“İnsanlar bir yerine iki ödemek istemiyor"

Fuzul Gurup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal SuperHaber'den Neşe Berber'e konuştu..

“İnsanlar bir yerine iki ödemek istemiyor, faizden bunaldı.”

Akbal: Gayrimenkul sektöründe birbirinden başarılı projeler yaptık. 25 yılımızı geride bıraktığımız FuzulEv markamız bir Anadolu geleneği olan altın günlerine dayanıyor. Anadolu’da altın günleri yaygındır. Apartmanda mahallede aileler bir araya toplanıp altın günleri düzenlerler. Faizsiz olması büyük avantaj. Fuzul Ev ‘den eğer çıkmak isteyen olursa çıkabiliyor hatta parasını geri alıyor.


FuzulEv’in Ankara, Hatay, Adana, Mersin, Elazığ şubelerini ziyaret ettiğimde her şehirde farklı bir gayrimenkul sisteminin gelişmiş olmasıydı.. FuzulEv’in uyguladığı faizsiz para biriktirerek ev yada otomobil alma şekline baktığımızda eskiden çokça uygulanan kadınların her ay börek, kısır eşliğinde buluşup gittikleri eve bir altın götürmesi mantığının neredeyse aynısı.. Faizsiz bu sistemi Fuzul Gurup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal 1992 yılında başlatmış ve o yıldan bu yana şubelerine her geçen gün bir yenisini ekleyerek büyütmüş. Yeni açılan şubeleriyle Türkiye genelindeki şube sayısını 40’a çıkarmış. Her bölgenin gayrimenkul fiyatları farklı kimi bölgede insanlar ev alıp kiraya veriyor, kimi de evi satın alıp kendi oturuyor. Faizsiz sistem ile ev araba alma projesini Türkiye’ye kazandıran Fuzul Gurup YKB Yardımcısı Eyüp Akbal ile tüm detayları ile konuştuk.

“İnsanlar bir yerine iki ödemek istemiyor"

FuzulEv sistemine ilgi nasıl?

Faaliyetimizin olduğu tüm bölgelerde halkın yoğun ilgisiyle karşılaşıyoruz, aynı zamanda profesyonel çalışanlarının sıcak tavırı ve güler yüzlü hizmetiyle övgü kaynağı olmaya devam ediyor. Türkiye’nin her bölgesinde vatandaşı ev ve araç sahibi yaparak bugüne kadar bincelerce teslimat gerçekleştirdik.

Şube sayınız arttı mı?

Şube sayımızı her geçen gün arttırarak, insanların ev hayalini gerçeğe dönüştürmeyi kendine misyon edindik, ev sahibi olmak isteyenler için ödeme güçlerine göre oluşturulan gruplar ile esnek bir konut edindirme sistemi uyguluyoruz. Tapulu olması şartı ile sisteme dahil olanlar Türkiye’nin herhangi bir şehrinde kolayca konut sahibi olabiliyor.

 

Alternatifleriniz nelerdir?

FuzulEv, her bütçeye uygun dört farklı ödeme alternatifi sunuyor: “Çekilişli Sistem”, “Vade Ortası Sistem”, “Peşinatlı Erken Teslim Sistemi”, “Ara Ödemeli Sistem”. FuzulEv’i ön plana çıkaran bir diğer özelliği ise kişiler isterse Fuzul Yapının projelerinden isterlerse Türkiye’nin herhangi bir yerinden ev sahibi yapmasıdır. Böylece, isteyenler kısa sürede uygun taksitlerle hayal ettiği eve kavuşmuş oluyorlar.

Bir nevi Anadolu’daki altın günleri sistemini mi uyguluyorsunuz?

25 yılımızı geride bıraktığımız bu sistem bir Anadolu geleneği olan altın günlerine dayanıyor. Anadolu’da altın günleri yaygındır. Apartmanda mahallede aileler bir araya toplanıp altın günleri düzenlerler. Faizsiz olması büyük avantaj. Biz FuzulEv olarak bu sistemi ekonomiye nasıl kazandırırız diye düşündük. 1991 yılında bu sürece ilk adımımızı attık. Öncelikle otomobil satışları ile başladık. Belli gruplar oluşturduk ve o gruplara herkes kendi maddi durumu çerçevesinde katkıda bulundu. Bu sistemi 11 aydan başlayıp 61 aylık gruplar şeklinde süreçlere yaydık ve insanları araç sahibi yaptık.

Daha sonra bu süreci eve dönüştürdük. Burada da 40- 60- 80- 100- 120-160 aylık gruplara ayırdık. Katılımcılar istedikleri bir grubu seçtiler. Nasıl bir ev almak istedikleri, ne kadar ödeme yapmak istediklerine göre grupları belirleniyor. Hesap uzmanlarımız bu grupları oluşturuyor. Kendilerine en uygun vadeyi, en uygun şekilde, herhangi bir faiz ödemesi olmadan satın alabiliyorlar. Sadece belli bir süre içerisinde teslim yapabiliyoruz. Peşinatın durumuna göre teslim süresi belirleniyor. Hiç peşinatsız da bu sisteme dahil olunabiliyor. En geç vade ortasına kadar bu evleri sahiplerine teslim ediyoruz. Çok basit ve anlaşılabilir bir sistem.

