İngiltere'den kafa karıştıran aşı kararı

İngiltere koronavirüs aşılarına ilişkin tartışma yaratan bir karara imza attı. Buna göre, eğer bir aşının ikinci dozu kalmadıysa başka bir firmanın aşısının uygulanmasının önü açıldı. Aynı zamanda iki aşı dozu arasındaki bekleme süresi de aynı gerekçe ile 12 haftaya yükseltti. Bu iki karara itiraz ise ABD'den geldi...

İngiltere hükümeti, sınırlı sayıdaki koronavirüs (Kovid-19) aşı stoku sorununu aşabilmek adına gerektiği durumlarda iki farklı aşı dozunun nadiren de olsa karıştırılarak uygulanmasını öneren bir yönerge duyurdu.

Hükümetin Kovid-19 aşı yönergesinde, bir hastaya uygulanan aşının aynı dozu stokta kalmadığında veya alınan ilk aşının bilinmediği durumlarda aşılama programını tamamlamak için mevcut olan aşılardan bir doz uygulanabileceği ifade edildi.

Aşı yönergesinde, farklı Kovid-19 aşılarının birbirinin yerine kullanılabilirliği veya bağışıklığın kapsamı hakkında bir kanıt sunulmasa da farklı dozların kullanılmasına izin verileceği vurgulandı.

İngiltere Halk Sağlığı kurumundan (PHE) Aşı Başkanı Mary Ramsay, farklı aşı dozları uygulamanın "çok nadir" durumlarda olacağının altını çizerek, "Hastalara aynı aşıyı vermek için her türlü çaba gösterilmelidir, ancak bunun mümkün olmadığı durumlarda ikinci bir aşı dozunu vermek, hiç vermemekten daha iyidir" diye konuştu.

İKİNCİ DOZUN UYGULANMA SÜRESİ 12 HAFTAYA YÜKSELTİLDİ

İngiltere'nin Baş Sağlık Danışmanı Chris Whitty, aşılardaki stok sorunları nedeniyle aşıya ulaşımdaki engelin kış boyunca sürebileceğini ifade etti.

Whitty, İngiltere hükümeti tarafından bu sorunun önüne geçebilmesi için farklı aşıların karıştırılarak kullanılacağını ve 3 hafta arayla yapılması gereken aşının ikinci dozunun uygulanma süresini 12 haftaya çıkarıldığını açıkladı.

FAUCI KARŞI ÇIKTI

İngiltere'de dozların uygulanmasındaki sürenin uzatılması ve farklı aşı dozlarının beraber kullanımına izin verilmesi eleştirilere neden oldu.

ABD Hastalık ve Korunma Merkezi de iki farklı aşının karıştırılmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Anthony Fauci, İngiltere'nin ikinci dozu 12 haftaya kadar erteleme yaklaşımına da katılmadığını söyledi.

İngiltere'den kafa karıştıran aşı kararı ile ilgili etiketler İngiltere ABD aşı Fauci
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.