İşgalden kurtarılan Şuşa neden kritik bir öneme sahip?

Azerbaycan, işgal altındaki Dağlık Karabağ'ın kalbi olan Şuşa kentini 28 yıl sonra Ermenistan'dan geri aldı. Birçok otorite, 27 Eylül'de başlayan operasyonların en önemli adımı olarak bu gelişmeyi duyurdu. Peki Şuşa neden bu kadar kritik bir öneme sahip? İşte detaylar...

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan işgalindeki Dağlık Karabağ'ın 'kalbi' olarak görülen ve kritik bir öneme sahip olan Şuşa şehrinin 28 yıl sonra kurtarıldığını duyurdu.

ŞUŞA NEDEN KRİTİK BİR ÖNEME SAHİP?

Habertürk'te yayınlanan Haber Analiz programında, ''Şuşa neden kritik öneme sahip?'' sorusunu yanıtlayan İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Babüroğlu, 

''Şuşa kenti Karabağ'ın kalbi sayılıyor. Tarih ve kültürel açısından Azerbaycan için psikolojik ve moral üstünlüğü olan bir kent. Askeri ve coğrafi açıdan bakıldığında da ele geçiren tarafa avantaj sağlıyor.

Karabağ'ın hemen güneyinde yer alan Şuşa'nın işgalden kurtarulmasıyla Azerbaycan durum üstünlüğünü kanıtladı.

SIRADA NERESİ VAR?

Şuşa'dan sonra hareket etmek çok daha kolaylaşacak. Ermenistan bölgeden kaçmak zorunda kalacaktır. Bunun dışında önemli olan Hankendi kenti var.

Şuşanın kontrol altına alınmasıyla birlikte orası da kolaylıkla kontrol altına alınacaktır. Kesin sonuca giden yol çok kısaldı. Buna zafer de diyebiliriz.

Ayrıca Şuşa'nın alınmasıyla Laçin'e olan yol da kısaldı. Laçin'in kontrol altına alınmasıyla birlikte Ermenistan ile Dağlık Karabağ arasındaki bağ kesilecek.

''EN ÖNEMLİ DÖNÜM NOKTASI''

Kesin üstünlük sağlanacak. Kesin bir yenilgiye uğradı Ermenistan. Son adıma geldi.

Bu harekat, işgal edilmiş Azerbaycan coğrafyasının yüzde 20'sini oluşturan harekat alanının en önemli dönüm noktasıdır.'' ifadelerini kullandı.

İşte Dağlık Karabağ'daki son durumu gösteren harita;

İşgalden kurtarılan Şuşa neden kritik bir öneme sahip?

İşgalden kurtarılan Şuşa neden kritik bir öneme sahip? ile ilgili etiketler Azerbaycan Ermenistan Şuşa naim babüroğlu
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.