İngiltere'de başbakanlık yarışı başladı: Gündemde sürpriz bir isim var

İngiltere'de Liz Truss'ın istifası sonrası Muhafazakar Parti'de yeniden başbakanlık yarışı başladı. Parti içinde en güçlü aday olarak eski bakan Rishi Sunak olarak görülürken ortaya sürpriz bir isim çıktı. Truss'tan önce Başbakanlık görevini yapan Boris Johnson'ın bir kez daha seçilmek için devreye girdiği ve destek aradığı öğrenildi. Johnson, seçilmesi durumunda İngiltere'de görevden ayrıldıktan sonra yeniden seçilen 3. başbakan olabilir.

İngiltere'de Liz Truss'ın 45 günlük başbakanlığı istifa ile sona erdi. Truss'ın istifası sonrası Muhafazakar Parti'de yeniden yarış başladı. Yarışta eski Hazine Bakanı Rishi Sunak'ın adı öne çıkıyor. Sunak'ın seçilmesi durumunda İngiltere'nin ilk Hint asıllı başbakanı olarak tarihe geçecek.

Sunak'ın yükselişi Theresa May hükümetinde aldığı bakan yardımcılığı göreviyle başladı. Johnson hükümetinde Hazine Bakanlığı görevine getirilerek maliyenin sorumluluğu verildi. Boris Johnson'ın en büyük destekçilerinden biri olan Hint asıllı siyasetçi bakanlık görevinden Johnson ile ekonomik yaklaşımlarının çok farklı olduğunu söyleyerek istifa etti.

SÜRPRİZ ADAY GÜNDEMDE

Muhafazakar Parti içindeki başbakanlık yarışına sürpriz bir adayın katılması bekleniyor. Kamuoyunda büyük tepki çeken parti görüntüleri sonrası istifa eden Boris Johnson'ın yeniden başbakan olmak için harekete geçtiği öğrenildi. İngiliz basınına yansıyan bilgilere göre parti içinde destek arayışlarına girişen Johnson, ilk olarak eski bakanı ve en güçlü rakibi Rishi Sunak ile görüştü.

İNGİLİZ TARHİNDE 3. DEFA OLABİLİR

Boris Jonhson'ın yeniden Başbakan olması durumunda İngiltere tarihine geçebilir. Johnson, yeniden seçilirse görevden ayrıldıktan sonra yeniden seçilen 3. isim olacak. İngiltere'de daha önce Winston Churchill ve Harold Wilson görevi bıraktıktan sonra ikinci defa başbakan olmuştu. Johnson'ın yeniden seçilmesi için en az 100 milletvekilinin oyuna ihtiyacı var.

BORİS JOHSON 'HATALAR YAPTIĞINI' KABUL ETTİ

Kulislere yansıyan bilgilere göre, tatilde olan Johsnson, Truss'ın istifası sonrası Londra'ya dönerek liderlik yarışına başladı.

Johnson'a yakın bir kaynak eski Başbakan'ın geçmişte 'hatalar' yaptığını kabul etti ve Muhafazakar Parti'yi birleştirici bir liderlik yapmak istediğini aktardı.

RİSHİ SUNAK, JOHNSON'A DESTEK VERECEK Mİ?

Boris Johnson'ın flaş adaylık çıkışına ve destek çağrısına Rishi Sunak'ın tavrı merak konusu oldu. Ortaya çıkan son bilgilere göre Hint asıllı eski bakan Johnson ile geçmişte yaşananları geride bıraksa da amacının başbakanlığı almak olduğu için Johnson'a destek vermeyi düşünmüyor.

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

Öte yandan, ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer, Liz Truss’ın istifasını açıklaması ardından, hızla erken genel seçime gidilmesi çağrısında bulundu. Liberal Demokrat Parti ve İskoç Ulusal Partisi de erken seçim çağrısı yaptı. Normal şartlarda ise, Muhafazakar Parti içinde yeni bir liderlik yarışı yapılacak ve bu yarışı kazanan isim yeni başbakan olacak. Truss’ın istifasını açıklamasıyla İngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Parti içinde 4 yılda 4. kez liderlik seçimi süreci başlamış oldu.


SuperHaber Özel / Serkan Talan

İngiltere'de başbakanlık yarışı başladı: Gündemde sürpriz bir isim var ile ilgili etiketler Boris Johnson seçim
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.