İran'dan Biden'a 36 saat mühlet!

Başkanlık değişimine hazırlanan ABD'ye İran'dan ortamı daha da gerecek bir çağrı geldi. Kasım Süleymani suikastının ardından ABD'yi 'intikamla' tehdit eden İran, kendilerine karşı uygulanan yaptırımların 22 Ocak tarihine kadar kaldırılmaması durumunda Birleşmiş Milletler tarafından ülkede görevlendirilen müfettişleri sınır dışı edeceğini duyurdu.

Nükleer faaliyetleri soru işaretleriyle dolu olan İran'ın denetlenmesi maksadıyla 2015 yılında Avrupa Birliği, ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya'nın ortak imzalarıyla anlaşma imzalanmıştı. 

O dönemde ABD Başkanlığı'na seçilen Donald Trump, anlaşmadan çekilerek İran'a karşı çeşitli yaptırımlar uygulamıştı. Anlaşmaya imza atan diğer ülkelerin ABD'yi bu karardan döndürmesi maksadıyla birçok girişimde bulunan İran, sonuç alamamıştı.

İki ülke arasındaki gerilim, İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'nin Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen hava harekatıyla öldürülmesinin ardından ayyuka çıkmıştı.

İran, ülke için kritik isimler arasında yer alan Süleymani için ABD'den intikam alacağını duyurmuş, fakat geride kalan bir yılı aşkın sürede herhangi bir eylemde bulunmamıştı.

Bu gelişmelerin üzerine bir de geçtiğimiz yılın kasım ayında İran'ın askeri nükleer programının 'atası' olarak lanse edilen fizikçi Muhsin Fahrizade'de başkent Tahran'a yakın bir noktada pusuya düşürülerek öldürülmüştü. İranlı yetkililer bu olayı da ABD ve İsrail'in yaptığını açıklamıştı.

İRAN'DAN GERİLİMİ TIRMANDIRACAK İSTEK

Öte yandan ABD'de 3 Kasım tarihinde gerçekleştirilen seçimlerde Donald Trump'ın koltuğunu rakibi Joe Biden'a kaptırmasının ardından İran'dan ilginç bir talep geldi.

20 Ocak 2021 tarihinde başkanlık koltuğuna oturacak Biden'a çağrıda bulunan İran Meclisi başkanlık kurulu üyesi Amirabadi Farahani, ''ABD, bize uyguladığı yaptırımları kaldırmazsa, 22 Ocak'ta Birleşmiş Milletler Atom Enerjisi (Iaea) görevlilerini ülkeden kovacağız.'' ifadelerini kullandı.

BIDEN'A SÜRE VERDİLER: 36 SAATİN VAR

Farahani sözlerine, ''Yeni başkan yemin ettikten sonra 36 saatiniz var, ya yaptırımları kaldırırsınız ya da dediğimizi yaparız'' diyerek devam etti.

ABD'nin söz konusu karar nasıl yanıt vereceği ise merak konusu oldu. Trump'ın hala görevdeyken İran'a son bir büyük saldırı gerçekleştirebileceği de iddialar arasında...

Seçimlere hile karıştığını iddia eden Trump'ın Biden yönetimini zora sokmak maksadıyla görevini tamamlamadan, Ortadoğu'da bu tip bir eyleme girişebileceği belirtiliyor.

İran'dan Biden'a 36 saat mühlet! ile ilgili etiketler İran ABD nükleer seçim Yaptırım Joe Biden Amirabadi Farahani
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.