İnternet haberciliği yapanlara Sarı Basın Kartı Verilecek mi? İşte Sarı Basın Kartı avantajları

Sarı Basın Kartı; internet haberciği yapanlar için oldukça önemlidir. Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin 40 maddelik kanun teklifinin ilk iki maddesinin Meclis’te kabul edilmesinden sonra Sarı Basın Kartını kimler alabilecek sorusu gündeme geldi. Peki, Sarı Basın Kartı kimlere verilecek? İşte tüm detaylar…

TBMM'de Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk iki maddesinin kabulünden sonra internet haberciliği yapanları yakından ilgilendiren Sarı Basın Kartı yeniden gündem oldu. İnternet haberciliği yapanlar Sarı Basın Kartı alacak mı sorusu akıllara geldi.

İnternet Haberciliği Yapanlar Sarı Basın Kartı Alacak mı?

Gazetecilere tanınan hak ve imtiyazlardan faydalanmak için sahip olunması gereken Basın Kartı yeni yasayla birlikte şartları karşılayan internet habercilerine, spikerlerine, editörlerine ve yayıncılarına da verilebilecek.

Bu yasaya dek internet merkezli haber sitelerinde çalışan medya emekçileri Basın Kanunu ile gazetecilere tanınan haklardan daha öncesinde yararlanamıyordu.

Sarı Basın Kartı Avantajları

Sarı Basın Kartı avantajları şunlardır:

• Devlet tarafından tanınmış resmi bir gazeteci olmak.

• Devlet protokolü ile ilgili haberleri takip edebilme.

• Uluslararası haberleri takip edebilme özgürlüğü.

• Sürekli basın kartı alabilme hakkı. (Basın kartı sahipleri 6 ay bir basın yayın kuruluşunda çalışmadıkları takdirde kartlarını iade ederler. Sürekli basın kartlarında ise çalışma süresi şartı yoktur. Ancak belirli bir süre boyunca basın kartı sahibi olmanız gerekir.)

• Belediye, köy,özel idare vb kuruluşların ulaşım hizmetlerinden bedelsiz faydalanabilme.

• Kamuya ait müze, stadyum, galeri ve sergilere bedelsiz girebilme.

• Kanunca veya idarece gizliliği şartı konulmayan toplantılara dahil olabilme hakkı.

• Resmi törenlerde mesleki kolaylılık sağlayan avantajlara sahip olmak.

• Kartın ibrazı durumunda PTT Genel Müdürlüğü işlemlerinde kolaylık.

• Kartın ibrazı durumunda TCDD hizmetlerinden indirimli faydalanabilmek.

• Emniyet Genel Müdürlüğü'nce düzenlenecek basın trafik kartına sahip olabilme. Bu trafik kartı vasıtasıyla bazı geçiş üstünlüklerine ve park etme ve duraklama ayrıcalıklarına sahip olmak.

• Silah ruhsatı alımında sağlanacak kolaylıklardan faydalanmak.

• 5510 sayılı kanun gereğince hizmet süresi zammından faydalanmak.

• Hizmet damgalı pasaport uygulamasından faydalanmak.

• BYEGM'nin son çalışmaları ardından ise bazı özel kuruluşlarda da basın kartı indirimleri hakkı elde edilmiştir.

Basın Kartı Çeşitleri

Göreve bağlı basın kartı: Medya kuruluşuna bağlı bir şekilde çalışan T.C. vatandaşı medya çalışanlarına ve aynı zamanda enformasyon görevlileri için verilecek olan basın kartı.

Süreli basın kartı: Görev yaptığı yer Türkiye sınırları içinde olan yabancı medya çalışanlarına verilen basın kartı,

Geçici basın kartı: Görev yaptığı yer Türkiye sınırları içinde olan ve geçici olarak haber yapma amaçlı Türkiye'ye gelen yabancı medya çalışanlarına verilen basın kartı,

Serbest basın kartı: Geçici olarak çalışmayan ya da yurt dışında serbest olarak gazetecilik yapan medya çalışanlarına verilen basın kartı,

Sürekli basın kartı: En az 18 yıl basın alanında meslek hizmeti olan medya çalışanları ile enformasyon görevinde olan medya mensuplarına ömür boyu geçerli olacak şekilde verilen basın katı.

İnternet haberciliği yapanlara Sarı Basın Kartı Verilecek mi? İşte Sarı Basın Kartı avantajları ile ilgili etiketler sarı basın kartı internet haberciliği
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.