İçinizi ısıtacak ıspanak çorbası tarifi

Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk algınlığı gibi hastalıklar da görülmeye başlandı. Hastalıklara çözüm olaraksa ilaçlara takviye olarak sebze çorbaları tavsiye ediliyor. Kış sebzelerinin arasında en sevilenlerden biri olan ıspanak çorbası da bu sebze çorbalarının arasında en beğenileni. Yemeğinin yanında çorbasının da beğenilerek tüketildiği ıspanak kış aylarında herkesin tercihi. Şu sıralar en çok aranan tariflerden biri de ıspanak yemeği ve ıspanak çorbası tarifi oldu. Peki ıspanak yemeği nasıl yapılır? Ispanak çorbası nasıl yapılır? Ispanağın faydaları nelerdir? Hangi hastalığa iyi gelir gibi soruların cevabını haberimizde bulabilirsiniz...

Kış sebzeleri arasından en sevilen sebzelerden biri olan ve sağlık açısından onlarca faydası bulunan ıspanağın yemeğinin yanında çorbası da sevilerek tüketiliyor. Kış soğuklarının artmasıyla birlikte yaşanan soğuk algınlıklarına en iyi gelecek sebzelerden biri de şüphesiz ıspanaktır. Hastalıklara çare olarak ilacın yanında tercih edilen çorbaların arasında en sevilenlerinden biri de ıspanak çorbasıdır. Soğukların iyice kendini göstermeye başladığı şu günlerde ise en çok aratılan tariflerden biri de ıspanak yemeği ve ıspanak çorbası oldu. Peki ıspanak yemeği nasıl yapılır? Ispanak çorbası nasıl yapılır? Ispanağın faydaları nelerdir? Hangi hastalığa iyi gelir gibi soruların cevabını haberimizde bulabilirsiniz...

650x344-1482318618211

ISPANAK YEMEĞİ TARİFİ

Temel Reis ile efsaneleşen ıspanak, kısa sürede hazırlanan ve lezzeti salçalı suyunda saklı olan bir yemek. Dikkatli bir şekilde temizledikten sonra yemeklik doğranan ıspanakların iyice süzülmesi tarifin lezzetini arttıracak püf noktalarının başında yer alıyor.

Ispanak tarifi genelde sade olarak hazırlanan bir sebze yemeği olsa da onu kıymalı ya da etli olarak da hazırlayabilir, besin değerini arttırabilirsiniz. Bunun için eti önceden haşlamanız, kıymayı kuru soğanlarla birlikte kavurmanız yeterli olacaktır.

KAÇ KİŞİLİK
5 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ
30 dakika

PİŞİRME SÜRESİ
35 dakika

MALZEMELER

1 kilogram ıspanak
1 adet büyük boy kuru soğan
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1/2 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber

Servisi için:1 su bardağı yoğurt

PÜF NOKTASI

Yemeklik doğradığınız ıspanakları sirkeli bol suda bekleterek kumundan arındırabilir, bol suda duruladıktan sonra pişirebilirsiniz.Pişme işlemi esnasında ıspanaklar su salmaya devam edecektir ancak yemeği sulu seviyorsanız kullanacağınız su miktarını biraz arttırabilirsiniz.

PİŞİRME ÖNERİSİ

Arzuya göre dondurulmuş ve doğranmış ıspanak kullanmayı tercih edebilirsiniz.Ispanak yemeğini daha bereketli hale getirmek için tarife 2 yemek kaşığı kadar ıspanak ekleyip, 1/2 su bardağı daha su ilave edebilirsiniz.Renkli ve farklı bir ıspanak hazırlamak isterseniz tarife ince ince doğranmış renkli biberler ve havuç ve sarımsak eklemeyi unutmayın.

NASIL YAPILIR?

Kök kısımlarını ayıkladığınız ıspanakları yemeklik parçalar halinde doğradıktan sonra defalarca bol suda yıkayın. Fazla sularının süzülmesi için derin bir süzgeçte bekletin.

Kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın. Zeytinyağını geniş tabanlı bir tencerede kızdırdıktan sonra soğanları hafif bir renk alana kadar soteleyin.

Domates salçası, tuz ve karabiber katıp karıştırın. Suyu süzülen doğranmış ıspanakları ekledikten sonra soteleme işlemini sürdürün.

Sıcak suyu ekledikten sonra kısık ateşte 30 dakika kadar pişirdiğiniz ıspanak yemeğini soğuduktan sonra çırpılmış yoğurtla birlikte servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

Servis Önerisi

Sarımsaklı yoğurt ilavesiyle servis edebilirsiniz.

terbiyeli_ispanak_corbasi_tarifi_1492953961_0352

ISPANAK ÇORBASI TARİFİ

Havalar soğuduğunda veda ettiğimiz yaz sebzeleri ve meyveleri yerini sağlık ve lezzet dolu şeylere bırakıyor aslında. Bunlardan biri de ıspanak. Ispanağı sevene daha çok sevdirecek, sevmeyeni de tabak tabak ıspanak yedirmenin şahane yollarından biriyle buluşturalım sizleri. Karşınızda karalahanadan ilham alan, en az onun kadar lezzetli ve sağlık dolu ıspanak çorbası.

