İdlib nerede? İdlib haritada ülkemize yakın mı? Türk Silahlı Kuvvetleri operasyon düzenliyor!

Genelkurmay Başkanı Org. Akar'ın sınıra giderek operasyon hakkında bilgi aldığı kaydedildi. Komutanlara MİT Müsteşarı Hakan Fidan da eşlik ediyor. Geçtiğimiz aylarda dünya kamuoyu Suriye’nin İdlib kentinde yaşanan kimyasal saldırıyla hareketlenmişti. Türkiye, Rusya ve İran’ın uzlaştığı Suriye’nin İdlib kentindeki ‘çatışmasızlık bölgesi’ için dün gece sınırda askeri hareketlilik vardı. Hatay’ın karşısındaki İdlib’le ilgili dün gece sınır hattında görev yapan üst düzey askeri yetkililere ‘görev’ emri gitti, tüm birlikler alarma geçti. Üç ülkenin ortak kararı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz” sözleriyle TSK hazırlıklarını hızlandırdı. Askeri birlikleri İdlib’e götürecek araçlar ile güvenliği sağlayacak tank ve hava savunma sistemlerinin sınıra sevki tamamlandı. İdlib nerede artaştırmaları yapan vatandaşlar sorunuzun yanıtı haberimizde. Türk Silahlı Kuvvetlerinin operasyon düzenlediği kent ülkemize yakın mı?

Suriye'nin kuzeybatısında Türkiye sınırında yer alan İdlib ili, Türkiye, Rusya ve İran’ın Kazakistan’ın başkenti Astana’da vardığı anlaşma çerçevesinde, gerginliği azaltmak amacıyla çatışmasızlık bölgesi kapsamına alınmıştı. İdlib nerede sorusu vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Geçtiğimiz aylarda dünya kamuoyu Suriye'nin İdlib kentinde yaşanan kimyasal saldırıyla hareketlenmişti. Astana’da yapılan Suriye toplantısında Hatay’ın karşısındaki İdlib’te çatışmasızlık bölgeleri oluşturulması kararı alınması ardından bölgede son dakika gelişmeleri yaşanıyor. İdlib'in hangi bölgede yer aldığı konusu da bir çok kişi tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. İşte İdlib hakkında detaylı bilgiler...

ADLAB

İDLİB NEREDE? HANGİ BÖLGEDE YER ALIYOR?

İdlib veya İdlip, Suriye'nin kuzeybatısında bulunan ve aynı isimli yönetim bölgesinin merkezi olan şehir.

Halep'e 60 km uzaklıktadır.Bulunduğu ilin Türkiye'ye (Hatay iline) de toprak komşuluğu vardır. Bu nedenle Hatay ve Kilis gibi güney illerle benzerlikler gösterir.

Oldukça eski bir yerleşim alanı olan şehir yakınlarında pek çok eski şehir kalıntısı vardır. Bunlardan Ebla antik kenti, bir zamanlar bölgede önemli bir merkezdi.

Şehrin ekonomisi tarıma dayanır ve Suriye'nin önemli tarım merkezlerinden birisidir. Özellikle de zeytin üretimi yapılmaktadır. İdlib zeytin, pamuk, buğday ve meyve, özellikle kiraz için önemli bir üretim merkezidir. Diğer başlıca ürünlerinde badem, susam, incir, üzüm ve domates içerir. 1995 yılında çeşitli narenciye kırpma ile ekili yaklaşık 300 hektar alan vardı.

EERWERW

ERDOĞAN: ‘ÖSO ŞU AN İDLİB’TE’

Afyonkarahisar’daki AKP kampında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “İdlib’te ciddi bir harekat var ve devam edecek” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk askerinin henüz İdlib’de olmadığını belirterek, operasyonu Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) yürüttüğünü söyledi. Erdoğan, “Rusya havadan, TSK sınır içinden destek veriyor” dedi. Erdoğan, İdlib’de ciddi bir harekat olduğunu ve bunun devam edeceğini söyledi.

wwqw

KONTROL VE GÖZLEM NOKTALARI OLUŞTURULACAK

İdlib, rejim karşıtı askeri gruplar ile bazı muhalif grupların kontrolünde bulunuyor.

