İlham Aliyev: 'Ermenistan tüm camilerimizi tahrip etti'

Azerbaycan ordusu, Ermenistan işgalindeki topraklarını düzenlediği operasyonla geri aldı. 30 senelik işgalde Ermenistan'ın Azerbaycan'a ait birçok yapıyı yok ettiği ya da zarar verdiği belirlendi. Konuya ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ''Şuşa'da bir tanesi hariç tüm camiler Ermenistan tarafından tahrip edilmiş. Restorasyon çalışmaları için yabancı bir şirketle anlaşmışlar. Bizden izin almaları gerekirdi. Suçluların yanında yer aldılar. Hesap soracağız.'' ifadelerini kullandı.

Azerbaycan ordusunun işgal altındaki topraklarını geri almak için 27 Eylül günü başlattığı operasyonlar 44 gün gibi kısa bir sürede zaferle sonuçlandı. 

Cephede bozguna uğrayan Ermenistan kuvvetleri, yaklaşık 30 sene işgal altında tuttukları Dağlık Karabağ'ın kalbi olarak nitelendirilen Şuşa'yı kaybedince, savaştan çekilme kararı aldı. 

Bölgeden gelen birçok görüntüde, Azerbaycan kültürü için büyük önem arz eden şehrin talan edildiği, camilerin domuz ağırlarına çevrildiği görüldü. Kamuoyu tarafından oldukça tepki çeken görüntülerin ardından Azerbaycan harekete geçti.

''İŞGALCİ KUVVETLER CAMİLERİ TALAN ETTİ''

Konuya ilişkin İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ICESCO) Genel Sekreteri Salim bin Muhammed el Maliki'ye konuşan İlham Aliyev, işgalden kurtarılmış bölgelere yaptığı ziyaret sırasında tamamen yıkılmış camileri gördüğünü aktardı.

Şuşa kentinde yer alan camilerin bir tanesi hariç tamamının Ermenistan güçleri tarafından yıkıldığını, tahrip edildiğini vurgulayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı, işgalcilerin yabancı bir restoran şirketiyle anlaştığını ve bazı çalışmalar yapmak istediklerini duyurdu.

Söz konusu şirketin, Ermenistan'ın provokatif girişimine destek olduğunu belirten Aliyev, ''Bu topraklar bize ait. İznimiz olmadan, yasalarımızı ve sınırlarımızı ihlal ederek restorasyon yaptılar. Hesap soracağız.'' ifadelerini kullandı.

''KARABAĞ'I YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ''

70'e yakın caminin yıkıldığını vurgulayan Aliyev, ''Suçluların yanında yer aldılar, Şuşa'ya gelen söz konusu yabancı şirket diğer camilerin ve tüm dini ve kültürel mirasın yıkıldığını görmedi mi?'' dedi.

Bölgeyi yeniden eski haline çevirip canlandıracaklarını vurgulayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı, ''Onlar hatta bunu tahrip eden bölücülerden de kötü davrandılar. Ancak biz her şeyi restore edeceğiz ve bölgeleri yeniden inşa edeceğiz. Eminim ki bir sonraki sefer bizi ziyaret ettiğinizde Azerbaycan kültürünün başkenti ilan ettiğim Şuşa'yı ziyaret etme fırsatınız olacak.'' ifadelerini kullandı.

 

İlham Aliyev: 'Ermenistan tüm camilerimizi tahrip etti' ile ilgili etiketler Azerbaycan Ermenistan cami dağlık karabağ İlham Aliyev Şuşa
GÜNÜN VİDEOSU

Bomba CHP-DEM Parti işbirliği itirafı: Kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler!

CHP'nin ittifak ortağı DEM Parti'nin Zeytinburnu'nda CHP listelerinden seçime giren Meclis Üyesi, DEM'li adayları tanıtarak ittifaka ilişkin itiraflarda bulundu. DEM Partililerin "Zeytinburnu'nda belediye başkan adayları çıkarmadık çünkü kazanamayacaktık. Bizim kazancımız olan Meclis üyelerimizi CHP listesinden aday gösterdik. Bunlar kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler" sözleri gündeme bomba gibi düştü.