim tek şey şu, teknoloji çok ciddi anlamda ilerledi ve filmlerde ki efektleri dahi algılayamıyoruz, gerisini siz düşünün. işid'in sürekli sahte, stüdyo ortamında çektiği ve sonradan düzenlettiği çok profesyonelce işlenmiş videolar gördük, bu da onlardan birisi. fakat askerler yanmadan önce gözüken alevler ve arkadakiler kesinlikle birbirine uyuşmuyor. ve son olarak, yana yana öleceğini bilen askerler tıpkı robotlaşmış, uyuşmuş bir şekilde hareket ediyorlar. emin olun yanacağınızı bilseniz o şekilde davranmazsınız ve mimikleriniz o yönde olmaz, o denli soğukkanlı olamazsınız. nereden mi biliyorum? empati kurun, sizlerle aynı yaşta insanlar, bu kişi siz, bu kişi bir arkadaşınız da olabilirdi.

bu arkadaş durumu çok güzel bir şekilde özetlemiş, askerlerin analizini yapmış.

(bkz: #64956700)

video konusunda da ben analizlerimi bitirdim, videodan anlayan her insan incelediğinde bana hak vericektir.

saygılar.

edit: aldığım mesajlar üzerine şunu belirtmek istiyorum, siz hakikaten geri zekalısınız. benim gibi bir adama bile laf yapıyorsunuz, yok trollmüşüm, yok şöyleymişim falan. yahu olaya objektif yaklaşıyor ve durumu bildiriyorum, bu video fake. bunu söylemek benim işim, mesleğim. bu kadar aptal olmayın ya.

23.12.2016 10:22 ~ 14:14 pixelsandfrequencies

'IŞİD 2 Türk askeri yaktı' iddiası... O video sahte mi? ile ilgili etiketler asker IŞİD IŞİD 2 asker yaktı infaz öldürdü
GÜNÜN VİDEOSU

10 milyon TL değerinde lüks araçlar ele geçirildi! Türkiye'ye getirilme nedenleri pes dedirtti...

Mersin polisi, yurt dışından Mersin'e getirilen piyasa değeri yaklaşık 10 milyon lira olan 4 adet lüks aracı ele geçirdi. 2 şüphelinin yakalandığı operasyonda araçların yurt dışından Mersin'e yedek parça olarak kullanmak için getirildiği öğrenildi.