TÜRK ASKERİ İDLİB’DE NE YAPACAK?

TSK unsurları, İdlib için belirlenen gerilimi azaltma bölgesinin sınırları içerisinde yer alacak. Görevleri, rejim ve yerel askeri unsurlar arasında büyük ölçüde korunan ateşkesin daha kalıcı hale getirmek olacak. Bu amaçla TSK unsurları, kontrol ve gözlem noktaları oluşturacak.

wewtwe

MİLYONLARCA KİŞİ TÜRKİYE'YE GÖÇ EDEBİLİR

Böylesi bir durumda milyonlarca kişinin Türkiye’ye girmek üzere sınıra yığılması bekleniyor. Sınıra sıfır sayılabilecek kuşakta halihazırda 1 milyondan fazla kişi kamplarda barınıyor.

Yerel sivil idare kayıtlarına göre İdlib’de 2 milyon 400 bin civarında yerli nüfus, yaklaşık 1,3 milyon da iç göçle gelmiş vatandaş barınıyor.

TSK’nın İdlib’de ateşkesin korunması amacıyla başlatacağı intikal, sivillerin güvenle barınmasını sağlayacağı için, olası göç dalgasının önüne geçmiş olacak.

wewrwqr

İDLİB CİHATÇILARIN KONTROLÜNDE

İdlib bölgesi halen cihatçı örgütlerin oluşturduğu Heyet Tahrir el-Şam’ın (HTS) kontrolünde bulunuyor. Yaklaşık 25 bin militanı olduğu belirtilen HTS, cihatçı grupları yaz aylarında tek çatı altında topladı. HTS; Şam, İdlib ve Hama’da hem Suriye rejim güçleri hem de ılımlı muhaliflerle çatışıyor.

wrqrq

İDLİB NEDEN ÖNEMLİ

Suriye iç savaşında en büyük şiddet dalgasının yaşandığı bölgelerden biri İdlib oldu.

İdlib’in rejimin kontrolünden çıkmasından ve Rusya’nın ekim 2015’te iç savaşa dahil olmasından sonra bölgeye şiddetli hava saldırıları başladı.

Diğer taraftan Suriye’nin iç bölgelerinden kaçan sivillerin de sığınmasıyla İdlib milyonlarca kişinin sıkıştığı bir alan haline geldi.

Ateşkesin korunamaması durumunda Esed rejimi, İran destekli güçler ve Rusya’nın yakın dönemde İdlib’e yönelik büyük bir şiddet dalgası başlatmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Hatay sınırındaki PKK'nın uzantısı PYD/YPG'nin tam kontrolünde olan Halep ile Afrin'den göç edenlerin de bulunduğu İdlib'te yaklaşık 2 milyon kişi yaşıyor. İdlib, Türkiye sınırına 45 kilometre uzaklıkta, kuzeyde Hatay ve Afrin, doğuda Halep ve batıda Akdeniz sahilindeki Lazkiye ile çevrili olan stratejik bölge. Suriye'de yıllardır süren iç savaşın başlama noktası ve kördüğümü olarak nitelendirilen İdlib'te Hayat Tahrir-i El Şam ve farklı gruplar barınıyor. Hatay sınırındaki PYD/YPG'nin tam kontrolünde olan Afrin ile Halep'ten göç alan İdlib ayrıca Suriye'nin Akdeniz'e açılan kapı olan Suriye rejiminin kontrolündeki Lazkiye'ye de çok yakın noktada. Lazkiye-Halep-Hama gibi önemli şehir merkezlerine giden yollara ulaşabilirliği, Akdeniz'e çıkış olasılığı ve rejimin kalbi durumundaki Lazkiye'ye coğrafi yakınlığı gibi nedenlerle büyük önem taşıyan İdlib, Suriye için kritik kale olarak yorumlanıyor.

İdlib nerede? İdlib haritada ülkemize yakın mı? Türk Silahlı Kuvvetleri operasyon düzenliyor! ile ilgili etiketler İdlib surşye türkiye sınırı idlib nerede suriyenin idlib kenti idlibin karşısındaki idlib idlibin hangi bölgede yer aldığı
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.