İncirlik’teki Amerikalılar neyin araştırmasını yapıyor?

Çevremiz (tarih boyunca olduğu gibi yine) ateş çemberi.

Her tarafımız kriz bölgesi. Sıralayacak olursak,

- Doğu Akdeniz,

- Adalar Denizi (Ege)

- Karadeniz,

- Suriye-Irak hattı

- Güney Kafkasya.

Ana ve Mavi Vatanımızın bütün sınırlarımızın öte yanında sıkıntılar var. Doğu Akdeniz, Suriye-Irak hattı ve Adalar Denizi’nde bizi de tehdit eden boyutta.

Sadece bizim çevremizde değil, dünyada bir mücadele söz konusu.

Yeni bir dünya şekilleniyor ve ülkeler, güçleri oranında bu şekillenmede etkili olmaya çalışıyor. Küresel anlamda ABD, Çin, Rusya, bölgesel anlamda Hindistan, Türkiye, AB ülkeleri etkili olmaya çalışıyor.

Doğal olarak bu mücadele herkes birbirini yanına çekmeye çalışıyor.

Bizi, Rusya ile mücadelesinde yanında görmek isteyen NATO müttefikimiz ABD var. ABD’nin dünyanın her tarafında, düşman olarak belirlediği güçlere karşı kurulu bulunan üsleri, bu ülkenin askeri, siyasi ve her şeyden önemlisi ekonomik çıkarlarını koruyor.

Bizim sınırlarımız içinde de, Amerikalıların da kullanımına açık olan ve kuruluşundan bu yana tartışmalara konu İncirlik Üssü var.

İşte bu İncirlik Üssü’ndeki Amerikalıların faaliyetleriyle ilgili bugünlerde ilginç bir duyum aldım.

Kaynaklarım bilginin sağlamlığını teyit etti.

Duyum şu: İncirlik’teki Amerikan Üssü’nden bugünlerde Türkiye’deki bütün ticaret oda ve borsalarına bir “memorandum” gönderilmiş. Bu memorandum Amerikan Savunma Bakanlığı antetli ve üstünde “DEPARTMENT OF THE AIR FORCE – 39TH AIR BASE WING (USAFE)” yazılı bir memorandum. Yani “(Amerikan) Hava Kuvvetleri – 39’uncu Üs Kanadı”.

Bunu görünce aklınıza doğrudan İncirlik gelsin.

İmzanın İncirlik’teki Amerikan Üssü’nde çalışan bir Türk’e ait olduğu belirtilen bu kağıtta ticaret oda ve borsalarından Türkiye’deki tedarik zincirindeki meslek komiteleriyle ilgili bilgi paylaşımı istenmiş. Bilgi paylaşımı derken tüm bu komitelerdeki üyelerin iletişim bilgisi.

Peki hangi komitelermiş bunlar? Bunu da sordum. Aldığım yanıt şu:

- Yaş sebze-meyve üretimiyle ilgili meslek komite üyelerinin iletişim bilgileri,

- Ekmek, un ve unlu mamuller üretimiyle ilgili meslek komite üyelerinin iletişim bilgileri,

- Gıda alanında üretimle ve tedarikle zinciriyle ilgili meslek komite üyelerinin iletişim bilgileri.

Garip geldi.

Şimdi biz gazetecilere bir görev daha çıktı: İncirlik’teki Amerikan üssü yetkilileri, bu meslek komitelerinin üyelerinin iletişim bilgilerini neden istiyor?

Diğer Yazıları