İnternet neden yavaş?

İnternet neden yavaş? Niye açılmıyor? Nasıl hızlandırılır? Günümüzde birçok işlem internet üzerinden yapılıyor. Ancak kullanıcıları deyim yerindeyse kanser eden şey ise, internetin gitmesi ya da yavaşlaması. Bu durumda kullanıcıların Google'da arattıkları sorgular da değişim gösteriyor. Biz de vatandaşlarımızın merak ettikleri sorulara cevap bulmaya çalıştık. Bununla ilgili birçok teori üretilse de sorun göründüğü gibi olmuyor... Detayları haberimizde bulabilirsiniz....

İnternet günümüzde yaptığımız birçok işlemi daha kolay hale getirdi. Artık gazete okumak yerine internet sitelerinden haber okumayı tercih ediyoruz. Ancak bazı durumlarda internetin gitmesi ya da kesilmesi kullanıcılara zor anlar yaşatabiliyor. İnterneti yavaşlayan kullanıcıların Google aramalarında da buna benzer sorgular da bulunduğu için haberimizi derledik... Peki, İnternet neden yavaş? Niye açılmıyor? Nasıl hızlandırılır? Detaylar haberimizde...

Anternet_neden_yavaA_iAerik

İNTERNET NEDEN YAVAŞ OLUR?

İnternet servisi sağlayan kuruluşların en sık aldığı şikayetlerden birisi 'yavaş internet bağlantısı.' Fakat elimizdeki bağlantıdan tam anlamıyla verim almayı öğrenebilirsek, böyle bir şikayette bulunmamıza da gerek kalmayacak. Ekibi ile birlikte dünyanın ilk büyük Wi-Fi ağını inşaa eden Dr. Alex'e göre, halihazırda elimizin altında bulunan internet bağlantısının yalnızca %50'sinden yararlanıyoruz. Bu durumun bazı nedenleri, ve tabii ki çözümleri mevcut! Eğer siz de 'yavaş' bağlantı mağdurlarındansanız, galerimizde sıraladığımız maddelere bir göz atın ve bağlantınızı güçlendirmek için elinizdeki imkanları kullanın.

Kablosuz ağa bağlandığınızda, aslında radyo dalgalarını kullanıyorsunuz. Tıpkı radyo istasyonlarında olduğu gibi, yayın araçlarınında da bir limiti var. Örneğin oturduğunuz binada, ya da sokakta, kaç tane kablosuz ağ olduğu büyük önem taşıyor. Mühendis Steve Biddle'nin yazdığına göre "eğer yüzlerce kablosuz ağın birarada bulunduğu bir çevrede yaşıyorsanız, wi-fi için dünyanın en kötü yerinde yaşıyorsunuz demektir." Telefonunuzdaki bağlantı barlarının tamamen dolu olmasına aldanmayın, eğer bulunduğunuz çevrede sinyal trafiği yoğun ise, bağlantınızdan tam olarak faydalanamıyorsunuz demektir.

Eğer duvarların ötesinde bulunan ve çevredeki sinyal trafiği nedeniyle veri aktarımında oldukça yavaş davranan bir modeminiz var ise, kablosuz bağlantınızın yavaş olması dünyanın en doğal şeyi.

Wi-fi cihazları bir seferde ya veri alır ya da veri gönderir, aynı anda iki işlemi de gerçekleştiremez. Bu nedenle, kablosuz bağlantı sağlayan cihazlara yarı-çift yönlü sistem denir. Eğer modeminize kablo ile bağlanıyorsanız, o zaman tam-çift yönlü sistem kullanıyorsunuz demektir ve aynı anda hem veri gönderip, hem de alabilirsiniz. Doğal olarak bağlantı hızınız artar.

Anternet_neden_yavaA_SAFAH

İNTERNET

İnternet bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. TDK, İnternet sözcüğüne karşılık olarak genel ağı önermiştir. İnternet yerine zaman zaman sadece net sözcüğü de kullanılır.

İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik ve ticari ağ ile devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler halinde transfer edilir. İnternet üzerinde elektronik posta ve birbirine bağlı sayfalar gibi çok çeşitli bilgiler ve hizmetler vardır. İnternet üzerinden oyunlar da oynanabilir.

İnternet'in kökeni, hataya dayanıklı, sağlam ve özel bir bilgisayar ağı kurmak isteyen Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından 1960 yılındaki araştırmalara dayanır. 1980'lerde Ulusal Bilim Vakfı tarafından yeni bir ABD omurgasının finansmanı için toplanan özel fonlar, Dünya çapında katılım ve birçok özel ağın birleşmesine neden olmuştur. 1990'larda uluslararası bir ağın yaygınlaşması ile İnternet, modern insan hayatının temelinde yer almıştır.

Anternet_neden_yavaASSAS

ETİMOLOJİ

1985 yılında kullanılmaya başlayan İngilizce Internet kelimesi, "kendi aralarında bağlantılı ağlar" anlamına gelen Interconnected Networks teriminin kısaltmasıdır. Inter- öneki İngilizce'de arasında ve karşılıklı anlamlarına gelir. Net kelimesi ise ağ anlamına gelir.

Zaman zaman İnternet kelimesi yerine kullanılan "WWW" kısaltması ise World Wide Web (Dünya Çapında Ağ) sözcüklerinin akronimidir ve İnternet ile eş anlamlı değildir.

