İlk koronavirüs aşısı İngiltere'de yapıldı!

İngiltere tarihinin en büyük aşılama kampanyasına bugün itibariyle başladı. Ülkede Pfizer / BioNTech aşısı, 90 yaşındaki bir kadına yapıldı. Kuzey İrlanda'da yaşayan Margaret Keenan aynı zamanda onaylanmış aşıyı yaptıran ilk hasta olarak tarihe geçti. 800 bin dozdan oluşan ilk sevkiyattaki aşılar 50 hastanede uygulanacak.

İngiltere'de Pfizer'ın ürettiği onaylı koronavirüs aşısı ilk olarak 90 yaşındaki Margaret Keenan'a yapıldı. Keenan dünyada onaylı aşıyı olan ilk kişi oldu.

Margaret Keenan'a İngiltere'nin Coventry şehrindeki hastanede, 91 yaşına girmeden 1 hafta önce aşı yapıldı.

Keenan, "Koronavirüse karşı aşı yapılan ilk insan olduğum için kendimi ayrıcalıklı hissediyorum. Erken doğum günü hediyesi oldu. Benim için anlamı büyük, çünkü diğer yıllarda olduğu gibi yeni yılı ailem ve arkadaşlarımla geçirebilmeyi dört gözle bekliyorum." dedi.

İngiltere'de kullanımına izin verilen, Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının 8 Aralık'ta yapılmaya başlanacağı bildirilmişti. Ülkede, 50 farklı aşı merkezine dağıtılan aşıların, Aşılama ve Bağışıklama Ortak Komitesinin (JCVI) 2 Aralık'ta yayımladığı öncelikler listesinde belirtildiği gibi ilk olarak bakımevinde kalanlar, bakımevi ve sağlık çalışanları ile 80 yaşın üstündekilere 8 Aralık'tan itibaren uygulanacağı kaydedilmiş, Sağlık Bakanı Matt Hancock "Herkesi bu salgını bastırmak için üzerine düşeni yapmaya ve bu çok önemli çalışmayı gerçekleştirirken Ulusal Sağlık Servisini (NHS) korumak için yerel kısıtlamaları takip etmeye çağırıyorum." açıklamasında bulunmuştu.

İNGİLTERE, PFIZER-BIONTECH AŞISININ KULLANIMINA İLK ONAY VEREN ÜLKE OLMUŞTU

İngiltere'de Ulusal İlaç ve Sağlık Ürünleri Denetleme Kurumu (MHRA), Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının yaygın kullanımına 2 Aralık'ta izin vermişti.

Ulusal Ortak Aşılama ve Bağışıklama Komitesi (JCVI), ülkede toplu Kovid-19 aşılamasına ilişkin "öncelikliler" listesi açıklamıştı. Buna göre, Aşılamanın öncelikli yapılacağı gruplar, bakım evinde kalanlar ve bakıcıları, 80 yaş üstündekiler ile sağlık çalışanları, 75 yaş üstündekiler, 70 yaş üstündekiler ve klinik olarak savunmasız olanlar, 65 yaş üstündekiler, 16-64 yaş arasında ölüm riskini barındıran hastalıklara sahip olanlar, 60 yaş üstündekiler, 55 yaş üstündekiler ve 50 yaş üstündekiler şeklinde sıralanmıştı.

İlk koronavirüs aşısı İngiltere'de yapıldı! ile ilgili etiketler İngiltere aşı çalışmaları Pfizer
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.