İnsan vücudundaki yaraları hemen iyileştiren gizli bir molekül bulundu!

Faydaları saymakla bitmeyen arıların insanlara ve diğer canlılara yeni bir faydası daha keşfedildi...

Bal arıları, hem doğa hem de insanlar için oldukça önemli canlılardır. Her gün taşıdıkları polenler sayesinde bitkilerin çoğalmasını sağlarlar. Ayrıca ürettikleri balların faydaları da saymakla bitmez.

Slovakya Bilimler Akademisi’nden bir ekip, bir başka arı ürünü olan arı sütünün yaraların iyileştirmesini hızlandıran bir moleküle sahip olduğunu keşfetti.

83ca58e581a497b67d17718f4bbda2d0c1408057

Ciltte bir yara oluştuğunda fibroblast ve keratinosit adı verilen iki hücre tipi, ciltteki yarayı onarmak için yeni hücrelerin oluşumunu hızlandırıyorlar.

Arı sütündeki molekül yaraya uygulandığında defensin-1 isimli bir peptite dönüştü. Defensin-1, hücre matriksinin yeniden onarılmasını sağlayan MMP-9 isimli bir enzimin üretimini hızlandırdı.

Araştırmacılar, 20 adet farenin yaraları üzerinde 15 gün boyunca testler yaptılar. Yaralarına arı sütü tedavisi uygulanan farelerde iyileşmenin ciddi derecede hızlandığı tespit edildi. Arı sütünden elde edilen defensin-1 isimli peptit, MMP-9 üretimin önemli ölçüde arttırdı.

ebf9bfd44e75b2b1357777c7bb3407d3ef479807

Buna rağmen araştırmacılar arı sütündeki ya da balındaki defensin-1 miktarının son derece değişken olduğunu söylüyorlar. Bu nedenle cilt yaralarımıza bal kavanozuyla koşmak işe yaramayabilir. Ayrıca henüz tüm testler ve araştırmalar tamamlanmadı. Bu yüzden alerjik bir durum olmaması için siz bir süre daha yaralarınıza bal sürmeyin.

İnsan vücudundaki yaraları hemen iyileştiren gizli bir molekül bulundu! ile ilgili etiketler Arı Bal arı sütü
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.