Sebzelerle ve çok sevilen bakliyatlarla buluşurak nefis bir başlangıca hatta ana yemeğe dahi dönüşebilecek bu lezzet için malzemeleri bir bir sıraladık. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin, hastalıklara karşı korunmamanın tek bir kasede buluşmuş haliyle baş başa bırakalım sizi öyleyse.
Şimdiden ellerinize sağlık.

KAÇ KİŞİLİK
4 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ
15 dakika

PİŞİRME SÜRESİ
20 dakika

MALZEMELER

1 bağ ıspanak (ayıklanmış ve temizlenmiş)
1 kase haşlanmış nohut
1 kase haşlanmış barbunya
1 adet büyük boy havuç
1 adet soğan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
3 su bardağı su
1/3 adet limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı domates salçası

PİŞİRME ÖNERİSİ

Nohut ve barbunyayı bir gece önceden suya koyup haşlayabilir ya da konserve kullanabilirsiniz. Dilerseniz içerisine daha fazla salça ilave edebilir rengini koyulaştırabilirsiniz. Sebzelerini de farklılaştırabilirsiniz.

NASIL YAPILIR?

Soğanları incecik, minik küpler halinde doğrayın.

Havucun kabuklarını soyup küp küp doğrayın.

Orta boy bir tencerenin içerisine doğradığınız soğanları, havuçları alın ve güzelce kavurun. Üzerine bu aşamada salçayı ilave edin.

Ardından suyu ekleyin. Havuçlar ve soğanlar hafif yumuşayana kadar bu şekilde kaynatın.

Ispanakları ince ince kıyın. Kaynayan suyun içerisine azar azar ilave edin ve güzelce karıştırın.

Ispanaklar da piştiğinde nohut ve barbunyayı, limon suyunu, tuz ve baharatları ekleyerek birkaç taşım daha kaynatın.

Ocaktan alıp sıcak sıcak servis edin.

Servis Önerisi
Üzerine tereyağı gezdirerek servis edebilirsiniz.

ispanak

ISPANAĞIN SAĞLIĞA FAYDALARI

Ispanak, içerdiği bol miktardaki vitamin, bileşen ve mineraller sayesinde çok eski çağlardan itibaren alternatif tıp alanında hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kilo vermeyi kolaylaştıran ıspanak, genel anlamda sindirim sistemi için faydalıdır. İçerdiği bol miktardaki A vitamini, birçok hastalığa şifa kaynağı olurken özellikle görme yeteneğinin gelişmesine ve göz sağlığına ciddi anlamda katkıda bulunur. Kemik sağlığının korumasından kan hücrelerinin sağlığına kadar çok geniş bir alanda hizmet eder.

Ispanağın sağlığa faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Ispanak Kilo Vermeyi Kolaylaştırır: Kalori ve yağ oranı çok düşük olan ıspanak, bu özelliği ile kilo vermeyi kolaylaştırır. Bunun yanında çok besleyici olan çözünür lifler açısından da zengindir. Ispanağın bol miktarda içerdiği bu diyet lifleri genel anlamda sindirim sistemi sağlığı için hayati önem taşırken, kabızlık sorunlarının çözülmesine de yardımcı olmaktadır. Bunun dışında diyet lifleri düşük kan şekeri sorununu ortadan kaldırabilir. Sindirim sistemine faydalı olması, mide sağlığını koruması ve bağırsakları hareketlendirmesi gibi temel özelliklerinden dolayı ıspanak diyet yapanlar için vazgeçilmez besin kaynaklarındandır.

Ispanağın Anti Kanser Özelliği: Ispanak, antikanser özelliğe sahip olan flavonoidler açısından da oldukça zengindir. Günümüzde yapılan araştırmalar, ıspanağın mide ve cilt kanserine neden olan hücrelerin ortadan kalkmasına yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Ispanak ayrıca agresif prostat kanserine karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Ispanak Göz Sağlığını Korur: Ispanağın içerdiği antioksidanlar, katarakt ve yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan makula dejenerasyonuna karşı etkili olduğu ispatlanmıştır. Ispanağın bol miktarda içerdiği zeaksantin, ışık filtreleme işlevlerini sağlar ve gözlerdeki düzeneğin korunmasına yardımcı olur. Ispanak ayrıca sağlıklı mukus zarlarını ve normal görme için gerekli olan A vitamini içerir.

Kemik Sağlığını Korur: Ispanak kemik sağlığını korumak için hayati önem taşımaktadır. K vitamini bakımından zengindir. Haşlanmış ıspanak bir fincan düşürür ve osteoklast aktivasyonunu üzerinde kontrol K vitamini BKİ 1000 yaklaşık% sağlamaktadır. Bunlar kısa bir süre içinde kemik yapısını yıkmayı yardımcı hücrelerdir. K vitamini, aynı zamanda osteokalsin sentezini, kemik mukavemeti ve yoğunluğu muhafaza edilmesi için gerekli olan proteini de teşvik eder. Böylece osteoporozun oluşumunu önlemek, kalsiyum için uygun bir yedek verir ıspanak süt ürünleri için iyi bir alternatiftir. Kas dokuları bina yanı sıra kollajen büyümeyi destekleyen yardımcı gibi veganlar için önemli bir protein diyeti.

