Kanal İstanbul neden gerekli? Montrö tartışmasının aslı ne?

104 emekli amiralin bildirisi sonrası Kanal İstanbul projesi yeniden tartışmaya açıldı. Projeye yöneltilen itirazların ilki, Montrö Sözleşmesi’ni ortadan kaldıracağına ilişkin... Tartışmalar sürerken, tarihçi İlber Ortaylı'nın geçtiğimiz yıllarda yaptığı bir konuşma tekrar gündeme geldi. Ortaylı, yaptığı konuşmada Kanal İstanbul'un neden gerekli olduğunu açık ve net bir şekilde ortaya koymuştu.

Kanal İstanbul Projesi, amirallerin bildirisi üzerinden yeniden gündemde. Projeye yöneltilen itirazların ilki, Montrö Sözleşmesi’ni ortadan kaldıracağına ilişkin.

Ancak Kanal İstanbul’un iç hukuka, Montrö’nün uluslararası hukuka tabi olması en basit ayrım. Eleştirilerden biri de ‘güvenlik’ kaygısı. Oysa alternatif güzergahların savaş durumunda Türkiye’nin elini güçlendireceği vurgulanıyor.

ORTAYLI: HER GÜN DENİZ KAZALARI OLUR HABERİNİZ OLSUN

 Bu tartışmalar sürerken, ünlü tarihçi İlber Oltaylı'nın geçtiğimiz yıllarda yaptığı bir konuşma da yeniden gündeme geldi.

Konuyla ilgili sorulan bir soruya yanıt veren Ortaylı, "Zaten Lozan çok değişti. Daha da değişecek ben size söyleyeyim. Montrö, Lozan'ın tastiği demektir biliyorsunuz. İstanbul Boğazı'ndan bu kadar şilep geçemez. Aksi taktirde her gün deniz kazaları olur haberiniz olsun. Bundan sonraki hükümetin programı çılgın denilen kanalın yapılmasıdır." demişti.

Kanal İstanbul neden gerekli? Montrö tartışmasının aslı ne?

"İSTANBUL BOĞAZI MİLLETLER ARASI BİR TRAFİĞE MÜSAİT DEĞİL"

"Çılgın kanalı bu hükümet istedi diye çılgın değil" ifadesini kullanan Ortaylı açıklamasına şöyle devam etmişti:

"Buna aklı başında jeologlar, Celal Şengör gibileri evet diyor bu iş lazım diyorlar. Çok lazım. Çünkü İstanbul Boğazı milletler arası bir trafiğe müsait değil Lozan ve Montrö zamanında buradan geçen gemileri tonlaktosu yüzde bir bile değil." 

Kanal İstanbul neden gerekli? Montrö tartışmasının aslı ne? ile ilgili etiketler İlber Ortaylı Kanal İstanbul emekli montrö amiral

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.