İkinci el araç satışına elektronik sistem

Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç satışlarına yeni düzenleme getiriyor. Yönetmelik taslağına göre ikinci el araç ticaretinden elektronik sistem kullanımı yaygınlaştırılacak. Satış bedeli ile taşıt mülkiyetinin eş zamanlı el değiştirmesini sağlayacak sistemin kullanımında havale ve EFT ile ödeme imkanı da tanınacak.

İkinci el araç satışlarına Ticaret Bakanlığı yeni düzenleme planlıyor. Bakanlığın taslak yönetmeliğine göre, ikinci el araç satışında EFT ve havale kullanılması halinde de, taşıt ve paranın eş zamanlı el değiştirmesini sağlayan elektronik sistem kullanılması ve dolandırıcılıkların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmelik taslağıyla, ikinci el oto satışında yetki belgesi verilmesinde aranan iş yeri açma ve çalışma ruhsatı bulunması şartı kaldırılırken, konkordato başvurusu yapan işletmeler de yetki belgesi başvurusunda bulunabilecek. Düzenlemeyle, yetki belgesi için istenen lise mezuniyeti şartı da ilköğretime indirilmiş olacak.

Taslak somutlaşırsa, ikinci el araç alım satımında elektronik sistem kullanımı da genişletilecek. Mevcut uygulamada, sadece ödemenin nakit yapılması halinde taşıt mülkiyeti ile satış bedelinin eş zamanlı el değiştirmesini sağlayan elektronik sistem devreye girerken, yeni düzenlemeyle havale, EFT yöntemleriyle ödemeler de elektronik sistem üzerinden yapılabilecek.

PARA CEZASI YERİNE BİR DEFALIK UYARI

Ekspertiz raporu konusunda revizeye gidilen düzenlemede, ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışı yapan işletme tarafından, satışın yapıldığı tarihten önceki 3 gün içinde ekspertiz raporu alma zorunluluğu da 10 güne çıkarılacak.

Düzenlemeye göre yönetmeliğe aykırılık durumuna para cezası uygulanması yerine bir defalık uyarı geliyor. Taslağa göre bakanlık, ikinci el araç alım ticareti yönetmeliğine aykırı hareket edenleri, ekonomik durumu ve ödeme güçlüğü içinde bulunup bulunmadığını da dikkate alarak, para cezası vermeden önce bir defa olmak üzere uyarabilecek.

İkinci el araç satışına elektronik sistem ile ilgili etiketler Ticaret Bakanlığı ikinci el araç satışı yönetmelik
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.