Ruhani: Trump öldü, nükleer anlaşma hala yaşıyor

ABD Başkanlığı'nı bugün Donald Trump'tan devralarak göreve başlayacak olan Joe Biden'a İran'dan flaş bir çağrı geldi. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ''Bugün top Washington sahasında. Onlar taahhütlerine uyarsa biz de uyarız. Trump öldü ve nükleer anlaşma hala yaşıyor.'' ifadelerini kullandı.

Nükleer faaliyetleri tehlike arz ettiği iddiasıyla İran'ın 2015 yılında denetlenmesi kararlaştırılmıştı. Söz konusu anlaşmaya Rusya, ABD, Avrupa Birliği, İngiltere ve Çin başta olmak üzere birçok ülke imza atmıştı.

O yıllarda ABD Başkanlığı görevine yeni gelen Donald Trump, söz konusu imzaları yok sayarak anlaşmadan çekildiğini açıkladı. Bununla da kalmayan Trump, nükleer faaliyetler nedeniyle İran'a yaptırım uyguladı. 

İran söz konusu gelişmenin ardından anlaşmanın diğer taraflarına 'arabuluculuk' teklif etti fakat, istediği sonucu alamadı. 

Bu gerilimin ardından ABD askerleri, Irak'ın başkenti Bağdat'ta İran için kritik bir önem arz eden Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürdü.

İki ülke arasında savaş çıkaracak boyuta gelen olay sonrası, karşılıklı tehditlerle bir sene geride kalmasına rağmen bir gelişme yaşanmadı.

ABD ile yeni bir diyalog kurma çabasına olan ve kendilerine uygulanan yaptırımların kaldırılmasını isteyen İran yönetimi, son çare olarak bugün ABD Başkanlığı'nı Trump'tan devralacak Joe Biden ile anlaşma zemini arıyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, söz konusu nükleer anlaşmaya dönmek için ABD Başkanı Biden'a seslendi. 

''TRUMP ÖLDÜ, ANLAŞMA YAŞIYOR''

Açıklamasında, ''Bugün top Washington sahasında. Onlar taahhütlerine uyarsa biz de uyarız. Trump öldü ve nükleer anlaşma hala yaşıyor'' ifadelerini kullanan Ruhani, Trump'ın politika bilmediğini söyledi.

''BIDEN İLE PROBLEMİMİZ YOK''

Biden yönetiminin adım atması halinde sorunları çözmeye hazır olduklarını yineleyen Ruhani, "Sorunlar süratle çözülebilir. Kesinlikle hukuki açıdan hiçbir karmaşıklık yok. 'Tüm taahhütlerimizi uygulayacağız desinler'. Biz de bir saat içinde tüm taahhütlerimizi uygularız. Elbette irade ve samimiyet varsa olur, yoksa önemli değil biz işimize bakarız" görüşlerini paylaştı.

 

 

Ruhani: Trump öldü, nükleer anlaşma hala yaşıyor ile ilgili etiketler İran ABD Ruhani Trump nükleer biden başkan
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.