İnsomnia (uykusuzluk) hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir, tedavisi var mıdır?

İnsan sağlığının en doğal dinlenme ihtiyacı olan uyku, bağışıklık sisteminin düzeni için oldukça etkilidir. Halk arasında uykusuzluk olarak da tanımlanan insomnia hastalığının ne olduğu ve insan sağlığı üzerindeki etkileri merak edilmektedir. İnsomnia (uykusuzluk) hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir, Tedavisi var mıdır? İşte merak edilenler...

Uyku, beden sağlığını etkileyen ve yaşam kalitesini belirleyen en önemli ihtiyaç unsurlarından biridir. Tüm canlılar, günlük işlevlerini gerçekleştirebilmek için uykuya ihtiyaç duyarlar. Hem zihinsel hem de fiziksel sağlık üzerinde önemli etkileri bulunan uyku, güçlü bir bağışıklık sistemi için de oldukça önemlidir. Bu nedenle uykusuzluk hastalığı insanların sağlığı ve yaşam kalitesinde bozulmaya neden olabilir. Uykusuzluk hastalığının diğer bir adı ise insomnia’dır.

İnsomnia (uykusuzluk) hastalığı nedir?

Uykusuzluk, kişinin uykuya dalmasına engel olan veya uyumamasına neden olan bir uyku hastalığıdır. Uykusuzluk hastalığı uykuya dalmayı zorlaştırabileceği gibi çok erken uyanmaya ya da uykunun bölünmesine neden olabilen yaygın bir uyku bozukluğudur.

Uykusuzluk hastalığına sahip olan kişi, uyandığında kendini yorgun hissedebilir. Uykusuzluk sadece enerji seviyesini ve ruh halini değil kişinin sağlığını, iş performansını ve yaşam kalitesini de önemli derecede etkileyebilmektedir.

Uykunun yeterliliği kişiden kişiye değişebilmektedir, fakat yetişkinler için uyku saatleri 6 ila 8 saat arasında öngörülmektedir. Yine yetişkinlerde strese veya travmaya bağlı olarak (akut) uykusuzluklar yaşanabilir ve bu durum geçici bir süre devam edebilir. Fakat bir ay veya daha uzun süre (kronik) uyku sorunu ile karşı karşıya olan kişilerin en kısa sürede doktora başvurmaları önerilmektedir.

İnsomnia (uykusuzluk) hastalığı belirtileri nelerdir?

Hastalığın tanımı belirtiler üzerinden yapılmaktadır. Her ne kadar bu tanımlar farklı kaynaklarda farklı şekillerde ifade edilse de, temelde uykusuzluk belirtileri aşağıdaki gibidir:

-Sosyal, mesleki, akademik işleyişi bozan uykusuzluk

-Haftada en az 3 akşam yaşanan ve en az 3 ay sebat eden uykuya dalma, gecede 3 defadan fazla uyanma veya sabah erken uyanıp tekrar uyuyamama durumu

-Bunların yanı sıra uykusuzluk hastalığı kişinin yorgun hissetmesine neden olarak, yaşam kalitesini etkileyebilecek bir boyuta vardığı zaman mutlaka bir doktora başvurulması gereklidir. Kronik ve akut uykusuzluk birbirine sıklıkla karıştırıldığı için, kişiler sıklıkla doktora gitmez veya bu durumu ertelemeyi tercih eder.

Uyku vücut için oldukça önemli bir gereksinimdir. Uykusuz kalmak kişiye psikolojik olarak etkilediği gibi, ileride ciddi hastalıklara da sebep olabilir.

Uykusuzluk hastalığının belirtileri ise;
-Gün içinde uyuklama hali
-Yorgunluk
-Sinirlilik
-Konsantrasyon eksikliği
-Hafıza sorunları
-Geceleri uykuya dalmakta zorluk çekme
-Gece uyanmak
-Çok erken uyanmak
-Gece uykusundan sonra dinlenmiş hissetmemek
-Anksiyete
-Gün içinde sıklıkla hata yapma veya uykusuzluğa bağlı kazaların yaşanması gibi belirtiler -vermektedir.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Uykusuzluğun en yaygın biçimlerinden birine psikofizyolojik uykusuzluk denir. Genellikle zihnin çok düşünceli ve rahat olmadığı için kişide uyku sorunları meydana gelmektedir. Bu tarz uykusuzluk kimi kişilerde zaman içerisinde azalarak kaybolurken, kimi hastalarda ise beyin adeta uyumamayı öğrenerek uykusuzluk yaratır.

Stres, psikofizyolojik uykusuzluğun en yaygın nedenidir. Stresli bir olaydan geçerken uyku problemleri yaygın olsa da, bazı insanlar stresli olay sona erdikten sonra normal uyku seyirlerine devam eder. Bu tarz strese bağlı uykusuzluk sorunları doktor tarafından önerilen hayat değişiklikleri veya ilaçlarla tedavi edilebilir.

Yine akut uykusuzluk denilen kısa süreli uykusuzluk sorunları da tedavisi gerektirmeyebilir. Uykusuzluk, gün içinde çalışmayı zorlaştırıyorsa, doktor tarafından uyku ilaçları önerilebilir. Bu ilaçlar kişinin rahat bir uyku uyumasını sağlayarak, kişinin gün içinde yorgunluk ya da konsantrasyon gibi sorunlar yaşamasının önüne geçer.

Kronik uykusuzluk tedavisinde ise, öncelikle uykusuzluğa neden olan altta yatan sağlık sorunlarının tedavi edilmesi gereklidir. Eğer şüphelenilen hastalıklar tedavi edildikten sonra bile kişi uykusuzluk sorunu ile karşı karşıya kalıyorsa psikolojik değerlendirilmesi istenilebilir.

Ayrıca akut uykusuzluk gevşeme egzersizleri, beslenme düzeni ve uyku kısıtlamaları ile tedavi edilebilir. Bu tarz teknikler için zaman ayırmak ve biraz çaba gereklidir. Fakat doktor tarafından önerilen basit değişiklikler ve egzersizler daha normal bir uyku düzenine geri dönülmesi ve uykusuzlukla başa çıkılmasını sağlar.

İnsomnia (uykusuzluk) hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir, tedavisi var mıdır? ile ilgili etiketler İnsomnia (Uykusuzluk)
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.