Tasarruf aracı gibi düşünebiliriz mi?

Bir de bunu bireysel emeklilik sigortası gibi düşünebilirsiniz. Tasarruf aracı olarak da değerlendiriliyor. Bu sistemin ekstra bir gideri olmuyor, bu yüzden insanlar tasarruf için de tercih ediyor.

İstanbul ile Anadolu arasında nasıl bir fark oluşuyor?

İstanbul’da metrekare fiyatları yüksek. Anadolu da ise bu fiyatlar biraz daha düşük. Anadolu da 250 bin 300 bine kadar çok rahatlıkla ev alabiliyorsunuz. Hatta daha düşük fiyatlara ikinci el alabiliyorsunuz.

Ne kadar insanı ev sahibi yaptınız?

Fuzulev’in sistemine ilgi yoğun, çünkü biz bu işi 25 yıldır yapıyoruz. 25 yıl içerisinde on binlerce kişiyi ev ve araç sahibi yaptık. İlgi günden güne artıyor. Anadolu’da 40’ın üzerinde şubelerimiz mevcut. Bu durumun istihdama çok büyük bir katkısı var. Bölge ekonomisine ve gençlere iş imkanı sağlaması açısından önemli. Faizsiz olması büyük bir avantaj. Ekstra bir yük getirmiyor. Bir de lokasyona bağlı kalınmıyor. İstediğiniz yerden istediğiniz evi alabilirsiniz.

Faizsiz sistemi kurmak kolay oldu mu?

Çeyrek asırdır ekonomik ve kapitalist düzen içerisinde kendimize faizsiz bir sistem üzerinde yer bulmaya çalıştık. Bu çok kolay olmadı. Kurulan sistem bankacılık sistemi üzerinde kurulmuş ve faiz çarkı üzerinde dönen bir sistemle yarışıyorduk.

FuzulEv, her bütçeye uygun dört farklı ödeme alternatifi sunuyor

Çeyrek asırdır ekonomik ve kapitalist düzen içerisinde kendimize faizsiz bir sistem üzerinde yer bulmaya çalıştık.

“Birlik, beraberlik anlayışını geliştirdik”

İnsanların inanç sistemleri bu sisteme karşı ama uygulamaya gelince insanlarda bir duraklama başlıyor. Biz bu sistemi kurduğumuzda insanlardan nasıl yapacaksınız bizim paramızın değeri ne olacak soruları gündeme gelmeye başlamıştı. Biz burada faizsiz sistemle ortaya çıkarken birinci hedefimizi şöyle koyduk: Siz herhangi bir beklenti içinde olmayın, birbirinize ev biriliği, araba birliği oluşturun dedik. Birlik beraberlik oluşturarak insanların ev sahibi olmalarını istedik.

Aslında bu sistemde altın günü diye bilinen kadınların bir evde toplanıp her ay birine bir büyük altın götürmesini herkes bilir. Biz bunu uyguluyoruz. Babaannelerimizin zamanından beri herkesin bildiği bir sistemi iş hayatına entegre ettik.

“İnsanların üstünden yük kaldırdık”

Enflasyon ile birlikte insanların bütçesine bir de faiz eklenince, tüm bu yükleri Fuzul Ev kaldırmış oluyor. Fuzul Gurup aslında faizsiz sistemin bekçisi. Biz burada garantörlük yapıyoruz. Sistemden biri çıkarsa onun yerine devreye giriyor o boşluğu kapatmış oluyoruz.

Sistemden çıkmak isteyen nasıl bir yol izliyor?

Fuzul Ev ‘den eğer çıkmak isteyen olursa çıkabiliyor hatta parasını geri alıyor. İnsanlar bir yerine iki ödemek istemiyor, faizden bunaldı. Ama herkesin bir eve ihtiyacı da var. Biz gelin bizden alın diyoruz. Faiz ödemeden ev sahibi, araba sahibi olun diyoruz.

İnsani Finans nedir?

İslami ya da faizsiz bankacılık olarak sınırlandırılamayacak bir finansal sistemi, faize dayalı olmayan, kaynakları maksimum seviyede üretme ve yatırıma döndürmeye odaklı bir ekonomik felsefeyi tanımlıyor. Nihai hedef olarak parayı artırmayı değil; paranın ve kazancın insanın mutluluğunu, sürdürülebilir refahını ve ekonominin üretim kapasitesini artırmayı odak alırken, üretmeden, istihdam yaratmadan, paradan para kazandırarak, büyümeye çalışan eski finans sisteminin (faize dayalı finans sisteminin) çıkmazlarına karşı, kar-zarar ortaklığına dayalı, paylaşımı esas alan, insani ve ahlaki temelli yatırım araçları ile sürdürülebilir ekonomik büyümeyi hedefliyor. İnsani finansta, bankacılıktan sigortacılığa, yatırım finansmanından, emeklilik fonlarına kadar finansal sistemin tüm paydaşları için paranın nasıl kazanıldığı ilk ve en önemli konu.

“İnsanlar bir yerine iki ödemek istemiyor" ile ilgili etiketler fuzulev
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.