Hulusi Akar: Tatbikatlarla TSK'yı engellemek boş bir hayal

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Doğu Akdeniz'deki faaliyetler için yayınlanan Navtex'ler için, "Gerektiği kadar sürdüreceğiz" dedi. Akar, Yunanistan ve Fransa'ya yanıt vererek, "Tatbikatlarla TSK'nın faaliyetlerini engellemek boş bir hayal" dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtlıyor.

Bakan Akar'ın açıklamaları:

Sözlerimin başında değerli izleyicilerimizi sevgiyle saygılar selamlıyorum. İçine girdiğimiz hafta zafer haftamız bizim. En içten duygularla kutluyorum.

Bizim dünyada bütün bölgelerde değişik alanlarda çeşitli krizler var. Çok ciddi dinamik gelişmeler söz konusu.

Bunun da ciddi şekilde zorluk getirdiğini görüyoruz. Bunun da büyük bir bölümünün İslam coğrafyasında olduğunu söylemek gerekiyor.

Artık herkesin bilmesi lazım, Türkiye Cumhuriyeti Devleti uluslararası ortamda gerçekten bir özne haline gelmiştir.

Geçmiş yıllardaki yaklaşımlardan farklı bir noktaya getiriyor kuantum fiziği. Hem askeri anlamda, hem diplomatik anlamda. Dostluk, düşmanlık muğlak bir hale geldi. Hibrit harekat, vekalet savaşları... Savaşta mıyız değil miyiz, çok değişik bir noktaya getirdi bizleri.

Bölgemizde şu anda içinde bulunduğumuz bölgede çeşitli siyasi krizlerle, çatışmalarla faaliyetlerimizi yürütmeye çalışıyoruz.

Hak için,adalet için, barış için ve insanların rahatı ve huzuru için gayretlerimizi gösteriyoruz.

Yaptığımız mücadelede de hakkımızı koruma kararlılığımızı herkesin bilmesini istiyoruz.

Çok şükür, bizim aldığımız çok katı tedbirlerle KOVİD'le ilgili bir hadise görülmedi. Ciddi şekilde yurt dışı ziyaretler söz konusu.

"15 TEMMUZ'DAN İTİBAREN 93 BİN 327 PERSONEL ALDIK"

Sadece yıl içinde 104 temasımız oldu, toplamı 163. Bütün bu çalışmalarda Cumhurbaşkanımızın talimatları, hak ve menfaatlerimiz çerçevesinde hakkımızı hukukumuzu savunmaya gayret gösteriyoruz.

Bizim yurt içindeki temsilciliklerimiz artmıştır. Şu anda 83 ateşeliğe ulaşmış bulunuyoruz.

15 Temmuz sonrası asil milletimiz ordusuna sahip çıkmıştır. O hain darbe girişiminin verdiği zararı ziyanı çok kısa sürede atlatma imkanına kavuşabildik.

Şu ana kadar 15 Temmuz'dan itibaren 93 bin 327 personel aldık.

Bizim gücümüzde kuvvetimizde herhangi bir sıkıntı yok.

Yüksek teknoloji-ileri teknoloji. İthal ederek değil üretmek suretiyle silahımızı, aracımızı, mühimmatı yapar hale gelmenin azmi içindeyiz. Bunun sonucunda varmak istediğimiz şey, ülkemizin güvenliğini sağlayacak şekilde etkin saygın bir ordunun oluşması.

Milli Savunma Bakanlığı olarak yaptığımız en önemli işlerden biri de teftiş ve denetimle, etkili bir şekilde gitmesi konusunda da arkadaşlarımız yoğun şekilde ürünlerin artması için elimizden gelen gayreti göstermeye devam ediyoruz.

YENİ NAVTEX İLANI

Denizde bir faaliyet göstereceğiniz zaman denizcilerimiz ilanda bulunuyorlar. Bizim faaliyetimiz olacak bunu bilin diyoruz. En sondan başlayayım. Bizim orada deniz alaka ve menfaatlerimiz konusunda çalışmalarımız var.

 Bu çerçevede biz faaliyelerimizi sürdürüyoruz. Bizim yaptığımız sismik çalışmalar ne varsa bunu gerektiği kadar sürdüreceğiz, sınırı yok.

TERÖRLE MÜCADELE OPERASYONLARI

Tüm komşularımızın toprak bütünlüğüne saygılıyız. Kürtler kardeşimiz, şehitliklerde yan yana yatıyoruz. Bizim tek amacımız terörle mücadele.

Planlama ve icra konusunda son derece hassas davranıyoruz.

Pençe harekatlarında şu ana kadar 320 terörist etkisiz hale getirildi.

SURİYE'DEKİ GELİŞMELER

Amacımız demokratik, toprak bütünlüğü sağlanmış bir Suriye olmasıdır. Biz ülkemizin güneyinde bize tehdit oluşturacak herhangi bir terör koridoruna müsaade etmeyeceğimizi söyledik. Bütün faaliyetlerimiz son derece ilkeli, esaslara dayalıdır. Yapılması gereken ne varsa bunlar yerine getirilir.

Bizim dışımızda çeşitli ülkelerin girişimi de Suriye'de bir takım emrivakilerle karşı karşıya olunduğunu da söylemek yanlış olmayacak. Burada PKK ve paralel olarak YPG var. Karşımızda bir terör örgütü var, isimleri ne olursa olsun. Bunun anlaşılması lazım. Hiçbir zaman da PKK/YPG'yi Kürtlerin temsilcisi olarak görmek kesinlikle gerçeklere aykırıdır. Hiçbir zaman Kürt kardeşlerimizin temsilcisi olamaz. Nasıl ki DEAŞ, Müslümanların temsilcisi olamaz da, PKK, Kürtlerin temsilcisi olamaz.

