Irak'ta Sadr yanlıları cuma namazını Yeşil Bölge'de kıldı

Irak'taki Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın çağrısı üzerine Sadr destekçisi binlerce kişi cuma namazını başkent Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge'deki meydanda kıldı.

Şii dini ve siyasi lider Sadr'ın "Sünni ve Şiilerin hep birlikte cuma namazı" kılması çağrısının ardından Sadr yanlıları bir süredir oturma eylemi düzenledikleri Yeşil Bölge'deki Kutlama Meydanı'nda toplandı.

Binlerce kişi çevrede alınan yoğun güvenlik önlemleri altında cuma namazını eda etti.

Sadr'ın temsilcisi Muhenned el-Musevi, okuduğu cuma hutbesinde, "Irak'ın yolsuzlukların esiri olduğunu ve uzlaşı hükümetlerinin ülkeyi büyük zarara uğrattığını" söyledi.

Siyasi partilerin pek çok sorunun kaynağı olduğuna işaret eden Musevi, "Siyasi kesimlere güvenilemeyen utanç verici sonuçlara ulaştık." dedi.

Sadr'ın parlamentonun feshedilmesi ve erken seçim yapılması çağrısına destek verdiklerini vurgulayan Musevi, tüm Iraklılara reform talebi için harekete geçmeleri çağrısında bulundu.

Şii dini ve siyasi lider Sadr, 3 Ağustos'ta yaptığı açıklamada parlamentonun feshedilmesi ve erken seçime gidilmesi çağrısında bulunmuştu.

Sadr ayrıca İran destekli Şii siyasi rakiplerine diyalog ve uzlaşı kapısını kapatarak, Yeşil Bölge'deki destekçilerinden talepleri yerine gelene kadar oturma eylemlerine devam etmelerini istemişti.

Irak'ta Ekim 2021'de yapılan seçimlerden galip çıkan Mukteda es-Sadr, İran yanlısı partilerle hükümet kurmaya yanaşmamış ve ardından siyasetten çekildiğini açıklamıştı. Sadr sonrası hükümet kurma işi rakibi Koordinasyon Çerçevesi'ne geçmişti.

Koordinasyon Çerçevesi, 25 Temmuz'da başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'yi seçtiğini duyurmuştu.

Sadr yanlıları, İran’a yakın Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı Sudani’yi protesto etmek amacıyla 30 Temmuz Cumartesi günü Yeşil Bölge'ye girerek Meclis binasını basmış ve burada oturma eylemi başlatmıştı.

Şii lider Sadr, 2 Ağustos'ta destekçilerine Meclisten ayrılarak oturma eylemine binanın çevresinde devam etmeleri çağrısı yapmıştı.

 

Irak'ta Sadr yanlıları cuma namazını Yeşil Bölge'de kıldı ile ilgili etiketler Irak Mukteda es-Sadr yeşil bölge
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.