İnsanlığından vuracaklar seni!

Demet Cengiz

Demet Cengiz

İyi ile kötünün savaşı nasıl adil olabilir? Kötünün silahlarını kullanmayan ‘iyi’ zaten yenilgiyi göze almıştır.

Sadece ‘iyiliğini muhafaza etmiş zaferler’ onurludur iyi için.

Avatar filmi hem konusu hem de denediği yeniliklerle sinemada önemli bir yer tutar. Lanetli işgal güdüsünden kurtulamayan insan, Pandora gezegenini talana gider. Filmin ana konusu bu.

Na’vilerin istiklal ve gezegenlerine kasteden düşmanlar, bütün evrende emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessilidir.

Cebren ve hile ile aziz gezegenin bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve gezegenin her köşesi bilfiil işgal edilmiştir.

Na’vilerin safına katılmış bir insan, onları düşmanın güçlü silahlarıyla ilgili uyarır. Kötülüğü temsil eden insanı yenmenin hiçbir yolu yoktur.

Yunan mitolojisinde Pandora’nın kutusu açıldığında, bir tek kapağa tutunan ruh ‘umut’ kalmıştır geriye. Umut, iyiye verilen bir armağandır, onu ayakta tutan.

Çağan Irmak’ın son filmi ‘Bizi Hatırla’yı izlerken iyi ve kötünün savaşıyla birlikte neden onun filmlerinin sevildiğini de düşündüm.

Sahte dünyalar ile ‘taklit’ ilişkiler ve davranışlara gönderme yapan film, benimde içinde bulunduğum ‘medya’da iyi ve masum kalmanın güçlüğünü de anlatıyor.

Hâlâ içinde bir parça masumiyet barındıran Kaan, babasına içini döktüğü sahnede zafere giden yolda nasıl ‘kötü’nün silahlarını kullanmaya mecbur kaldığını anlatır. Samimiyet buhranı geçirerek, kendi sahtekarlığından duyduğu acıyı gözyaşlarıyla ortaya döker.

İyi insan ve kötü insan davranışı arasında bir seçim yapmak zorundadır Kaan.

Eğer iyi insan davranışını seçerse birkaç gün insanlığının övüleceğini ama en sonunda onu yine insanlığından vuracaklarını söyler.

Evet, böyledir. Hep de öyle olacaktır.

İyilik, kötüyle mücadele ederken kırılacaktır, yıpranacaktır ve belki de çoğu zaman yenilecektir.  

Çünkü mücadele eşit değildir. Eşit dövüşülmemiştir. Fakat bu yenilgi en baştan kabullenilmiştir. Bu yüzden, meydan çoğu zaman kötüye kalır.

İyinin zaferi bembeyazdır. Hiçbir kötü, hangi zaferi kazanırsa kazansın, o renge ulaşamayacaktır.

Kendini insanla kirletmemeli iyi olan. İnsanın bütün sınavı diğer insanlarla… Bütün mesele her şeye rağmen insan kalabilmekte… İnsanlığından vurulacak olsa bile!

Diğer Yazıları