İran'dan Fransa'ya 'Suudi Arabistan' reddi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suudi Arabistan'ın da nükleer anlaşma görüşmelerine katılması gerektiğini İran'a iletti. Macron'un bu talebi Tahran yönetimi tarafından kesin bir dille reddedildi.

Nükleer faaliyetleri tehlike arz ettiği iddiasıyla İran'ın 2015 yılında denetlenmesi kararlaştırılmıştı. Söz konusu anlaşmaya Rusya, ABD, Avrupa Birliği, İngiltere ve Çin başta olmak üzere birçok ülke imza atmıştı.

O yıllarda ABD Başkanlığı görevine yeni gelen Donald Trump, söz konusu imzaları yok sayarak anlaşmadan çekildiğini açıkladı. Bununla da kalmayan Trump, nükleer faaliyetler nedeniyle İran'a yaptırım uyguladı. 

İran söz konusu gelişmenin ardından anlaşmanın diğer taraflarına 'arabuluculuk' teklif etti fakat, istediği sonucu alamadı. 

Trump'ın görevden alınmasıyla yeni başkan Joe Biden'a bu isteğini ileten İran'a net bir yanıt gelmedi.

FRANSA'NIN 'SUUDİ ARABİSTAN' TEKLİFİNE İRAN'DAN RET

Tüm bu gelişmelerin ışığında Fransa Cumhurbaşkanı Macron, dün Suudi Arabistan'ın Al-Arabiya kanalına yaptığı açıklamada, Riyad yönetiminin de İran ile yapılması planlanan nükleer görüşmelere katılması gerektiğini söylemişti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, yaptığı yazılı açıklamada, "Nükleer anlaşma, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2231 sayılı kararıyla onaylanmış, hiçbir şekilde yeniden müzakere edilemez, tarafları açık ve değiştirilemez olan çok taraflı bir anlaşmadır." ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn gibi Körfez ülkeleri, İran ile yapılacak muhtemel görüşmelere kendilerinin de katılmasını istiyor.

İran'dan Fransa'ya 'Suudi Arabistan' reddi ile ilgili etiketler İran Suudi Arabistan nükleer Fransa macron ret anlaşma
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.