İBB Şehir Tiyatroları'nda ideolojik körlük ve sansür başladı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları'nın (ŞT) 2019-2020 sezonunun repertuvarı açıklandı. Mustafa Kutlu'nun yazdığı Özgür Kaymak'ın oyunlaştırıp yönettiği Mavi Kuş adlı oyunun repertuvarda yer almaması ise dikkat çekti.

İBB Kültür Daire Başkanı Hülya Muratlı, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde yaptığı basın toplantısında, (İBB) Şehir Tiyatroları'nın yeni sezon çalışmalarının detaylarını paylaştı.

Mustafa Kutlu'nun yazdığı Özgür Kaymak'ın oyunlaştırıp yönettiği ve Cumhurbaşkanlığı Kültür - Sanat Büyük Ödülü'nü kazanan Mavi Kuş adlı oyunun 2019-2020 sezonunun repertuvarında yer almaması tepkilere neden oldu.

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Star gazetesi kültür-sanat editörü Bedir Acar, bunu 'ideolojik körlük' olarak nitelendirdi.

"İDEOLOJİK KÖRLÜKTEN ÇOK ÇEKTİ BU ÜLKE"

Acar, paylaşımında şu ifadeleri kullandı: "İBB ŞehirTiyatroları, Mustafa Kutlu eseri Mavi Kuş oyununu repertuvardan çıkarmış. Pek çok tiyatroseverin heyecanla beklediği bir oyundu. Anlaşılan, ŞT'nin yeni sakinleri Mavi Kuş'u (ve onun temsil ettiği değerleri) sevmeyenler derneğinden... İdeolojik körlükten çok çekti bu ülke."

İBB Şehir Tiyatroları'nda ideolojik körlük ve sansür başladı!

GEREKÇE YİNE 'İSRAF'

Öte yandan konu ile ilgili açıklama yapan İBB Kültür Daire Başkanı Hülya Muratlı, oyunun yeni sezonda repertuvardan çıkarılmasının sorulması üzerine, şunları söyledi:

"Çıkarılma kelimesini çok sert buluyorum. Onu şöyle söylesek daha uygun olur. Çünkü biz o niyetle hareket ettik. Önceliğimiz İstanbul Büyükşehir Belediyesinde israfı önlemek, ekonomik nedenler olarak söyleyebilirim. Proje bazlı oyunculara çok fazla yer verilmişti, bunların ekonomik maliyeti çok yüksekti ve biz ekonomik kaygıları başta tutmak, ayrıca kendi oyuncularımızı ön plana çıkarmak için, Şehir Tiyatroları'nın çok kıymetli sanatçıları oyuncuları var, onlarla beraber kendi oyunlarımızla ve oyuncularımızla ortaya çıkmak adına, sadece ikisini repertuvardan kaldırdık."

İBB Şehir Tiyatroları'nda ideolojik körlük ve sansür başladı! - Resim : 2

Yaşanan gelişmelere tepki gösteren yazar Selahattin Yusuf ise sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı;

''Necip Fazıl’ın oyununu tiyatrodan kaldırabilirsiniz. Bunu sizin kültürünüz, geniş sanat anlayışınız ve yüce gönüllülüğünüz bilir. Ama “israf” gerekçesi kabul edilemez. Bir esere resmî yazıyla hakaret edemezsiniz. Bu ayıp bile değil, barbarlıktır!''

 

 

İBB Şehir Tiyatroları'nda ideolojik körlük ve sansür başladı! ile ilgili etiketler İBB tiyatro
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.