İngiltere, sterlinin dibe vurmasına neden olan hamlesini geri çekiyor

İngiltere hükümeti sterlinin büyük düşüş yaşamasına neden olan vergi indirim paketinden geri adım atma kararı aldı. Söz konusu planla mini bütçede yer alan gelir vergisinin yüzde 45 olan en üst diliminin kaldırılması amaçlanıyordu.

İngiltere'de hükümetinin ekonomiyi canlandırma amacıyla 1972'den bu yana en kapsamlı vergi indirimi paketini açıklamasıyla mali deprem yaşandı. Ülkede gelecek mali yılda uygulamaya sokulması planlanan vergi paketinin enflasyondaki yükselişi tetikleyebileceği tartışmaları ile Sterlinde tarihi düşüş yaşandı. Sterlindeki güven kaybıyla birlikte yatırımcıların dolara yönelmesiyle dolar karşısında 1,03 seviyesini görerek tarihi dip seviyeye gerilemişti.

İngiltere Maliye Bakanı Kwarteng, önceki hafta açıkladığı "mini bütçe"de yer alan gelir vergisinin yüzde 45 olan en üst diliminin kaldırılması planından beklenen geri adımı attı.

VERGİ PLANINDAN VAZGEÇTİLERİNİ DUYURDU

Kwarteng ve Truss hükümetinin bu plandan vazgeçecekleri bu sabah erken saatlerde İngiliz basını tarafından duyurulmuştu.

MALİYE BAKANI: "İSTİFA ETMEYECEĞİM"

Maliye Bakanı Kwarteng gazetecilere yaptığı açıklamada, Başbakan Truss ile birlikte yaptıkları değerlendirmenin ardından yüzde 45 oranını kaldırma planında ilerlememenin en iyi yol olduğuna karar verdiklerini söyledi. Kwarteng, istifa etmeyi düşünüp düşünmediği sorularına "asla" yanıtını verdi.

Maliye Bakanı, yüzde 45 oranının kaldırılmasından vazgeçilmesinin kendilerine ortaya koydukları büyüme paketine odaklanma imkanı vereceğini belirtirken, güçlü bir paket ortaya koymuş olduklarını da savundu.

Kwarteng, orta vadeli planlarını kasım ayı sonuna doğru ortaya koyacaklarını belirtirken bütçe öncesinde vergi indirimi olmayacağını da vurguladı.

Konuşmasında devet tahvili piyasasında yaşanların yüzde 45 vergi oranının kaldırılması ile çok ilişkili olmadığına inandığını ifade eden Kwarteng, ortaya koldukları planın daha fazla büyüme sağlayacağından emin olduklarını da belirtti.

Maliye Bakanı, hükümet olarak yeni kemer sıkma tedbirlerine odaklanmayacaklarını da ifade etti.

İngiltere, sterlinin dibe vurmasına neden olan hamlesini geri çekiyor ile ilgili etiketler İngiltere vergi İndirim Paket sterlin
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.