İngiliz gazetesinden 'adaylık' kulisi: Yavaş mı, İmamoğlu mu, Kılıçdaroğlu mu?

İngiliz gazetesi Financial Times, Türkiye'ye yönelik siyasi stratejileri değerlendirdi. Yapılan analizlerde Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığına aday olmaya can attığı belirtildi. Ayrıca en iyi iki aday seçeceğinin İmamoğlu ve Yavaş olduğu yazıldı. Financial Times da "Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu HDP tabanına daha yakın" yorumu da yer aldı.

İngiltere'nin Financial Times gazetesi, "Erdoğan'ı yenmek: Türkiye'de muhalefet bir şampiyon arıyor" başlıklı analizinde muhalefetin Erdoğan karşısında kimi çıkaracağına dair öngörülerde bulundu.

Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat'ta başlayan savaş ile birlikte Türkiye'nin bir arabulucu olarak NATO ülkeleri gözünde önemini artırdığına ve Erdoğan'ın bu fırsatı kullandığına da değinilirken, "Mart ayında Erdoğan anketlerde ufak bir artış gördü fakat bunun gerilediğine dair işaretler var" yorumuna yer verildi.

"KILIÇDAROĞLU ADAY OLMAYA CAN ATIYOR"

Öte yandan muhalefetten bir yetkili ise, "Eğer bana geçen yıl sorsaydınız, bu seçimde zafer çantada, Erdoğan kaybedecek derdim fakat şimdi bu konudan daha az eminim" dedi.

Muhalefet kanadında en büyük endişenin Kılıçdaroğlu'nun kendisini Erdoğan karşısında aday göstermesi ve Erdoğan'ın onu "canlı canlı yemesi" olduğu aktarılırken 5 ittifak partisinden üst düzey bir yetkili, "Kılıçdaroğlu, aday olmaya can atıyor. En iyi cumhurbaşkanı olacağına kuşkum yok fakat o kazanma ihtimali en düşük olanı" dedi.

MANSUR YAVAŞ VE EKREM İMAMOĞLU...

Erdoğan karşısında kafa kafaya yarışabilecek iki potansiyel aday olduğu da belirtildi. Financial Times, bunların Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu olduğunu aktardı. Yavaş'ın muhafazakar ve milliyetçi olduğunu fakat aynı zamanda deneyimli olduğuna da dikkat çekilirken İmamoğlu'nun da öne çıktığı belirtildi.

İMAMOĞLU, ERDOĞAN'A BENZİYOR İMASI

Fakat İmamoğlu'nun Erdoğan'ın yarattığı cumhurbaşkanlığı sisteminin rafa kaldırmak için "çok hırslı" olduğuna dair yorumlar yapıldı. Muhalefetteki küçük partilerden birinin üst düzey yetkilisi, "O yeni bir Tayyip Erdoğan olabilir. Bir kez o role geldiğinde ve bütün o güçle istediğini yapabilirsin" yorumunu yaptı. Mansur Yavaş'ın da aday adayı olarak öne çıktığı belirtilirken, Yavaş'a HDP tabanının sıcak bakmayacağı da belirtildi.

HDP DETAYI: KILIÇDAROĞLU VE İMAMOĞLU DAHA YAKIN

Financial Times'ın makalesinde HDP'ye de geniş yer ayrıldı. Makalede, "Aday belirlerken en önemli detay, Türkiye'nin en büyük Kürt azınlık partisinden onay almak olmalı. Seçimlerde yüzde 12 oy alması beklenen parti şu an bir ittifakın içinde değil. Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş arasında Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu HDP tabanına daha yakın" yorumu da yer aldı. Yavaş'ın ise milliyetçi geçmişinin HDP tabanından karşılık göremeyeceği belirtildi.

 

İngiliz gazetesinden 'adaylık' kulisi: Yavaş mı, İmamoğlu mu, Kılıçdaroğlu mu? ile ilgili etiketler Ekrem İmamoğlu Mansur Yavaş Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanlık
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.