İran'dan flaş nükleer hamle

ABD eski Başkanı Trump'ın İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesi sonrası Tahran cephesinden yeni bir hamle geldi. İran'ın uranyum metali üretmeye başladığı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından doğrulandı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Grossi, İran’ın uranyum metali üretmeye başladığının doğrulandığını bildirdi.

İran'ın bu girişimi, Almanya, Fransa, İngiltere, Çin, Rusya ve ABD ile 2015 yılında imzaladığı "Birleşik Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA)" adı verilen nükleer anlaşmanın bir başka şekilde yeniden ihlali anlamına geliyor.

 

YAPTIRIMLARA KARŞILIK BİR DİZİ ADIM ATMIŞTI

Eski başkan Trump'ın, 8 Mayıs 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Tahran da yaptırımlara karşılık 5 Ocak 2020'de anlaşmadaki taahhütlerini tamamen durdurmuş ve yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme işlemi dahil bir dizi adım atmıştı.

 

TARAFLARDA DERİN ENDİŞE HAKİM

Nükleer anlaşmanın tarafları Fransa, Almanya ve İngiltere, İran'ın yüzde 20 saflıkta uranyum zenginleştirmesinden ve uranyum metali üretmesinden "derin endişe" duyduklarını bildirmişti.

ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın müzakere masasına dönmesi için yaptırımları kaldırmayacağını açıklamasının ardından Tahran'dan gelen bu gelişme, anlaşmaya üye diğer ülkelerin, ABD'yi anlaşmaya geri dönmeye ikna etme çabalarını daha da çetrefilli hale getirdi.

 

NÜKLEER ANLAŞMA NELERİ KAPSIYOR

İranla imzalanan nükleer anlaşma gereğince Tahran yönetiminin uranyum metali ve uranyum metalurjisinin üretilmesini 15 yıl süreyle yasaklıyor.

Uranyum metalinin kullanım alanları arasında nükleer silahların çekirdekleri de bulunuyor. Uranyum metali ayrıca askeri füzelerde de kullanılıyor.

İran'dan flaş nükleer hamle ile ilgili etiketler İran nükleer ABD uranyum metali nükleer anlaşma
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.