Irak Türklerinin yaşadığı bölgeler Kürt Yönetimine mi bırakılıyor? Toplantıda Türkmenler yok sayıldı!

Yeni Irak hükümetinin, IKBY ile Kerkük ve diğer Türkmen bölgelerinin IKBY'ye verilmesi amacıyla komisyon kurduğu ortaya çıktı. Irak Türkmenlerinin yok sayıldığı toplantıda Şavani, anayasanın 140. maddesini uygulamak için bir üst komite oluşturulduğunu ve önümüzdeki günlerde çalışmalarına başlayacağını duyurdu. Kararla, Barzani taraftarlarının, İran destekli Talabani ve Irak'ın yeni hükümeti Türkmeneli'de yeni soykırıma zemin hazırlandığı iddia edildi.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

Irak'da, Türkmenlerin yaşadığı yerler ile ilgili ilginç gelişmeler olduğu anlaşıldı.

IRAK'DA NELER OLUYOR?

Bağdat'taki Talabani'ye bağlı Kürdistan Yurtseverler Birliği heyetinin üyelerinden Halid Şavani, anayasanın 140. maddesini uygulamak için bir üst komite oluşturulduğunu ve önümüzdeki 10 gün içinde çalışmalarına başlayacağını duyurdu. Irak'da yaşayan Türkmenlerin yok sayıldığı toplantı sonrası açıklaman  duyurunun, hükümete yakın medyada Arapça olarak yazılması dikkati çekti. Bu alınan karara göre, “Devlet Yönetimi Koalisyonu"nun dönemsel toplantısı bu akşam (28 Kasım 2022), Bağdat'ta eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin evinde, başbakanlar, Temsilciler Meclisi ve bir dizi liderin huzurunda gerçekleştirildiği öğrenildi. Karar da adı geçenler, Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği de dahil olmak üzere koalisyon partilerinden olduğu biliniyor.

Irak Türklerinin yaşadığı bölgeler Kürt Yönetimine mi bırakılıyor? Toplantıda Türkmenler yok sayıldı!

IRAK'IN EGEMENLİĞİ İÇİN KOMİSYON KURULDUĞU GEREKÇE OLARAK GÖSTERİLDİ!

Irak Merkezi Hükümeti'nin aldığı kararın ardından, Devlet İdaresi Koalisyonu ise bugün yaptığı açıklamada, toplantısında ulusal, bölgesel ve uluslararası alandaki gelişmelerin ele alındığını doğruladı. Koalisyon, "Irak'ın egemenliğinin herhangi bir dış tarafça ihlal edilmesini önlemek için, üst düzey diyaloglar ve toplantılar" ortaya koydu ve Irak'ın, komşu ülkelerin güvenliğini istikrarsızlaştırmak için, topraklarını bir sıçrama tahtası olarak kullanmasını önleme konusundaki ciddi çalışmasını gerekçe göstererek bunu özellikle vurguladı.

Irak Türklerinin yaşadığı bölgeler Kürt Yönetimine mi bırakılıyor? Toplantıda Türkmenler yok sayıldı! - Resim : 2

KÜRT YANLISI PARTİLER,ARAPLAŞTIRMA POLİTİKASININ ARKASINA MI SIĞINIYOR?

Eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin kurduğu Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği heyeti üyesi Adalet Bakanı Khaled Shawani, düzenlediği basın toplantısında, 2014 yılından bu yana askıya alınan anayasanın 140. hükümeti kurma anlaşmasının uygulanmaması nedeniyle oluşan boşluğun, Kerkük ve diğer kesilen bölgelerde Araplaştırma süreçlerini yeniden başlatmak için bir fırsat oluşturduğunu açıkladı.Bu komitenin kurulmasının Kürdistan Yurtseverler Birliği heyetinin, yeni Irak hükümetini kurma diyaloglarındaki ana taleplerinden biri olduğunu sözlerine ekleyen Bakan, "Komitenin, anlaşmanın imzalanmasından itibaren iki ay içinde aktif hale getirilmesi gerekiyordu. Hükümet ve Başbakan ve hükümet ekibi ile bir dizi görüşme sonrasında komite oluşturuldu." 10 gün içinde faaliyete geçmesi planlanıyor.

Irak Türklerinin yaşadığı bölgeler Kürt Yönetimine mi bırakılıyor? Toplantıda Türkmenler yok sayıldı! - Resim : 3

TÜRKMENELLERİ İÇİN YAPILAN TOPLANTI DA İRAN GÖLGESİ VAR!

Irak Türkmenlerinin kaderini belirleyen ve bugün yapılan toplantıya Muhammed Şiaß El-Sudani, Muhammed El-Halbousi, Nuri El-Maliki, Ammar El-Hakim, Hadi El-Amiri, Khamis Al-Khanjar, Muthanna Al-Samarrai, Faleh Al-Fayyad, Fouad Hussein katıldı. Bankin Rikani, Pavel Talabani, Rayan Kaldani, Ahmed Al-Asadi ve diğer liderler katıldığı belirtildi. Irak parlamentosundaki en büyük koalisyon olan Devlet Yönetimi Koalisyonu, 2021 seçimlerinde en fazla sandalye kazanan partilerden oluşuyor ve Sadr hareketinin Meclis'ten çekilmesinin ardından kurulduğu ifade ediliyor. İran Hükümeti Koalisyonun da, Kürdistan Yurtseverler Birliği, Kürdistan Demokrat Partisi, Egemenlik İttifakı, Azm İttifakı, Babil ve diğer partiler yer alıyor.

Irak Türklerinin yaşadığı bölgeler Kürt Yönetimine mi bırakılıyor? Toplantıda Türkmenler yok sayıldı! - Resim : 4

TÜRKMENLER VE ULUSLARARASI BAĞIMSIZ GÖZLEMCİLER ENDİŞELİ!

Bu arada, başta Irak Türkmenleri olmak üzere, bağımsız uluslararası gözlemciler, bu alınan kararla, Barzani taraftarlarının, İran destekli Talabani ve Irak'ın yeni hükümetinin, Türkmeneli'de yeni soykırıma zemin hazırlandığı endişeleri taşıdıkları iddialarını gündeme getirildi. Öte yandan Türkiye'nin Irak'daki son gelişmeleri yakından takip ettiği ve değerlendiği kaydedildi.

Irak Türklerinin yaşadığı bölgeler Kürt Yönetimine mi bırakılıyor? Toplantıda Türkmenler yok sayıldı! ile ilgili etiketler Irak Kürt
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.