İngiltere de teknoloji devlerine savaş açtı

İngiltere, sosyal medyayı düzenleyecek yeni bir yasa konusunda çalışmalara başladı. Buna göre; ülkede hizmet veren Facebook, Google ve diğer teknoloji devleri, devlet tarafından özelleştirilmiş kurallara bağlı olacak ve itaat etmemeleri halinde cezai yaptırım uygulanacak.

İngiltere Parlamentosu, geçtiğimiz dönemde de gündemine taşıdığı sosyal medyayı düzenleyen bir yasa olmaması nedeniyle yeniden harekete geçti.

BBC'de yer alan haber egöre; birçok zararlı ve yanıltıcı bilginin internet ortamında "çok tehlikeli bir şekilde" yayıldığı gerekçesiyle çalışmalarını hızlandıran Rekabet ve Piyasalar Kurumu, dev teknoloji şirketlerine özelleştirilmiş kurallarla müdahale edecek.

Söz konusu tasarıya göre; şirketler hükümet tarafından belirlenen kurallara bağlı olacak ve itaat etmemeleri halinde cezai yaptırım uygulanacak.

Teknoloji şirketlerinin lobiciler aracılığıyla buna engel olmaya çalıştığı da gelen bilgiler arasında...

TÜRKİYE DE BENZER BİR UYGULAMAYI DEVREYE SOKMUŞTU

Öte yandan geçtiğimiz aylarda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçen sosyal medya düzenlemesi sonrasında Twitter, Facebook, TikTok vb. 1 milyondan fazla kullanıcıya sahip sosyal medya şirketlerine Türkiye'de temsilcilik bulundurma zorunluluğu getirilmişti.

Bu zorunluluğa uymayan şirketlere yasa gereğince ilk olarak 10'ar milyon TL, daha sonraki ihlaller için ise 30 milyon TL ceza uygulanacağı açıklanmıştı.

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ NEDİR?

Yeni düzenlemeye göre, Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan dış kaynaklı her sosyal ağ sağlayıcı Türkiye'de temsilci bulundurmak zorunda. WhatsApp, Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya araçları yasadaki sosyal ağ sağlayıcı tanımına dahil. Birinci aşamada Türkiye'de temsilci bulundurmayan sosyal ağ sağlayıcısına 10 milyon lira idari para cezası kesilecek. 30 günlük bekleme süresi içinde temsilci atanmazsa 30 milyon lira para cezası verilecek.

Sonraki aşamada, sosyal ağ sağlayıcısının Türkiye'de bulunan vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerden reklam alması üç aylığına yasaklanacak. Mevcut sözleşmeler devam edecek, sağlayıcı yeni bir reklam sözleşmesi yapamayacak. Sağlayıcının hâlâ temsilci tayin etmemesi durumunda Bilgi Teknolojileri Kurum Başkanlığı (BTK), Sulh Ceza Hakimliğine başvuracak. Mahkeme ilk aşamada yüzde 50 bant daralma cezası verebilecek. Hakim kararlarının, otuz günlük süre içinde talebin karşılanmaması durumunda yüzde 90 bant daraltma cezası gelebilecek.

İngiltere de teknoloji devlerine savaş açtı ile ilgili etiketler İngiltere Sosyal Medya Şirket Türkiye temsilcilik
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.