İşe gidemeyecek olana kısa çalışma ödeneği için onay geldi! 6 bin TL hesaplara geçecek

Deprem sonrası işine devam edemeyecek vatandaşlar için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı devreye girdi. Kısa çalışma ödeneği bir kez daha raftan indi. İşte detaylar…

Deprem sonrasında tek sorun barınma olmadı elbette. Temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk yaşayan bölge halkı, aynı zamanda işleri ile ilgili de sorun yaşamaya başladı. Bu kapsamda devreye giren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, pandemi döneminde uygulanan kısa çalışma ödeneği desteğini bir kez daha raftan indirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile onayı alan ödenek, deprem bölgesi ilan edilen 11 il için yürürlüğe girdi.

Deprem bölgesinde yaşanan vatandaşların işletmelerine devam edemeyecek olması halinde işverenin başvurusu ile sağlanacak olan kısa çalışma ödeneği, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile onaylandı. Olağanüstü halin (OHAL) ilan edildiği 11 ilde geçerli olacak olan destek, şu an için OHAL’in geçerli olduğu üç ay süreyle ödenmek üzere devreye alındı. Konuya ilişkin detayları Yeni Asır’dan Faruk Erdem bildirirken, kimin ne kadar kısa çalışma ödeneği alacağı da ortaya çıktı.

İŞYERİNİN BAŞVURUSU YETERLİ TUTULACAK

İşe gidemeyecek olana kısa çalışma ödeneği için onay geldi! 6 bin TL hesaplara geçecek

Pandemi dönemindeki sistemin yeniden devreye alındığını bildiren Faruk Erdem, bugünkü köşesinde; “Pandemi döneminde olduğu gibi işyerlerinin kısa çalışma ödeneği için başvurması yeterli sayılacak ve inceleme süreci ortadan kalkacak. Böylece her başvuran işyerine kısa çalışma ödeneği hemen aktarılacak ve inceleme sonradan sağlanacak. Kısa çalışma ödeneği zor duruma düşen işletmeler için uygulanıyor ve çalışanların ücretlerinin devlet tarafından ödenmesini kapsıyor. Kısa çalışma ödeneği genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde uygulanıyor” ifadelerini kullandı. Ardından kısa çalışma ödeneğinin deprem için de kullanılabileceğini bildiren Erdem, şu açıklamayı gerçekleştirdi:

“İşverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan deprem, yangın, su baskını, salgın hastalık, seferberlik ve benzeri nedenler de zorlayıcı sebep olarak kısa çalışma ödeneğine konu oluyor.”

ÖDENEK ALANA MAAŞA GÖRE ÖDEME YAPILACAK

Yazısının devamında kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartlarına da değinen Faruk Erdem, “İşçilere kısa çalışma ödeneği ile birlikte Genel Sağlık Sigortası primleri de ödeniyor. İşçiler brüt maaşlarının yüzde 60'ı kadar kısa çalışma ödeneği alırken üst sınır olarak asgari ücretin yüzde 150'si kadar miktar belirleniyor. İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olması ve son 3 yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekiyor. Ancak pandemi döneminde bu şartlar esnetilmişti. Deprem bölgesi için de şartların esnetilmesi bekleniyor. Buna göre son 120 gün 60 güne ve 600 günlük şart da 450 güne düşürülmüştü” dedi. Hesaba ilişkin de bir kısım kaleme alan Erdem, asgari ücretle çalışanın ödenekten 6 bin 4 lira 80 kuruş olarak yararlanacağını şu hesap ile ortaya koydu:

“Kısa çalışma ödeneği tutarı; sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60'ı olarak belirlenir. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği tutarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini geçemez. Ödenek miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini yani 15.012 TL'yi geçemiyor Bu yıl için asgari ücretli bir işçi için kısa çalışma ödeneği 6.004 lira 80 kuruş… İşçinin maaşı arttıkça alacağı kısa çalışma ödeneği de artıyor. Kısa çalışma ödeneğinden sadece damga vergisi kesiliyor.”

İşe gidemeyecek olana kısa çalışma ödeneği için onay geldi! 6 bin TL hesaplara geçecek ile ilgili etiketler İşsizlik işsizlik maaşı deprem
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.