İnaktif aşı ne demek?

Bilim Kurulu toplantısının ardından inaktif aşının klinik çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Fahrettin Koca, acil kullanım onayının da bulunduğuna değinmişti. Peki, inaktif aşı ne demek?

İnaktif aşı ve mRNA koronavirüs aşısı gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Bu aşılar konusunda değerlendirmeler sürerken inaktif aşılara örnek olarak da ülkemizde halen kullanılmakta olan Hepatit A ile inaktive polio aşısı gösterildi.

İNAKTİF AŞI NE DEMEK?

Fiziksel ya da kimyasal yollarla öldürülmüş olan m.o.ları içeren aşı türleri inatif aşı olarak adlandırılır. Hangi tip m.o. olursa olsun ekzojen antijen olarak algılanmaktadırlar. Antijen sunan hücrelerce işlenerek yardımcı T lenfositlerine sunularak humoral immun yanıt oluşturmaktadırlar.

İnaktif aşı ne demek?

Hücre dışında bakterilerin sebebiyet verdiği infeksiyonlarda oldukça etkilidirler. Canlı aşılara kıyasla da bağışıklık süreleri oldukça kısadır. Alt birim aşıları da mikroorganizmanın tümünde değil yalnızca belli antijenik kısımları içerir. Alt birim aşılarını da subunit aşı ve toksoid aşı şeklinde iki gruba ayırmak oldukça mümkündür.

Ülkemizde halen kullanılmakta olan Hepatit B, pnömokok, Hib, aselüler boğmaca ve risk gruplarına önerilen meningokok ve grip aşıları subunit aşılardır.

İnaktif aşı ne demek? ile ilgili etiketler inaktif aşı
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.