İBB Başkanı İmamoğlu için kritik gün: Hakaret davasında ceza alacak mı?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 2019 yılında YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davanın bugün karara bağlanması bekleniyor. 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanan İmamoğlu belediye başkanlığının düşüp düşmeyeceği ise merak konusu oldu. Öte yandan duruşma öncesinde Anadolu Adliye'sinin bulunduğu bölgede ve Kartal ilçesi genelinde gösteri ve yürüyüşler yasaklandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında 4 Kasım 2019’daki ’31 Mart seçimini iptal ettirenler ahmaktır’ sözleri nedeniyle İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı iddianame hazırladı. “Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret” suçlamasından İmamoğlu hakkında 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapis isteniyor. Dava hakkında 18 Mayıs’ta Florya’da basın mensuplarının sorularını cevaplayan İmamoğlu, “Ben hukuka güvenmek, hukuka inanmak; memleketin adalet sistemine, her şeye rağmen doğru bir kararın alınmasına inanmak istiyorum. Temennim budur. Ülkemizde doğal hale geldi” dedi.

DURUŞMA ÖNCESİ TOPLANMA YASAĞI KARARI GELDİ

Büyükşehir belediye başkanına destek amacıyla birçok kişinin bugün Anadolu Adliyesi'ne gitmesi bekleniyordu. Ancak Kartal İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün talebi ve kaymakamlığın onayıyla, ilçe genelinde her türlü toplanma, basın açıklaması ve gösteri yürüyüşü yasaklandı. Gerekçe olarak 'kamu düzeni ve kamunun esenliğinin bozulması ihtimali' gösterildi. Dilekçede şunlar yer aldı:

"Duruşmaya katılım için yoğun çağrılar yapıldığı ve katılımın yüksek olacağı düşünüldüğünden bu durumun kamu düzeni ve kamunun esenliğini bozabileceği değerlendirilmektedir. Anadolu Adliyesi yerleşkesinde ve civarında toplanacak grubun eylemlerinin, basın açıklamasına ve gösteri olaylarına dönüşerek adliyede devam eden duruşmaları ve işleyişi olumsuz etkileyeceğinden, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla valilik oluru ile belirtilen yerler dışında 21.09.2021 tarihinde ilçemiz sınırları içerisinde her türlü toplanma, basın açıklaması ve gösteri yürüyüşü yapılmasının yasaklanması hususunu olurlarınıza arz ederim."

İMAMOĞLU'NUN AVUKATINDAN DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMA

İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat, bugün görülecek duruşma öncesi Gerçek Gündem muhabiri Filiz Gazi'ye açıklamalarda bulundu ve bir karar çıkmasını beklemediğini söyledi:

"Daha önceki taleplerimize ilişkin savcılık mütalaayı incelemek üzere süre istemiş ve tanıkların dinlenmesi yönünde işlem yapılmasını istemişti. Savcılığın, bu taleplere ilişkin mahkemenin ara karar oluşturmasını bekliyoruz. Savcılık görüşünü tanıkları dinledikten sonra mı açıklar, yoksa bir kısmına ilişkin yarın görüşünü açıklar mı bilemiyoruz. Bugünle ilgili beklentilerimiz buna ilişkin usule işlemlerin tamamlanmasıdır.”

Polat, "Siyasi yasak getirilebilir mi?" sorusu üzerine de şunları söyledi:

“İddianamenin düzenleniş biçimine baktığımızda evet, bu ihtimal var. Fakat hukuken değerlendirdiğimizde bu ihtimal sıfır. Buradan bir ceza çıkması mümkün değil. Yüksek Seçim Kurulu üyelerine yönelik herhangi bir şey yok. Kaldı ki dava zaten Süleyman Soylu’nun 'bana hakaret etti' demesiyle şu ana kadar ortaya koyduğumuz delillerle çökmüş durumda. Yüksek Seçim Kurulu üyelerine yönelik olarak hakaret edildiği iddiasıyla açılmış olan bu davadan hukuk kuralları içinde bir cezanın çıkmasını beklemiyorum ama iddiadaki istem, siyasi yasağı da içeren bir istem."

İBB Başkanı İmamoğlu için kritik gün: Hakaret davasında ceza alacak mı? ile ilgili etiketler Ekrem İmamoğlu dava hakaret siyasi yasak
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.