İran'daki protestoların sembol ismi olarak biliniyordu: 6 kurşunla öldürüldü

İran'da Mahsa Amini'nin hayatını kaybetmesi sonrası ülke çapında çıkan protestolardan bir ölüm haberi daha geldi. Protestoların sembol isimlerinden biri olan Hadis Necefi güvenlik güçlerinin açtığı ateşle öldürüldü. 20 yaşındaki genç kadının ölümünü kız kardeşi doğruladı. 6 kurşunla öldürülen Necefi protestolarda saçını bağladığı anlarla gündem olmuştu.

İran'da başörtüsü kurallarına uygun örtünmediği gerekçesiyle gözaltına alınan Mahsa Amini'nin ölümü üzerine başlayan protestolar 10. gününde. 41 protestocunun öldüğü olaylarda, yüzlerce kişi de gözaltına alındı. Avrupa Birliği, İran'a protestoculara şiddeti durdurma ve interneti açma çağrısı yaptı.

İran'daki protestoların sembol ismi olarak biliniyordu: 6 kurşunla öldürüldü

HADİS NECEFİ ÖLDÜRÜLDÜ

İran'da hükümet karşıtı protestoların sembollerinden 20 yaşındaki Hadis Necefi'nin güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu öldürüldüğü açıklandı.

Hadis Necefi, Kerec kentinde, protestolara katılırken saçını bağladığı görüntülerle protestoların sembollerinden olmuştu.

İran'daki protestoların sembol ismi olarak biliniyordu: 6 kurşunla öldürüldü - Resim : 2

21 Eylül'deki gösteriler sırasında güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 6 kurşun isabet ettiği belirtilen Necefi, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Sosyal medyada yayınlanan haberlere göre kız kardeşi, Hadis Necefi’nin öldüğünü doğruladı.

PROTESTOLAR ÜLKENİN ÇOK SAYIDA NOKTASINA YAYILDI

46 şehir ve kasabaya yayılan protestolarda gözaltına alınan kişilerin sayısıysa bin 200'ü geçti. Başkent Tahran'daysa yönetime destek mitingi düzenlendi. Protestolara tepki gösteren kalabalık,, göstericileri 'başörtüsü ve din düşmanı' olarak niteledi. ABD ve İsrail karşıtı sloganlar attı.

İran'daki protestoların sembol ismi olarak biliniyordu: 6 kurşunla öldürüldü - Resim : 3

İRAN'DA NE OLMUŞTU?

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından kıyafet kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.

İran devlet televizyonunda yayımlanan görüntülerde de Emini'nin polis merkezine getirildikten ve bir görevliyle konuştuktan sonra aniden fenalaşarak yere düştüğü görülüyor.

İran'daki protestoların sembol ismi olarak biliniyordu: 6 kurşunla öldürüldü - Resim : 4

Sosyal medya kullanıcıları ise polisin, genç kadının "aniden" bilincini kaybettiği yönündeki açıklamasını reddederek, Emini'nin polis merkezine getirilmeden önce darbedildiğini iddia ediyor. Emini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentinde düzenlenen cenaze töreni sonrasında Tahran ve ülkenin batısındaki kentlerde protestolar başlamıştı.

Gösteriler daha sonra ülke geneline yayılmıştı. Sosyal medyada ve ülke medyasında yayınlanan görüntülerde bazı göstericilerin ambulans, otobüs ve kamu binalarını tahrip ettiği ve güvenlik güçleri ile göstericiler arasında şiddetli arbede yaşandığı görülüyor.

Tepkiler üzerine Tahran polisinden yapılan açıklamada, İrşad devriyesinin Emini'yi bir saatlik "brifing" için karakola götürdüğü, genç kadının burada aniden bilincini kaybetmesi ve kalp rahatsızlığı yaşaması üzerine hastaneye sevk edildiği belirtilmişti.

İran'daki protestoların sembol ismi olarak biliniyordu: 6 kurşunla öldürüldü ile ilgili etiketler İran protesto Mahsa Amini Hadis Necefi
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.