Alan kontrolü ve yol kontrolü ile orada sükunu sağlamaya çalışıyoruz. Maalesef Ruslar ve Amerikalılar bugüne kadar taahhütlerini yerine getirmediler. Halen orada teröristlerin faaliyetleri sürüyor, bizim kontrolümüzdeki bölgeye sızma girişiminde bulunuyorlar. Biz burada mayınları temizleyerek yaşayan insanların da hayatını kolaylaştırmak için gayret gösteriyoruz.

 İDLİB'DEKİ ATEŞKES SÜRECİ

Ateşkesin bozulması için bir takım grupların burada bir takım çalışmalar yaptıklarının farkındayız. Bu konuda Rusya ile bilgi alışverişini sürdürüyoruz. Şu ana kadar iyi haber, 300 binden fazla Suriyeli kardeşimiz gönüllü olarak ve güvenli bir şekilde kendi topraklarına yerleştiler. Bu ifadeler de Birleşmiş Milletler'in ifadeleri. Zorlama yok, kendi istekleri ile yerleştiler.

17 BİN 200 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

24 Temmuz 2015'te büyük bir hava harekatı başlatıldı. Daha sonra bu çukur operasyonları ile baş edemediler, bu operasyonlar devam etti. 17 bin 200 terörist şu ana kadar etkisiz hale getirilmiş bulunuyor. En son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar sürecek.

EGE'DEKİ ADALARIN YUNANİSTAN TARAFINDAN SİLAHLANDIRILMASI VE TAHRİKLER

Burada çok değişik bakış açıları var. NATO objektif derecede buraya yaklaşıyor fakat buna karşılık bizim Fransız meslektaşımızın açıklamalarının hukukla, akılla tutulur yanı yok. Diyalog diyor, diğer taraftan tatbikatlara başlayacağız diyor. Duygusallık bulaştırınca akıl, mantık gidiyor. Tatbikatlarla TSK'nın faaliyetlerini engellemek boş bir hayaldir. Bizim kimsenin toprağında, denizinde gözümüz yok. Diğer taraftan da bir damla suyumuzu dahi vermeyiz. Bunu anlamakta sıkıntıları var muhataplarımızın.

Komşularımızın yaptıkları hareketler; "Her şey benim". Bu kadar bencil bir yaklaşım, kendine de zarar veriyor. Kabadayılık dönemi geçti, böyle bir şansınız yok. Mısır'la anlaşma yaptılar, Mısır da kaybetti. İsterseniz dünyayı arkanıza alın, haklıyız, hakkımızı alacağız.

YUNANİSTAN'IN 12 MİL KARARI

Karasuları Ege'de 6 mildir, fiziken mümkün değil. Yunanistan'ın karasuları iddiası akıl ve mantık dışı. Arnavutluk ve Yunanistan arasında, Ege ile ilgili değil.

MEİS ADASI'NIN DURUMU

Burası Türkiye'ye iki kilometre. Tamamı 10 kilometrekare alan. Yunanistan'a uzaklığı 582 kilometre. Böyle durumda olan adaya siz 40 bin kilometre kare MEB alanı, deniz yetki alanı veriyorsunuz. Nasıl bir şey bu böyle. Diğer taraftan bunun başka bir yönü de, bu konuda Yunan komşumuzu Fransızlar çok destekliyorlar. Peki, Fransa ile İngiltere arasındaki Manş Adaları var. Fransızlar orada bu adaların sadece karasuları olur dediler. Aynı Fransa burada MEB burada normaldir diyor. Bizim akademisyenlerimizi buradan ben göreve davet ediyorum. Biz, herhangi bir şekilde Avrupa'ya, AB'ye, Fransa'ya sığınarak değil de, Türkler ve Yunanlar olarak görüşüp çalışmamız lazım.

SONDAJ GERİLİMİ

Biz savaş çıkarmıyoruz, sismik araştırma yapıyoruz. Ekonomik bir faaliyet bu. Bunun çeşitli yönlere çekilmesinin yanlış olduğunu değerlendiriyoruz. Biz kendi yolumuzda gidiyoruz, kimsenin de yolumuza çıkmamasını şiddetle tavsiye ediyoruz.

Kimseden izin almaya ihtiyacımız yok. Gazsa gaz, petrolse petrol onu da çıkarmak halkımızın rehafına sunmak bizim görevimiz.

FRANSIZ GEMİSİNİN TACİZİ

Geçtiğimiz günlerde konvoyumuzun arasına saatte 20 mil hızla giren bir Fransız gemisi var. Konvoy emniyetini ciddi derecede tehlikeye soktu. Anlaşılmaz şekilde bizim ikmalini yaptığımız gemi, bir müddet sonra saatte 20 mili deniz mili süratle konvoy arasında geçiş yaptı. Sonra bir iddiada bulundular. Bu gemiler bize silah doğrulttu dediler. Bu hem gemideki, hem karadaki kayıtlarla bunu NATO'da ispatladık. Şimdi bunun siyasi bir konu olduğuna sığınmaya başladılar. Muhataplarımızın özür dilemesini bekliyoruz.

Hulusi Akar: Tatbikatlarla TSK'yı engellemek boş bir hayal ile ilgili etiketler Milli Savunma Bakanlığı Hulusi Akar Doğu Akdeniz navtex
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.