“Irak’ın Kuzeyi yeniden şekilleniyor” Özel Röportaj

Kerkük'ün Sesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Güngör Yavuzaslan, Barzani’nin istifasını ve sonrasını SuperHaber’e değerlendirdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Barzani'nin 1 Kasım itibarıyla sona eren başkanlık görevine "devam etmeyeceği ve süresinin uzatılmasını da kabul etmediği" duyurdu. Barzani’nin istifası ve sonrası ile ilgili SuperHaber’e değerlendirmede bulunan Kerkük'ün Sesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Güngör Yavuzaslan, Barzani’nin istifasının geri çekilme olduğunu söyledi. Yavuzaslan, “Barzani’nin en büyük adayı kendi ailesinden olan yeğeni Neçirvan Barzani… Goran ve Yurtsever Partisinden, İslami gruptan karşısına mutlaka bir rakip çıkacaktır” ifadelerini kullanarak “Bölgesel Kürt yönetimi bölünecek” dedi. PKK tehlikesine de dikkat çeken Yavuzaslan, Barzani’nin ve Erbil’in yapısal olarak var olma nedeninin de Türkiye’nin verdiği destek olduğuna vurgu yaptı.

BARZANİ GERİ ÇEKİLDİ!

-Barzani’nin istifasını nasıl okumak gerekir?

Görev süresi bitti devam etmiyor. Sahadan Kürt siyasetinden, aktif siyasetten geri çekiliyor. Bunu çekilme olarak yorumlayabiliriz.

SÖZDE REFERANDUM İLE POZİSYON KAYBETTİ

-Peki bu geri çekilme ile neyi amaçladı Barzani?

Barzani gayri meşru sözde referandum ile büyük bir pozisyon kaybetti siyasette. Rakipleri Goran ve KYB’ye karşı siyasi kaybedişleri de var. Bunu belirli bir düzeyde tutmak istiyor daha fazla kaybetmek istemiyor. Onun için Bölgesel Kürt yönetiminin başkanlığından geri çekilme ile ne diyelim onurlu bir veda gibi bir şey yapmak istiyor kendince.

EN BÜYÜK ADAY NEÇİRVAN BARZANİ

Bundan sonrası için liderlik koltuğuna kim oturur?

Yeni aktörler çıkacak. Barzani’nin en büyük adayı kendi ailesinden olan yeğeni Neçirvan Barzani. Goran ve Yurtsever Partisinden İslami gruptan karşısına mutlaka bir rakip çıkacaktır. Barzanisiz bir Kürt bölgesi olacak artık.

-Peki burada kendi oğlunu düşünmez mi?

Oğlu daha çok Peşmergenin başında.

BÖLGESEL KÜRT YÖNETİMİ BÖLÜNECEK

-Barzani ailesinin dışında başka bir adayın şansı nedir?

Kürt parlamentosunda 111 milletvekili var. Çoğunluk birince parti KDP olmasına rağmen KYB ve Goran’ın ittifakı daha fazla bir çoğunluk sağlıyor. Parlamentoda istedikleri kararı alabilirler. Ama bizim şöyle bir tahminimiz var. Büyük ihtimalle Bölgesel Kürt Yönetimi bölünecek. Yani Süleymaniye ve Erbil belki Halepçe’de ayrılabilir. Üçlü bir yapıyla kendi içlerinde bir bölünme olacak.

ERBİL İLE SÜLEYMANİYE’Yİ BİR ARADA TUTMAK ARTIK ÇOK ZOR

-Bu yeni yönetim neler getirir? Bölgede ne gibi değişiklikler olur?

Irak’ın kuzeyi yeniden şekillenir. Süleymaniye merkezli Talabanilerin başını çektiği bir yönetim, Erbil merkezli Barzani’nin başını çektiği bir yönetim. Halepçe’ye de yeni bir yapı kurmak istiyorlar. Artık onun adı ne olur bilmiyoruz. Irak’ın kuzeyinde üçlü bir şekillenme ortaya çıkacak. Çünkü bunlar artık Kerkük hezimetinden sonra bir yerde de duramıyorlar. Dün akşam Parlamento da kavga oldu bıçaklar çekildi. Erbil ile Süleymaniye’yi bir arada tutmak artık çok zor.

BARZANİ IRAK’I OKUYAMADI

-Onlarda referandum öncesi böyle bir şey beklemiyorlardı ki giderayak ABD’ye sitem edildi. ABD’den farklı bir söz mü almışlardı? Neden Barzani böyle bir şey yaptı?

Barzani’nin bu son bir iki aylık süreçte kendi insanını, Irak’ı tanımadığını gördük. Irak sadece Erbil’den ibaret değil. Bağdat var başka dengeler var. Irak’ı okuyamadı. Merkezi yönetimin geldiği pozisyonunu göremedi. Merkezi yönetim özellikle iki üç yıldır güçleniyor. DEAŞ’tan Musul’u geri aldılar. Birde Irak’ta alanda devlet dış aktör olsa da Haşdi Şabi gibi yeni unsurlar çıktı. Barzani bu dengeleri okuyamadı. Bağdat daha baskın bir güçle bölgeye geldi. En büyük çıkmazı da Süleymaniye merkezli Kürt siyasetini iyi analiz edemedi. Kendisinin bütün dayatmasını kendi yapabileceğini düşündü bu da geri tepti. Şu anda bir çıkmazda. Biz Irak Kürt bölgesini hep tek yapılı zannederiz. Yılların hesabı var. Özellikle Süleymaniye Barzani arasında. Bu son süreçte hep bu hesaplaşmalarda ortaya çıktı. Mesut Barzani’yi biz artık aktif siyasette görmeyeceğiz.

IRAK’IN KUZEYİ YENİDEN ŞEKİLLENİYOR

Öte yandan şunu da söylemeliyiz ki son süreçte özellikle Irak’ın kuzeyinde Türkiye’nin etki alanının çok yüksek olduğunu gördük. Bu gelişmeler sırasında Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı’nın açıklamalarına bakarsak Barzani’nin ve Erbil’in yapısal olarak var olma nedeni Türkiye’nin verdiği destektir. Türkiye bu desteği çektiğinde Barzani’nin artık yaşayamayacağını var olamayacağını gördük. Barzani ne yazık ki bunu okuyamadı. Alanda şöyle bir risk var. Barzani’nin tuttuğu alana PKK’nın doldurması gibi bir risk var. Türkiye’nin mutlaka bunun önlemini alması gerekiyor çok ciddi bir konu. Çünkü terör örgütleri de alandalar. Bizim sınırlarımızda ya da bizi tehdit eden bölgelerde Barzani’nin geri çekilmesi sonrası PKK ya da diğer terör örgütlerinin bu alanı doldurmaması ve Türkiye’nin bunun önlemini alması lazım. Sonuç olarak Irak’ın Kuzeyi yeniden şekilleniyor ve Barzanisiz bir gelecek olacak.

SuperHaber- Arzu Erdoğral/ Özel röportaj

“Irak’ın Kuzeyi yeniden şekilleniyor” Özel Röportaj ile ilgili etiketler Barzani istifa Irak Türkiye bölgesel kürt yönetimi güngör yavuzaslan
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.