İngiliz üniversitelerinde "sistematik ırkçılık" skandalı

İngiltere'de BCC'nin yayınladığı belgesel ile üniversitelerde öğrenicilere uygulanan ırkçı saldırılar ortaya çıktı. Belgeselde ırkçı saldırıların "kurumsal" olduğunun altı çizilerek üniversite yönetimlerinin konuya ilgisiz yaklaştığının altı çizildi.

İngiliz kamusal yayın kuruluşu BBC'de yayınlanan bir belgesel üniversitelerdeki ırkçılığı ortaya çıkardı. "Üniversiteler ırkçı mı?" adıyla yayınlanan belgeselde üniversitelerin kurumsal olarak başta siyahlar olmak üzere, farklı etnik kökenlerden öğrencilere ırkçı şiddet uygulandığının altı çizildi. Belgeselde bazı öğrenciler yaşadığı ırkçı saldırıları anlattı.

Belgeselde açıklamalar yapan East Anglia Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.David Richardson başta siyahlar olmak üzere farklı etnik gruplardan öğrencilerin İngiliz üniversitelerinde sistematik olarak ırkçılığa uğradıkları yönünde kanıtlar olduğunu söyledi. Aynı zamanda üniversitelerde ırkçı saldırılara karşı kurulan bir danışma grubunun başkanı olan Richardson, kurumsal ırkçılığın ortadan kaldırılması gereken sistematik bir sorun olduğunun altını çizdi.

Prof. Richardson öğrencilerin daha çok mikro saldırılara maruz kaldıklarını belirterek, saldırıları şikayet eden öğrencilere karşı üniversite yönetimlerinin takındığı umursamaz tavırlara dikkat çekti. Richardson, sözlerine şöyle devam etti:

"Üniversiteler için itibarları her şeyden önce geliyor. Medyada ve kamuoyunda nasıl göründükleri öğrencilerin refahından daha önemli gibi görünüyor."

Prof. Richardson, üniversitelerin ırkçılık olaylarını önemseyip önemsemediği ile ilgili ise "Belki de yönetim organları, üniversitenin kurumsal ırkçı bir yer olarak görülmesinin itibarına olan etkisinden endişe duyuyorlar. Sanırım beş yıl önce insanlar, liderler, üniversiteler bu sorunu dile getirmezdi." şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLER YAŞADIKLARINI ANLATTI

BBC'de yayınlanan ve gazeteci Linda Adey'in sunduğu belgeselde bazı öğrenciler yaşadıkları ırkçı saldırıları anlattı. Öğrenciler uğradıkları saldırılar sonrası üniversite yönetimlerinin takındıkları tavırdan rahatsız olduklarını dile getirdi. Öğrenciler ayrıca karşılaştıkları sorunlar nedeniyle psikolojilerinin bozulduğunu ve eğitimlerinin olumsuz etkilendiğinin altını çizdi.

Öte yandan ırkçı saldırılara maruz kalan bazı öğrencilerin ise eğitimlerinin ve kariyerlerinin olumsuz etkileneceği korkusuyla şikayette bulunamadıkları gelen haberler arasında yer alıyor.

 

İngiliz üniversitelerinde "sistematik ırkçılık" skandalı ile ilgili etiketler üniversite Irkçılık İngiltere BBC belgesel
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.