Hürriyet yazarı Selvi: Akşener, 'isimsiz cumhurbaşkanı adayı' önerisinde yalnız değil

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, "isimsiz cumhurbaşkanı adayı" önerisinde tek başına olmadığını öne sürdü. Selvi, "Bu durumda cumhurbaşkanı adaylığı için 6 partinin ittifakını şart koşan Kılıçdaroğlu’nun planı suya düşüyor." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı ortakları ortak aday gösterirse cumhurbaşkanı adayı olmaktan onur duyacağını ifade etmişti. Kılıçdaroğlu'nun bu açıklamasının ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'den çok konuşulan bir çıkış geldi. 'İsimsiz cumhurbaşkanı adayı' önerisini ortaya atan Akşener, Kılıçdaroğlu'nun adaylığına sıcak bakmadığını üstü kapalı da olsa belli etti.

Akşener'in bu çıkışına Kılıçdaroğlu'nun ne diyeceği merak konusu olurken Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, son yazısında İYİ Parti liderinin bu adımını değerlendirdi.

Akşener’in, "isimsiz cumhurbaşkanı adayı" önerisinde tek başına olmadığını söyleyen Selvi, "Bu durumda cumhurbaşkanı adaylığı için 6 partinin ittifakını şart koşan Kılıçdaroğlu’nun planı suya düşüyor." dedi.

Selvi'nin konuya ilişkin satırları şu şekilde;

Akşener’in önerisi bazı muhalefet partileri tarafından da destekleniyor. Yani Meral Akşener bu önerisinde yalnız değil. Akşener’in önerisi CHP’yi özellikle de Kılıçdaroğlu’nu çok rahatsız etti. O gün bugündür Kılıçdaroğlu tek kelime etmedi.

Akşener’in isimsiz cumhurbaşkanı adayı önerisi iki sonucu doğurdu.

1) Akşener’in Kılıçdaroğlu’nun ortak adaylığını istemediği.

2) İkinci Fatih’e benzettiği Ekrem İmamoğlu’ndan desteğini çektiği.

KILIÇDAROĞLU VE AKŞENER TERS DÜŞTÜ

Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayını tarif ederken, devleti bilmesini ve siyasetten gelmesini istemişti. Bu çıkışı, ‘Kılıçdaroğlu kendini tarif ediyor. Sadece adı Kemal soyadı Kılıçdaroğlu yazmadığı kaldı’ yorumlarına neden olmuştu.

CHP Lideri, Millet İttifakı ortakları ortak aday gösterirse cumhurbaşkanı adayı olmaktan onur duyacağını ifade etmişti.

CHP Lideri kendi ismini ön plana çıkarırken, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın bir dönem daha belediye başkanlığı yapmaları gerektiğini söyleyerek onları denklem dışına itmişti.

Meral Akşener ise başbakanlığa talip olduğunu belirterek cumhurbaşkanlığı mücadelesinin dışına çıkmış ancak seçilecek bir cumhurbaşkanı adayı önerisini getirmişti. Akşener, Kılıçdaroğlu’nun ısrarlı tutumuna karşı bir hamle daha yaptı. İsimsiz cumhurbaşkanı adayı formülünü ortaya attı. “Biz cumhurbaşkanlığına yeni bir Sayın Erdoğan seçmeyeceğiz. Yani Almanya, Finlandiya cumhurbaşkanı gibi adını bile bilmediğiniz derleyici toparlayıcı, bu ülkede herkesin cumhurbaşkanı olacak bir kişiyi aday göstereceğiz” dedi.

KILIÇDAROĞLU’NA KÖTÜ HABER

Kılıçdaroğlu’nun ortak cumhurbaşkanı adaylığına Temel Karamollaoğlu ve Ahmet Davutoğlu’nun da sıcak bakmadığı biliniyor. Bu durumda cumhurbaşkanı adaylığı için 6 partinin ittifakını şart koşan Kılıçdaroğlu’nun planı suya düşüyor.

AKŞENER’E DESTEK

Ama daha önemlisi, Meral Akşener’in “isimsiz cumhurbaşkanı adayı” önerisinde yalnız olmadığı anlaşılıyor. Küçük partilerin bir kısmı, “CHP’yi temsil eden bir aday Erdoğan karşısında muhafazakâr oyları alarak cumhurbaşkanı seçilemez. Bu durumda her kesimden oy alabilecek bir cumhurbaşkanı adayı çıkaralım. Bu ortak aday olsun. Ama milletvekili seçimlerine küçük partiler birleşip tek bir partinin listesinden girelim” önerisini gündeme getirmeye hazırlanıyorlar.

İSİMSİZ CUMHURBAŞKANI ADAYI TUTAR MI?

Tabii bir süre bunu tartışacağız. Özellikle de muhalefet cephesinde iyi tartışılması gereken bir konu.

Başkanlık Sistemi’nde yönetilen bir Türkiye’de, Erdoğan gibi güçlü bir lider karşısında isimsiz cumhurbaşkanı adayı tutar mı? İsimsiz bir cumhurbaşkanı adayı Parlamenter Sistem’e dönüşü sağlar mı?

Bu tartışma Ekmeleddin İhsanoğlu formülünü gündeme getirecektir. Ama ben asıl başka bir noktaya odaklandım. Meral Akşener, isimsiz cumhurbaşkanı adayı modelini ortaya attığına göre kafasında bir isim var demektir. Peki o isim kim?

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

Hürriyet yazarı Selvi: Akşener, 'isimsiz cumhurbaşkanı adayı' önerisinde yalnız değil ile ilgili etiketler Abdulkadir Selvi seçim Kılıçdaroğlu akşener aday
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.