'İlk kez sandalyesiz gittin, artık özgürsün'

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Ramazan Baş, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Ramazan Baş’ın vefatının ardından yardımcısı Semra Çetinkaya, omurilik felci geçirdiği dönemde yaşadıklarını ve derneğin kurulma öyküsünü kaleme aldı. Çetinkaya, "Amacımız hep insanlığa hizmet etmek, bireylerin insani haklarına kavuşmasına destek olmak oldu" dedi.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Ramazan Baş'ın koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmesi sevenlerini yasa boğdu. Baş’ın ardından derneğin başkan yardımcısı Semra Çetinkaya sosyal medya hesabından okuyanları duygulandıran bir paylaşımda bulundu. Çetinkaya paylaşımında, omurilik felci olmasına neden olan kazayı ve derneğin kurulma sürecini anlattı.

"DERNEĞİ BERABER KURDUK!"

Semra Çetinkaya paylaşımına başına gelen kazayı anlatarak başladı. Çetinkaya, "Ramazan ile derneği 98 yılında Doktor Şafak Karamehmet’in önderliğinde ve 7 gönüllü arkadaşımızla beraber kurduk. Ben de daha yeni trafik kazası geçirip, omurilik felçlisi olmuştum. Ramazan, 16 yıldır sığ suya balıklama atlama sebebiyle, boyun kırığından dolayı omurilik felçlisi olup, tekerlekli sandalye kullanıyordu. Son derece yakışıklı, güler yüzlü, ışık saçan bir kişilikti. Bana yol gösteren o oldu.

'İlk kez sandalyesiz gittin, artık özgürsün'

Dernek kurulduktan sonra, biz de yönetimde görev aldık. Beraber omurilik felci konusunda toplumda bilinirliği ve farkındalığı artıracaktık. Omurilik felcine dışarıdan bakacaktık. İşin içine kendi acılarımızı anılarımızı katmayacaktık. Tıpkı bir peygamber sabrı ile yaklaşmalıydık konuya. Ağaca çıkıp etrafı kolaçan ettik önce. Hayat yolundaki çınar ağacımıza çıktık. Zihnimizde gördüğümüz manzara hiç de parlak değildi. Omurilik felcini kimse bilmiyordu, diğer felçlerden farkını duymamışlardı bile." ifadelerine yer verdi.

"İYİLEŞTİRİYORKEN İYİLEŞİYORMUŞ İNSAN!"

Semra Çetinkaya şöyle devam etti;

”Doktor Şafak ile birlikte omurilik felçlilerine tıbbi ve sosyal destek vermeye başladık. İyileştirken yaşıyormuş insan. Dernekteki günlerimiz ilerledikçe, anladık neye ihtiyacın varsa çevrendekilere onu vermelisin. Vermeden almayı beklememeliymiş insan. Etraftaki insanların şifa bulmasına, hayatlarının biraz olsun iyileşmesine yardım ediyorduk. Şifanın kaynağı belliydi elbette bizimkisi vesile olmaktı sadece..”

'İlk kez sandalyesiz gittin, artık özgürsün' - Resim : 2

“BEDENLERİMİZİ HİSSETMEYİ VE UMUDUMUZU HİÇ KAYBETMEDİK!”

Yıllardan beri tekerlekli sandalye ile yaşama tutunan Semra Çetinkaya, Omurilik Felçlileri Derneği’nde yaşadıklarını şöyle anlattı;

"Doktor Şafak ve Ramazan ile çıktığımız yolculukta yıllar geçtikçe kalabalıklaştık. Can yoldaşlarımız, kader arkadaşlarımız oldu. Aradan geçen yıllar içinde, onlar, yüzler, binler katıldı aramıza. Engel olanı olmayanı, omuz omuza hep birlikte çalıştık ve çabaladık. Kendimizden geçtik, başkasına destek olmaya gayret ettik. Beraber özledik yürümeyi ve koşmayı her şeyi. Bedenlerimizi hissetmeyi ve umudumuzu hiç kaybetmedik.

Bazıları şu kısacık dünya yolunu tekerlekli sandalyede geçiriyor. Bizler gibi görmediğimiz milyonlarca engelli gibi bazılarına bu dünyada yürümek kısmet olmadı. Ama belki bu sayede koşarak geçeceğiz ilerideki köprüleri."

"RAMAZAN BAŞ İLE 26 SENE OMUZ OMUZA MÜCADELE ETTİK!"

"Ramazan ile beraber, 26 senedir omuz omuza, bir beden gibi yol aldık." ifadelerine yer veren Çetinkaya, "Amacımız hep insanlığa hizmet etmek, bireylerin insani haklarına kavuşmasına destek olmak, yol göstermek, sanat yapmasına, spor yapmasına istihdam sağlanması için eğitimler vermek oldu. dedi.

"RAMAZAN AYINDA DOĞDU, RAMAZAN AYINDA GİTTİ!"

Çetinkaya duygulandıran paylaşımını şöyle sonlandırdı;

"Ramazan, Ramazan ayında doğdu, Ramazan ayında cennete gitti. Derneğimizin annesi Fatma teyze başta olmak üzere, bütün ailesine sabır diliyor, sevgili Ramazan'ın nurlar içinde yatmasını diliyorum. Bugüne kadar onurla bu bayrağı taşıyan Ramazan'ın bize devrettiği bayrağı, aynı özveri ve gayretle daha ileriye götürebilmemiz için, siz dostlarımızın desteklerinin eksilmeden artarak devam edeceğine inanıyor, yanımızda olmanızı diliyor ve herkese sağlıklı ömürler için dua ediyorum."

'İlk kez sandalyesiz gittin, artık özgürsün' ile ilgili etiketler ramazan baş türkiye omurilik felçlileri semra çetinkaya
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.