Ispanak Hipertansiyon Düşürür: Hipertansiyon veya yüksek kan basıncı, böbrek hastalığı, kalp hastalıkları ve inme gibi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Düzenli olarak ıspanak tüketmek, hem sinirlerin gevşemesini sağlar hem de hipertansiyonun sağlıklı seviyede tutulmasına yardımcı olur.

Rahatlatıcı Özelliği Vardır: Ispanak, sinir sistemi üzerinde etkili olan besinlerdendir. Ispanağın düzenli olarak tüketilmesi durumunda stresten uzak tutar, genel anlamda ise rahatlama sağlar. Ispanağın akşam tüketilmesi durumunda derin bir uyku çekmeye yardımcı olabilir. İçerdiği çinko, demir ve magnezyum kaybolan enerjinin yeniden yerine gelmesini sağlar. Kaliteli bir uyku çekmenizi sağlayacak olan ıspanak böylece vücudun yorgunluğunu alarak rahatlama sağlar.

Sindirim Sistemi Ve Mideye Faydalıdır: Ispanak tüketimi genel anlamda sindirim sistemi sağlığını ve özellikle de mide sağlığını destekler. İçerdiği beta karoten ve C vitamini, serbest radikallerin zarar verdiği kolon hücrelerini korumaya yardımcı olur. Bunun yanından ıspanağın bol miktarda içerdiği folat, DNA hücrelerini korumaya yardımcı olur. Ispanak aynı zamanda kolon hücrelerinin mutasyona uğramasına izin vermez.

Beyin Sağlığını Korur: Yaşlılık döneminde vücudun direncinin azalması ile birlikte birçok hastalık ortaya çıkmaya başlar. Bunlardan en yaygın olanı ise beyin ve zihinle alakalı sorunlardır. Düzenli olarak ıspanak tüketmek, beynin ve zihnin sürekli genç ve aktif kalmasını sağlar. Ispanak sinir sisteminde hormon üretimi modülünü destekleyen folat, K ve C vitaminlerini içermektedir. K vitamini sfingolipidler sentezini kolaylaştırarak sağlıklı sinir sistemi ve beyin fonksiyonlarını destekler. Beyin sağlığı için gerekli olan yağ ve asit oranlarını dengeleyerek beyin sağlığına inanılmaz katkıda bulunur. Böylece, ıspanak davranışsal ve bilişsel sorunların düzeltmesi için ciddi anlamda fayda sağlar.

Akneyi Tedavi Eder: Ispanağı bir miktar su ile karıştırarak cildinize masaj şeklinde uygulamanız ve bir süre bu uygulama devam etmeniz aknelerden kurtulmanıza yardımcı olabilir. Bu uygulamayı her seansta en az 20 dakika uygulamanız gerekir. Bu uygulama aynı zamanda kir, iltihap ve yağdan cildinizi temizlemeye yardımcı olacaktır.
Bunun dışında ıspanak genel cilt sağlığının korunmasına ciddi anlamda katkıda bulunur. Cildin genç kalmasını sağlar, kırışıklıkları engelleyebilir, cilt hücrelerinin ihtiyaç duyduğu temel besinleri sağlar, cildin nemlenerek esnek ve yumuşak kalmasına yardımcı olur. Sağlıklı cilt için ıspanak tüketimi yapabileceğiniz en akıllıca tercih olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Ispanak Saç Sağlığını Korur: Ispanağın içerdiği bol miktardaki kaliteli mineral, vitamin ve bileşenler aynı zamanda saç sağlığı açısından da çok önemlidir. Ispanağın içerdiği demir, bakır, kalsiyum gibi mineral ve vitaminler, kan hücrelerini güçlendirir ve vücudun oksijen almasını sağlar. Bu da saç sağlığı için önemlidir. Sağlıklı bir şekilde oksijen almayan vücudun parçaları büyük hasar görebilir. Ispanak buna engel olur ve birçok organda olduğu gibi saç sağlığının korunmasına da fayda sağlar. Aynı zamanda demir eksikliğinin diğer bir neden olduğu hastalık da saç dökülmesidir. Ispanak, başta demir olmak üzere içerdiği birçok mineraller saç dökülmesini engeller.
Bunun dışında ıspanak genel anlamda saç sağlığının korunması için gerekli birçok vitamin ve minerali sağlayarak, saçların sağlıklı büyümesini sağlayabilir. Ayrıca saç köklerine uygulanan ıspanak suyu, saç derisinin sağlığını korur. Ispanak, kimyasallar içeren şampuanların verdiği zararı giderir.

İçinizi ısıtacak ıspanak çorbası tarifi ile ilgili etiketler ıspanak faydaları ıspanak çorbası ıspanak yemeği tarif
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.