İngiltere Afgan mülteci kararını açıkladı: Muhalefetten tepki geldi

Afganistan'da Taliban'ın kontrolü ele geçirmesi sonrası çok sayıda Afgan ülkelerini terk etti. İngiltere, bu yıl 5 bin Afgan mülteci kabul edeceğini açıklarken bu sayının önümüzdeki yıllarda 20 bine çıkacağını belirtti. Muhalefetteki Muhafazakar Parti, hükümetin kararını yetersiz bularak tepki gösterdi.

Afganistan'ın sadece 10 günde Taliban'ın kontrolüne geçmesinin yankıları sürüyor. Pazar günü Taliban militanlarının başkent Kabil'e girmesi ile binlerce Afgan sivil ülkenden kaçmak için havalimanına akın etti.

İngiliz Mirror gazetesinde yer alan habere göre, dünya Afgan mülteci akınına hazırlanırken, İngiltere merakla beklenen planını duyurdu.

Söz konusu plana göre, önümüzdeki yıllarda İngiltere'de yaklaşık 20 bin Afgan mülteciye ev sahipliği yapacak.

İngiltere İçişleri Bakanlığı bu yıl kabul edecek Afgan mülteci sayısının ise 5 bin olacağı bilgisinin altını çizdi.

MUHALEFETTEN TEPKİ GELDİ

İngiltere'nin bu kararı kısa sürede eleştirileri de beraberinde getirdi. Eski bir asker olan Muhafazakar Parti Milletvekili Tobias Ellwood Mirror'a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

'Afganistan'dan çekilmemize doğrudan bir yanıt olarak yüzleşmek üzere olduğumuz mülteci krizinin ölçeği göz önüne alındığında, bu son derece yetersiz bir yanıt. Hükümetin gerçekten burada büyük resmi görmesi ve yarattığımız krizin boyutunu kavraması gerekiyor.'

Birleşmiş Milletler, Afganistan'da 2021'in başından bu yana yaklaşık 400 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını ve her hafta 30 bine yakın kişinin ülkeyi terk ettiğini açıklamıştı.

'GÜNDE BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLİYOR'

Öte yandan İngiltere İçişleri Bakanlığı, Afganistan'daki tahliye operasyonu ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanı Priti Patel bugünkü açıklamasında, İngiltere'nin Taliban'ın ülkenin kontrolünü ele geçirmesinin ardından günde yaklaşık bin kişiyi Afganistan'dan çıkarmayı başardığını söyledi.

BBC'ye konuşan Patel, 'Hala İngiliz vatandaşlarını ve yerel istihdam planımızın parçası olan Afgan vatandaşlarını tahliye ediyoruz' dedi.

İngiltere Afgan mülteci kararını açıkladı: Muhalefetten tepki geldi ile ilgili etiketler İngiltere Afganistan Mülteci
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.