İki farklı korona aşısı birleştiriliyor

Rus yetkililer ve AstraZeneca şirketi, İngiltere'de Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca'nın ortak geliştirdiği Kovid-19 aşısıyla, Rusya'nın ürettiği "Sputnik V" aşısının birleştirileceğini duyurdu. Test olarak denenecek çalışmada iki aşının birlikte kullanılıp, kullanılamayacağına bakılacak.

Kovid-19 aşısında yeni bir işbirliği sinyali verildi. Rusya'dan gelen açıklamaya göre Rus aşısı Sputnik V, Oxford Üniversitesi/AstraZeneca'nın ortak geliştirdiği Kovid-19 aşısıyla birleştirilecek.

Test olarak denenecek çalışmada iki aşının birlikte kullanılıp, kullanılamayacağına bakılacak.

Sputnik V aşısını geliştiren Rusya'daki Gamelaya Enstitüsü iki aşının birleştirme çalışmalarını da yürütecek.

İngiltere tarafından sabah saatlerinde yapılan açıklamada iki aşının birlikte kullanımının araştırılacağı ifade edilmişti.

Rus bilim insanları iki aşıyı birleştirmenin etkiyi artıracağını savunmuştu.

İKİ AŞI DA ETKİLİ

Rusya'da Gamaleya Araştırma Merkezi’nin geliştirdiği Sputnik-V Kovid-19 aşısının üçüncü aşama klinik denemeleri kasım ayında açıklanmıştı.

RDIF ve Gamaleya National Center'ın açıklamasına göre, 39 doğrulanmış vaka ve her iki doz aşıyı da olan 18,794 hastadan elde edilen yeni klinik test verilerine göre, Sputnik V aşısının 28. günde yüzde 91.4 etkili, 42. gündeyse yüzde 95'in üzerinde etkili olduğu görüldü.

Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca'nın geliştirdiği Kovid-19 aşısının deneme sonuçlarına ilişkin rapor geçtiğimiz günlerde yayınlanmıştı.

İngiltere ve Brezilya'daki denemelere ilişkin sonuçlarda, aşının iki tam doz verilen gönüllülerde etkinliğinin yüzde 62 olduğu, ancak yarım ve ardından tam doz verilen başka bir katılımcı gruptaki etkinliğin yüzde 90 olduğu belirtildi.

Sonuçlar bir araya getirildiğinde, aşının genel etkililiğinin yüzde 70.4 olduğu belirtildi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından belirlenen aşı etkililiğinin minimum yüzde 50'nin üzerinde olması kuralına dayanarak Oxford-AstraZeneca aşısının "etkili" olduğu ifade edildi.

İki farklı korona aşısı birleştiriliyor ile ilgili etiketler korona aşısı aşı çalışmaları
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.