9 Aralık Cuma Hutbesinin konusu: Haydi Namaza! Haydi Kurtuluşa!

Diyanet İşleri Başkanlığı 9 Aralık Cuma gününün, "Haydi namaza! Haydi kurtuluşa!” başlıklı hutbe konusunu yayımladı.

Yurt genelinde milyonlarca Müslümanın ilgiyle beklediği cuma hutbesinin konusu Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) tarafından yayımlandı.

"Haydi namaza! Haydi kurtuluşa!" başlıklı 9 Aralık cuma hutbesinin içeriği şöyle:

9 Aralık Cuma Hutbesinin konusu: Haydi Namaza! Haydi Kurtuluşa!

Muhterem Müslümanlar!

Günde beş vakit bir nida duyarız minarelerden. Gök kubbenin altında Rabbimizin kutlu daveti yankılanır:  حَىَّ عَلَى الْفَلاَحِ حَىَّ عَلَى الصَّلاَةِ  ” َHaydi namaza! Haydi kurtuluşa!” Bu davet, camiye ve cemaatedir. Bu davet, Cenâb-ı Hakkın huzurunadır. Bu davet, namazla dirilişe, namazla kurtuluşadır.

Aziz Müminler!

اَلصَّلاَةُ عِمَادُ الدّ۪ينِ “Namaz, dinin direğidir.” أَوَّلُ مَا يُحَاسَبُ بِهِ الْعَبْدُ الصَّلاَةُ “Namaz, kıyamet gününde kulun hesaba çekileceği ilk amelidir.” مِفْتَاحُ الْجَنَّةِ الصَّلاَةُ “Namaz, cennetin anahtarıdır.”
İslam’ın beş temel esasından biri olan namaz, kulun hem bedeni hem de ruhuyla Rabbine yönelmesi, O’nunla daimi ve sağlam bir bağ kurmasıdır. Kalabalıklar içinde yalnızlaşan insanın Rabbiyle buluşması, O’nunla konuşması, halini O’na arz etmesidir.

Kıymetli Müslümanlar!

Biz namazı kılarız, namaz da bizi kâmil birmümin kılar.  Namazını hakkıyla eda edenleri iyiliğe
sevk eder, kötülükten beri kılar. Kur’an-ı Kerim’de buhakikat şöyle ifade edilir: “Kitaptan sana vahyolunanıoku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanıhayâsızlıktan ve kötülükten meneder…”

Değerli Müminler!

Her Müslümana farz olan beş vakit namazı, camide cemaatle kılmanın büyük bir fazileti ve sayısız hikmeti vardır. Cemaatle namaz kılmak o kadar önemlidir ki Yüce Rabbimiz cihad meydanında dahi namazlarımızı cemaatle nasıl kılacağımızı Kur’an-ı Kerim’de ayrıntılı olarak açıklamıştır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) ise “Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi kat daha faziletlidir." buyurmuştur. Cemaatle kılınan namaz, kalplerimizi birbirine bağlar. Aramızdaki sevgi, saygı vemuhabbeti artırır. Birbirimizle tanışmaya, kaynaşmaya, sevinç ve kederde ortak olmaya vesile olur.

Aziz Müslümanlar!

Şu anda eda ettiğimiz Cuma namazı ise müminlerin haftalık buluşmasıdır. Cuma namazı, iman kardeşliğinin, kaynaşma ve bütünleşmenin, yek vücûd tek yürek olmanın en canlı örneğidir. Önder bir ümmet, hayırlı bir toplum olmamızın en büyük nişanesidir. Cenâb-ı Hak, bu mübarek günde dünyevî telaşlarımızı bir kenara bırakarak Cuma namazına koşmamızı şöyle emretmektedir: “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında Allah’ı anmaya koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için çok hayırlıdır.” Geçerli bir mazeret olmadan Cuma namazını terk etmek ise ağır bir vebal, büyük bir günahtır. Nitekim
Allah Resûlü (s.a.s) bir hadisinde şöyle buyurmaktadır: “Her kim önemsemediğinden dolayı Cuma namazını üç defa terk ederse kalbi mühürlenir.”

Beyhakî, Şuabü’l-îmân, 3, 39.
Nesâî, Muhârebe, 2.
Tirmizî, Tahâret, 1.
Ankebût, 29/45.
Nisâ, 4/102.
Buhârî, Ezân, 30.
Cuma, 62/9.
İbn Mâce, İkâmet, 93.
Ebû Dâvûd, Salât, 26.
Buhârî, Ezân, 36.

 

9 Aralık Cuma Hutbesinin konusu: Haydi Namaza! Haydi Kurtuluşa! ile ilgili etiketler cuma Hutbe Cuma Hutbesi namaz
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.