İftarda nasıl beslenilmeli ?

Uzun süre aç kaldıktan sonra kan şekerinin de düşmesinin etkisiyle mideye aşırı ve hızlı yüklenmek başta hazımsızlık olmak üzere birçok soruna yol açmaktadır. Bu yüzden iftarda yediklerimize dikkat etmek sağlıklı bir şekilde oruç tutmak için oldukça önemlidir. İşte iftarda dikkat edilmesi gerekenler...

Ramazan ayında oruç tutanlar, iftar saati yaklaştıkça zengin bir menünün hayalini kuruyor. Ancak uzun süren açlığın üzerine mideyi yoracak şekilde beslenmek doğru bir davranış değil. Kızartmalar, aşırı yağlı ve hamur işi yiyeceklerin iftar ve sahur sofralarında uzak durulması, doyumluk değil tadımlık olması gerekir. Sebze ağırlıklı yemekler, karbonhidrat ve protein yönünden zengin yemekler, bol meyve ve su tüketimi iftar ve sahurda sağlıklı beslenme açısından daha doğu olacaktır.

İFTARDA NASIL BESLENİLMELİ ?

-İftarda hurma ya da zeytin ile orucunuzu açtıktan sonra 1 bardak su için.
-Orucunuzu açtığınızda bir kase çorba tüketin.
-Çorbanın ardından tabağınıza hemen yemek almayın. Ramazan pidesi ve iftariyeliklerle birlikte mini bir kahvaltı yapın.
-İftariyelikleriniz arasında peynir, zeytin, bal, reçel, ceviz içi, dilediğiniz çeşitlilikte şarküteri ürünleri tercih edebilirsiniz.
-İftarda hızlı yemek yemenin aksine birkaç öğüne bölünmüş yavaş bir akşam yemeği yenmelidir.
-Dilerseniz çorbanızı içtikten sonra 10-15 dakika yemeğinize ara verebilir, biraz sohbetten sonra tabağınıza sağlıklı yöntemlerle pişirilmiş yemeğinizi alabilirsiniz.
-Ramazanda su ihtiyacı; ev yapımı meyve suyu, mevsim meyveleri, çorba, yoğurt gibi içecek ve yiyeceklerle karşılanmalı, iftardan sonra aralıklarla 2-2,5 litre su içilmelidir.
-Ramazanda gün içinde hareketsiz kalan sindirim sistemini hareketlendirmek gerekir. İftar ve sahur arasında bağırsak hareketlerini düzenleyen kuruyemiş, yulaf ezmesi, kuru erik, elma, şeftali, muz gibi lifli gıdalar tüketilmelidir.

İftarda nasıl beslenilmeli ?

Örnek İftar Menüsü

Bol Su
1 hurma veya 2 kuru kayısı
2-3 zeytin veya 2-3 parça ceviz
1 dilim az tuzlu peynir
1 kepçe çorba
1 avuç içi kadar pide
15 dk ara
Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile)
1 porsiyon et veya tavuklu sebze yemeği veya balık – tavuk veya kurubaklagil yemeği
1 – 2 dilim ekmek veya 4 – 5 kaşık bulgur
İftardan sonra ara öğün
1 bardak süt ya da yoğurt veya 10 – 15 fındık/badem + 1 meyve veya haftada 2 kez sütlü/meyveli tatlı yenilebilir.
Hem tatlı hem de serinletici olarak komposto ve hoşaflar iyi seçimdir.

İftarda nasıl beslenilmeli ? ile ilgili etiketler ramazanda beslenme İftarda beslenme
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.