İBB'nin Şeb-i Arus skandalını bakın kim düzenledi

CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) düzenlediği Şeb-i Arus törenine tepkiler dinmiyor. Peki bu tartışmalı Şeb-i Arus programını kim organize etti? Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, bugünkü yazısında çarpıcı detayları kaleme aldı.

17 Aralık’ta Şeb-i Arûs nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Türkçe Mevlevi ayini”, büyük tepki çekti.

Dünyaca ünlü neyzen Kudsi Erguner, bu ayinle ilgili şu hükmü verdi:

“Türkçe Kuran, naat ve ayinin okunduğu bu gösteri, dini, tasavvufi ve Mevlevi geleneklere tamamen aykırıdır.”

Peki kimdir İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde düzenlenen ayinin arkasındaki isim?

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, 'Rakı sofrasında genç bir kadına sarkıntılık eden Mevlevi dedesi kimdir?' başlıklı yazısında çarpıcı detayları kaleme aldı.

“EMAV–Evrensel Mevlânâ Âşıkları Vakfı” adlı bir vakfın bu ayini düzenlediğini belirten Hakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vakfın kurucusu ve onursal başkanı, kendisini “Hasan Dede” olarak niteleyen Hasan Çıkar. Çıkar’ın 2 yıl önce vefat etmesinin ardından vakfı takipçileri yönetmeye başladı.

*

Hasan Çıkar’ı en iyi tanıyan isimlerden biri Kudsi Erguner.

Ben onun yazdıklarından öğrendim Hasan Çıkar adlı şahsın kim olduğunu.

KUDSİ ERGUNER ANLATIYOR: YOLDAN ÇIKMIŞ BİRİ

KUDSİ Erguner’in kaleminden Hasan Çıkar.

Birlikte okuyalım:

“80’li yılların sonunda Sicilya’da Sagesta Antik Tiyatrosu’nda organize ettiğim bir Mevlevi ayini gösterisi için bir postnişin ararken... Nezih Uzel bana Kapalıçarşı’da Üsküp Mevlevihanesi’nden olduğunu iddia eden Hasan Çıkar’a rastladığını ve onun bu görevi üstlenebileceğini telefonla bildirdi.

Nezih’in evinde yapılan ilk provada Hasan Bey’in o güne kadar hiç sema görmediği ortaya çıkmış ve ona ivedilikle Mevlevi ayinin usul ve erkânını öğretmiştik.

Buna o seyahate katılan genç semazenler de şahit olmuştu.

İBB'nin Şeb-i Arus skandalını bakın kim düzenlediHasan Çıkar

Sicilya yolculuğu sırasında...

Bekir Sıtkı Sezgin, Recep Birgit, Hafız Kemal, Yusuf Gebzeli beylerin hazır olduğu bir sohbette...

Hasan Çıkar’ın ‘Mevlevilikte namaz yoktur’ benzeri saçmalıklar söylemesi hepimizin yüreğine indirdi. ‘Eyvah! Bu adamı nereden başımıza saldık’ diyerek pişman olduk ve Nezih Uzel’i sorumlu tutarak sitemde bulunduk.

İstanbul’a dönüşte Hasan Çıkar’ın Celalettin Çelebi’den hilafet alarak Üsküdar Mevlevihanesi’ne yerleştiğini ve ‘EMAV–Evrensel Mevlânâ Âşıkları’ adıyla bir vakıf kurarak etrafına derviş topladığını duyduk.

Gösteri için ortaya çıkardığımız ve eğittiğimiz adam, bir anda kendisini şeyh ilan etmişti.

Televizyonda rakı sofrasında, uygunsuz bir halde genç bir hanıma sarkıntılık ederken görüntülenen bu zat, bir meclisinde ‘Bizim meclisimizde şeytan yoktur’ diyerek Kuran-ı Kerim kıraatinde euzübesmelenin okunmasını istemeyecek kadar yoldan çıkmıştır.”

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İBB'nin Şeb-i Arus skandalını bakın kim düzenledi ile ilgili etiketler İBB Şeb-i Arus Ahmet Hakan Hasan Çıkar
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.