İngiliz polisi kadınları yaka paça gözaltına aldı

İngiltere'de evine yürürken kaçırılan ve günler sonra cansız bedeni bulunan Sarah Everard'ı anmak için toplananlara polis sert müdahalede bulundu. "Demokrasinin beşiği" olarak adlandırılan ülkede yaşananlar büyük tepki çekti.

İngiltere'de akşam eve yürürken kaçırılarak öldürülen 33 yaşındaki Sarah Everard'ı anmak ve kadına yönelik şiddeti protesto etmek için toplanan kalabalığa müdahale eden Londra Polis Teşkilatı'na büyük tepki gösterildi.

BBC Türkçe'de yayınlanan habere göre, olayla ilgili olarak bir polis memuru gözaltına alındı. Gözaltında bulunan polis memuru Wayne Couzens'e zorla alıkoyma ve cinayet suçlamaları yöneltildi.

Arama çalışmaları sırasında polisin, Everard'ın son görüldüğü bölgede yaşayan kadınlara gece yalnız sokağa çıkmamalarını söylemesi tepki topladı. "Sokakları Geri İstiyoruz" (Reclaim These Streets) sloganı altında bir araya gelen bir grup kadın, Cumartesi akşamı için eylem çağrısı yaptı.

İngiliz polisi kadınları yaka paça gözaltına aldı

POLİSTEN SERT MÜDAHALE

Polis, İngiltere'de Covid-19 pandemisi nedeniyle geçerli olan kurallar çerçevesinde eyleme katılanlara işlem yapılabileceğini söyledi. Bunun üzerine eylemi düzenleyenler, toplanma çağrısını geri çekti ve herkese kapısının önünde mum yakma çağrısı yaptı.

Ancak buna rağmen yüzlerce kadın Clapham Common bölgesinde toplandı ve polis de kalabalığı dağıtmak için güç kullanarak müdahale etti. Gözaltı sırasında bazı kadınların kelepçelendiği ve yerlerde sürüklendiği görüldü.

Sokakları Geri İstiyoruz grubu yaptığı açıklamada, polisin müdahalesinin kendilerini "derinden üzdüğünü ve öfkelendirdiğini" belirterek, Londra polisine "erkek şiddetine karşı yapılan bir eylemde kadınlara fiziksel şiddet uyguladıkları" eleştirisi yöneltti.

İngiliz polisi kadınları yaka paça gözaltına aldı - Resim : 2

Grup, "Kamu düzenini, halk sağlığını ve protesto hakkını korumak polisin sorumluluğudur. Bu gece bunların tamamında başarısız oldular" dedi.

Londra Polis Teşkilatı, "kamu güvenliğini korumak" amacıyla dört kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Sosyal medyada yayınlanan bir videoda, polisin eylemin düzenlendiği parkta bulunan ve anma törenlerinin merkezi olan kameriyede duran kadınları zor kullanarak götürdüğü görülüyor.

Kalabalığın "utanmanız yok mu" ve "bırak gitsinler" gibi sözlerle tepki gösterdiği duyuluyor. Videoda, daha sonra bir polis minibüsüne bindirilip götürüldüklerini gösteriyordu.

İngiliz polisi kadınları yaka paça gözaltına aldı - Resim : 3

İKTİDAR VE MUHALEFETTEN TEPKİ

Londra polisinin eylemde takındığı tutum, hem iktidar hem de muhalefetin tepkisini çekti.

İçişleri Bakanı Patel, sosyal medyada dolaşan Clapham'daki eyleme dair bazı görüntülerin "üzüntü verici olduğunu" söyledi.

İngiliz polisi kadınları yaka paça gözaltına aldı - Resim : 4

Patel, "Londra Polis Teşkilatı'ndan neler olduğuna dair eksiksiz bir rapor talep ettim. Bu korkunç dönemde düşüncelerim Sarah'ın ailesi ve arkadaşlarıyla birlikte" dedi.

Londra'nın İşçi Partili Belediye Başkanı Sadiq Khan, Emniyet Müdürü Dick'in kentte yaşayan "milyonlarca kadının güvenini kaybettiğini" belirtti.

Khan, yaşanan sahneleri "kabul edilemez" olarak tanımladı ve Dick'ten acilen bir açıklama istediğini sözlerine ekledi.

Khan, "Polisin Covid yasalarını uygulama sorumluluğu var, ancak görüntülerden gördüğüm kadarıyla verilen karşılık zaman zaman ne uygun ne de orantılı" diye yazdı.

İngiliz polisi kadınları yaka paça gözaltına aldı - Resim : 5

İşçi Partisi lideri Starmer, sahnelerin "ciddi şekilde rahatsız edici" olduğunu söyledi.

Starmer, "Kadınlar, Sarah Everard'ın yasını tutmak için bir araya geldiler ve bunu barışçıl bir şekilde yapabilmeleri gerekiyordu… Bu olaya dair verilen yanıtın yarattığı öfke ve üzüntüyü paylaşıyorum. Bu eylemde güvenliği sağlamanın yolu bu değildi" dedi.

İngiliz polisi kadınları yaka paça gözaltına aldı ile ilgili etiketler İngiltere protesto Kadın cinayet polis müdahale
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.