İran'da 'Kasap' seçilebilir: 592 adayın 585'i 'ahlak' yüzünden elenmişti!

89 milyon nüfuslu komşumuz İran'da 59 milyon seçmen bugün oy kullanıyor. 592 adaydan 585'inin 'ahlak testini geçemediği' için baştan elenerek başladığı İran seçimlerinde, kalan 7 kişiden 2'si ise sonradan adaylıktan çekildi. Seçimleri kazanması beklenen muhafazakar bloğun liderinin lakabı ise 'kasap'. Seçimlerdeki tek reformist ise eski Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti.

83 milyon nüfuslu İran'da 59 milyon seçmen oy kullanıyor. İran halkı bugün ülkelerinin 8. cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gitti. 

Muhafazakarların desteğini alan Reisi'nin ilk turda seçilmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. 

592 ADAYIN 585'İ AHLAK TESTİNİ GEÇEMEDİĞİ İÇİN EN BAŞTAN ELENDİ

İran'da 'Kasap' seçilebilir: 592 adayın 585'i 'ahlak' yüzünden elenmişti!

Aday olmak isteyenlerin siyasi, ahlaki, dini sabıkalarını inceleyen Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin (AKK) adaylara ve özellikle de reformistlere yönelik vetolarına yönelik tepki oluştu. AKK, 592 adaylık başvurusundan tamı tamına 585'ini reddetti ve başvuranlar içinden 7 adayın adaylığını onayladı. Halkın reformist kesimi ise bu vetoların ardından seçimleri boykot kararı aldı. 

ONAYLANAN 7 KİŞİDEN 2'Sİ İSE SONRA ÇEKİLDİ: 5 KİŞİ YARIŞIYOR

İran'da 'Kasap' seçilebilir: 592 adayın 585'i 'ahlak' yüzünden elenmişti! - Resim : 2

Reformistlerin baskılar karşısında çatlayıp boykota gitmesi ise muhafazakarlara yaradı. Muhafazakarların bir blok olarak desteklediği İbrahim Reisi'nin seçimleri kazanması ise kesin gibi duruyor. 

İran'da 'Kasap' seçilebilir: 592 adayın 585'i 'ahlak' yüzünden elenmişti! - Resim : 3

Başvurusu onaylanan, önceki reformist eski Cumhurbaşkanının Yardımcısı Muhsin Mihralizade ise yarıştan sonradan çekildi.

Ardından da muhafazakar tarafından bir geri çekilme geldi. Ali Rıza Zakani ve Said Celili, seçilmesine kesin gözüyle bakılan muhafazakar bloğun lideri İbrahim Reisi lehine adaylıktan çekildiler. 

İBRAHİM REİSİ'NİN LAKABI İSE 'KASAP' 

İran'da 'Kasap' seçilebilir: 592 adayın 585'i 'ahlak' yüzünden elenmişti! - Resim : 4

Seçilmesine kesin gözüyle bakılan muhafazakar aday Reisi'nin Batı basınındaki lakabı ise 'kasap'. Kendisine bu takma adın yakıştırılmasının sebebi ise 1988'de 30.000 siyasi mahkumun işkence görmesi ve 5 ay içinde idam olmaları olayına dahil olmuş olması. 

TEK REFORMİST ADAY İSE ABDUNNASIR HİMMETİ

Yarışa devam eden tek reformist ise eski İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti. Reformistlerin seçim boykotunun oylarını daha da düşürmesi beklenen Himmeti, seçimi ilk turda Reisi'ye kaybedecek gibi duruyor. 

 

İran'da 'Kasap' seçilebilir: 592 adayın 585'i 'ahlak' yüzünden elenmişti! ile ilgili etiketler İran seçim akk kasap ibrahim reisi
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.