Husuf Küsuf namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Ay tutulması namazı nedir?

26 Mayıs gecesinde gerçekleşecek olan Ay tutulması olayında Küsuf ve Husuf namazı yeniden gündeme geldi. Bu özel günde kanlı Ay tutulması namazı olarak gösterilen husuf, küsuf namazı nasıl kılınır? Husuf, küsuf namazı kaç rekattır?

26 Mayıs 2021 Çarşamba gecesinde kanlı Ay tutulması gerçekleşecek. Gece saatlerinden itibaren gün içerisinde gerçekleşecek olan tutulma ile ilgili detaylar araştırılmaya başlandı. Dolunay zamanında ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda ortaya çıkan Ay tutulması kimi zaman Kanlı Ay ya da Süper Çiçek Kanlı Ay olarak da isimlendirilebilmektedir.

26 Mayıs tarihinde gerçekleşecek Kanlı Ay tutulması Türkiye'den izlenmeyecek. Bu tutulmanın, Asya, Avustralya ve Pasifik Okyanusu kıtalarından gözlenebileceği bildirildi.

Güneş ya da Ay tutulmalarında kılınan husuf, küsuf namazı yeniden gündeme geldi. Sözlükte "örtmek; kararmak" anlamlarına gelen küsûf, güneş için kullanıldığında ayın güneşle dünya arasına girerek güneş ışığını engellemesi yani güneş tutulması olayını ifade etmektedir.

Küsûf kelimesiyle anlam bakımından ilişkili olan ve sözlükte “batmak, görünmez olmak” mânasına gelen husûf ise ay ile ilgili olarak kullanıldığında dünyanın ay ile güneş arasına girerek ayın yüzeyine güneş ışığının ulaşmasını engellemesi yani ay tutulması demektir.

HUSUF KÜSUF NAMAZI NASIL KILINIR?

Küsûf ve Husûf namazı sünnettir. İki rekâttır. Güneş açılıncaya kadar duâ ile meşgul olunur. İmamın Küsûf namazını cemâatle kıldırmasında bir mahzur yoktur. Husûf namazı ise cemâatsiz kılınır. Bu namazların mescidde kılınması da sünnettir. Ezân ve kâmet okunmaz. Sâdece güneş tutulduğunda kılınacak namaz için “es-Salâtü câmiatün: Namaz için toplanınız!” diye seslenilir. (Buhârî, Küsûf, 3; M. A. Köksal, XI, 221)

Küsûf Namazı: Güneş tutulmasından sonra kılınan nafile bir namazdır. Cemaatle kılınabilir. Husuf Namazı: Ay tutulmasından sonra kişinin kendi evinde tek başına kıldığı nafile bir namazdır. Tek başına kılınır. 

1. REKAT

 "Niyet ettim Allah rızası için Küsûf veya Husûf  Namazı kılmaya" diye niyet ederiz.

"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız.

Subhaneke'yi okuruz.

Euzü-besmele çekeriz.

Fatiha okuruz.

Kur'an'dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz.

Rüku'ya gideriz.

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz.

2. REKAT

Ayağa kalkarak kıyama dururuz.

Besmele çekeriz.

Fatiha okuruz.

Kur'an'dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz.

Rüku'ya gideriz.

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz.

Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz.

"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

 

Husuf Küsuf namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Ay tutulması namazı nedir? ile ilgili etiketler namaz Husuf Küsuf Ay tutulması namazı
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.