Başbuğ’dan antidemokratik “Menderes” çıkışı

Türkiye 2021 yılının ilk günlerine yine darbe söylemleriyle başladı. Can Ataklı "Darbe yapabilecek kabiliyetimiz maalesef yok" sözleriyle tepki çekerken, 26. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ "Eğer Menderes, 25 Mayıs 1960 günü Eskişehir’de erken seçim tarihini açıklasaydı, 27 Mayıs askeri darbesi büyük bir olasılıkla önlenebilirdi" dedi. Muhalafetin erken seçim kampanyası da göz önüne alındığında bu sözler büyük tartışma yarattı

26. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ Cumhuriyet'ten İpek Özbey'e konuştu. Başbuğ "Eğer Menderes, 25 Mayıs 1960 günü Eskişehir’de erken seçim tarihini açıklasaydı, 27 Mayıs askeri darbesi büyük bir olasılıkla önlenebilirdi" dedi.

Erken seçim kararını almış bir hükümete karşı askeri darbe gerçekleştirilmeyeceği görüşünü savunan Başbuğ'un bu sözleri, muhalefetin erken seçim baskısının sürdüğü ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'seçim zamanında olacak' çıkışının ardından dillendirmesi tepkilere neden oldu.

Menderes'in erken seçim tarihini açıklaması durumunda 27 Mayıs'ın önlenebileceğini savunan Başbuğ, verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı:

"23 Mayıs 1960 günü DP Genel İdare Kurulu toplantısında Sıtkı Yırcalı, “Derhal seçimleri yapacağımızı açıklayayım” deyince, Adnan Menderes’in cevabı “derhal” olmuştu. Eğer Menderes, 25 Mayıs 1960 günü Eskişehir’de erken seçim tarihini açıklasaydı, 27 Mayıs askeri darbesi büyük bir olasılıkla önlenebilirdi. Çünkü erken seçim kararı almış bir hükümete karşı bir askeri darbenin gerçekleştirilmesi, açıkça milletin siyasi iradesine de vurulacak bir darbe olurdu."

Sonrasında "Yine öngörünüz üzerinden gitmek istiyorum: Diyorsunuz ki: “27 Mayıs darbesi önlenebilirdi”. Varsayalım ki önlendi, bugün ortaya daha farklı bir tablo mu çıkardı?" sorusu sorulan Başbuğ, şu yanıtı verdi:

"27 Mayıs askeri müdahalesi Cumhuriyetin getirdiği siyasal sisteme vurulan ilk darbenin adıdır. Elbette DP iktidarının, son yıllarında anayasayı ihlal eden, Tahkikat Komisyonu’nun kurulması ve yetkilerle donatılması gibi uygulamaları olmuştur. Ama çözüm askeri darbe olmamalıydı. İşin diğer bir önemli noktası ise ABD CIA Başkanı’nın, 28 Nisan 1960 günü yaptığı bir konuşmada söylediği gibi, “Türkiye’de seçimler yapılacak olursa, CHP bu seçimleri kazanabilecektir” diye bir değerlendirme yapmış olmasıdır. Yani seçimler erkene alınabilseydi, iktidar seçim yoluyla değişebilecekti. 27 Mayıs darbesi, kendinden sonra gelen askeri müdahaleler üzerinde de önemli tesirler yaratmıştır. Siyasi tecrübeye ve olgunluğa sahip kişilerin siyaset sahnesinden uzaklaşmasına neden olmuştur. Daha da önemlisi, toplumun bugün de şahit olduğumuz kesin çizgilerle bölünmüş bir yapıya dönüşmesinin de başlangıcı olmuştur."

 BENZER BİR ÇIKIŞ DA CAN ATAKLI'DAN

Öte yandan YouTube kanalından yayın yapan Can Ataklı da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görevi bırakması için büyük afetlerin yaşanması gerektiğini savundu.

“Tayyip Erdoğan’ın gitmesi için çok büyük bir halk öfkesinin olması lazım” diyen Ataklı "Darbe ihtimalini en az görenlerdenim. Darbe, hem de bugünün koşullarında darbe yapabilecek kabiliyet yok" diye konuştu.

 

Başbuğ’dan antidemokratik “Menderes” çıkışı ile ilgili etiketler İlker Başbuğ Darbe 27 Mayıs Menderes can ataklı
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.