GEÇMİŞ

İnternet üzerinden ağ sayesinde iletişim kuran bilgisayar sistemleri olan askeri iletişim sistemi Semi-Automatic Ground Environment (SAGE) ve ticari havayolu rezervasyon sistemi olan Semi-Automatic Business Research Environment (SABRE) 1950'lerin başında başlamıştır. 1960 larda ise the Advanced Research Projects Agency (ARPA), ABD'nin savunma sistemi için the Advanced Research Projects Agency Network (ARPANET) nin tasarım finansmanı olmaya başladı. 1960'larda oluşturulan projelerin sayesinde 1969'da İnternet o dönemin zirvesine ulaşmıştır. Bu tarihten sonra da ARPANET bildiğimiz modern İNTERNET olarak hayatımıza girmiş oldu. 70'li yılların başında Amerikan üniversitelerinde bu projeden yararlanma imkânı verilmesinin ardından e-posta (SMTP) ve NNTP uygulamaları yaygınlık kazanmaya başlamıştır. Bunları FTP ve HTTP izlemiştir. 30 Nisan 1993'te CERN tarafından WWW ön eki ile İnternet kamunun ulaşabileceği şekle getirildi. İnternet teknolojisi Türkiye’ye ilk olarak 1987 yılında Ege Üniversitesi’nin öncülüğünde kurulan Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı (TÜVAKA) ile geldi, 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ'den Ankara-Washington arasında kiralık hat ile de Türkiye'de ilk İnternet bağlantısı gerçekleşti ve vatandaşların kullanımına açıldı.

Anternet_neden_yavaADSAFASFD

KİŞİSEL KULLANIM

Kişisel bilgisayarlar ile İnternet'e bağlanabilmek için genellikle bir telefon hattına ihtiyacı vardır. Bunun yanında uydu, kablo ve Wi-Fi diye adlandırılan radyo yayınlarıyla da İnternet'e bağlanılabilir. En yaygın olanı ise bir analog modem ile belli hızda bir İnternet servisi veren bir şirketin hizmetinden yararlanmaktır. Modemin ayarları şirketin verdiği servis telefon numarası ve özelliklerine göre ayarlanıp, bağlan komutu verilir. Analog modem bilgisayarın dijital verileri (bits) çeşitli ses frekanslarına çevirip telefon hattından İnternet servisine ulaştırmakta olup tersine aynı yöntemle verileri almaktadır.

Her görüntülenen sitenin bir adresi numarası vardır Bu, dört yuvadan oluşan ve her yuvanın 0 ile 255 arası değeri olan bir adresdir. Fakat kullanıcı bu yalın sayı değerini her çağıracağı site için aklında tutamayacağı için bu adresleri Web sayfasına eş değer tutan DNS bilgisayarları vardır. Bunların görevi ise görüntülenecek her site ismine eş değer IP adresini hazır tutmak ve bilgi taşıma protokolünün paketlerini (TCP/IP) bu adrese yönlendirmektir. Böylece az uğraşla İnternet gezgincisinin çağırdığı sitedeki bilgilere ulaşılabilinir.

Günümüzde, analog modemlerin yerini daha hızlı ve daha az hatalı olan dijital ( ADSL) modemler almaktadır. Bunların kullanım ücretleri, çoğul katılımın artması sayesinde makul ödenebilir düzeye inmektedir. ADSL bir analog modemden 10x - 1500x kez hıza sahip olup, canlı videolu sohbet imkânı yanında bir sinema filmini kısa bir zaman dilimi içinde yükleme imkânı vermektedir.

WWW. Dünyası yanında dosya indirimi sanal sohbet odaları, eCommerce (sanal ticaret), tartışma mekânları (forum), İnternet üzerinden sohbet doğrudan mesaj (IM) gibi kullanım alanlarını, bugün bütün Dünya'da yüzmilyonlarca insan kullanmaktadırlar.

GÜNÜMÜZDEKİ KULLANIMI

Günümüzde özellikle mobil İnternet aygıtlarıyla hemen hemen her yerden İnternet'e erişilebilir. Kablosuz ağ bağlantısını destekleyen cep telefonları, taşınabilir oyun konsolları,dizüstü bilgisayarlar gibi cihazlarla kullanıcılar istedikleri zaman istedikleri yerden İnternet'e ulaşabilirler. Servis sağlayıcılarının hizmetleri ve sundukları kablosuz veri iletim ücretleri diğer erişim yöntemlerine göre daha yüksek olabilir.

YAYGINLAŞMASI

Radyo, televizyon ve İnternet'in bulunuşundan 50 milyon kullanıcıya ulaşmak için geçen süre incelendiğinde; radyo için 38 yıl, televizyon için 13 yıl iken, İnternet için sadece beş yıldır.

İnternet Türkiye'ye 1993 yılında gelmiştir ve geldikten sonra Türkiye'de kullanımı yaygınlaşmıştır. İnternet günümüzde de yaygın olan yediden 70'e herkesin kullandığı teknoloji ürünü olan ve her gün yenilenen bir bilgi kaynağı teknoloji ürünüdür.

İnternet neden yavaş? ile ilgili etiketler internet neden yavaş olur niye açılmıyor nasıl hızlandırılır
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.