Saat 23.59'a kadar kısıtlamadan muaflar

Borç yapılandırmasının ilk taksitinden değerli konut vergisi ile basit usuldeki mükellefler için gelir vergisine kadar pek çok verginin son ödeme süresi bugün doluyor. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan son dakika duyurusu ile borç yapılandırması ödemesi yapacaklarla, açık tutulacak vergi ve kamu dairelerindeki personelin bu gece 23.59'a kadar sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacakları belirtildi. Bu arada vergi daireleri ile 3 kamu bankası da aynı saate kadar açık olacak.

İçişleri Bakanlığı'ndan muafiyet kararına ilişkin yapılan açıklama şöyle:

"Yapılandırma kapsamındaki borçların son ödeme süresi bugün saat 24.00'te sona ereceğinden, ödeme yapmak üzere vergi daireleri ile diğer kamu idarelerine gidecek vatandaşlarımız ile ödemelerin yapılması için açık bulundurulacak vergi dairelerinde ve kamu idarelerinde görevli personel, bugün 21.00'de başlayacak sokağa çıkma kısıtlamasından gece saat 23.59'a kadar muaf tutulacaktır"

Gelir İdaresi Başkanlığı da yaptığı bir son dakika açıklaması ile vergi daireleri ile Ziraat Bankası, HalkBank ve Vakıflar Bankası şubelerinin gece 00.00'a kadar açık olacağını bildirdi. Açıklama şöyle:

"Vatandaşların yapılandırma ödemelerini zamanında yapabilmeleri için vergi daireleri 00.00'a kadar açık olacak, Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası şubeleri de saat 00.00'a kadar tahsilat yapmak üzere açık bulunacaktır"

ÖDEMELER İÇİN BUGÜN SON GÜN

Borç yapılandırmasının ilk taksitinden değerli konut vergisi ile basit usuldeki mükellefler için gelir vergisine kadar pek çok vergi ile borcun son ödeme süresi bugün sona eriyor. 

Borçluların yapılandırmasının bozulmaması için ilk taksitin zamanında ödenmesi büyük önem taşıyor.

Yapılandırılan borçların, borçlunun tercihlerine göre, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi (www.gib.gov.tr) üzerinden anlaşmalı bankaların banka ve kredi kartıyla ödenmesi imkanı var. Ayrıca borçlar, banka hesabından havaleyle yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, vergi tahsiline yetkili bankalar ile vergi dairesi vezneleri aracılığıyla veya PTT şubelerinden ödenebilme olanağı da bulunuyor.

DEĞERLİ KONUT VERGİSİNDE İLK TAKSİT

Yılbaşından itibaren devreye alınan değerli konut vergisi için de beyannameler 22 Şubat'a kadar verilmişti. Değerli konut vergisi, Türkiye sınırları içinde bulunan ve bina vergi değeri 2020 yılında 5 milyon lirayı aşan "mesken nitelikli taşınmazlar" için ödenecek yeni bir tür vergi.

Beyannamenin verildiği yetkili vergi dairesi tarafından yıllık olarak tarh ve tahakkuk ettirilecek vergi iki eşit taksitte ödebiliyor. İlk taksit ödeme süresi ise bugün dolacak olan verginin, ikinci taksiti ise ağustos ayı sonunda ödenecek. 

BASİT USULDEKİ MÜKELLEFLERİN DE BEYANNAME SÜRESİ DOLUYOR

Taksici, terzi, berber, ayakkabı tamircisi ve minibüs işletmecisi gibi geliri sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan oluşan mükellefler de bugün mesai saati bitimine kadar yıllık gelir vergisi beyannamelerini vermek zorunda. Söz konusu mükellefler, beyannamelerini Defter-Beyan Sistemi üzerinden oluşturabilecek.

2020 yılı kazançlarına ilişkin olarak verilecek yıllık beyannameler üzerinden hesaplanan gelir vergisinin ise iki eşit taksitte ödeme imkanı bulunuyor. Birinci taksit içinse son gün bugün, ikinci taksitin ise haziran ayında ödenebilecek. Söz konusu vergi, anlaşmalı bankalardan ve tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor.

Diğer ücret geliri elde eden hizmet erbaplarının 2021 yılında ödeyeceği gelir vergisinin tarhı ile ilk taksitinin ödeme işlemi için de 1 Mart son gün. Bu kapsamda, kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı yanında çalışanlar, özel hizmetlerde görev yapan şoförler, özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat işçileri, gayrimenkul sermaye iradı sahibi yanında çalışanlar gibi hizmet erbabı olan kişiler yer alıyor.

Ocak 2021 dönemine ait, kurumlar vergisi mükellefleri için turizm payının beyan ve ödemesi, haberleşme vergisinin beyan ve ödemesi ile dijital hizmet vergisinin beyan ve ödeme süresi de bugün bitiyor.

Geçen yıla ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilme süreci de bugün başlayacak bir başka vergi. Mükelleflerin, mart sonuna kadar beyannamelerini vermesi ve ilk taksit ödemelerini gerçekleştirmesi şart.

 

 

Saat 23.59'a kadar kısıtlamadan muaflar ile ilgili etiketler İçişleri Bakanlığı vergi borç yapılandırması kamu kısıtlama
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.