"Hükümet, 2023 yılına kadar alt gelir grubunu rahatlatmak için faiz indirimi istiyor"

Merkez Bankası'nın dün 100 baz puan faiz indirimine gitme kararı bu politikayı yanlış bulan çevreler tarafından eleştirildi. Konu ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı'nın üst düzey kaynaklarında araştırma yaptığını dile getiren Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat, "Hükümet faiz indirimiyle ortaya çıkan faturanın farkında. Bu fatura göğüslenecek. 2023 seçimlerine kadar ana hedef yatırımları arttırmak, işsizliği azaltmak ve alt gelir grubunu rahatlatmak olacak." dedi.

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat bugünkü köşe yazısında Merkez Bankası'nın faiz indiri kararı ile ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. 

"YATIRIMLARI ARTIRARAK İŞSİZLİĞİN AZALTILMASINI AMAÇLIYOR"

Faiz indirimi politikasının nedenlerini Cumhurbaşkanlığı’ndaki üst düzey kaynaklarına sorduğunu belirten Fırat, "İktidar, 2023 seçimlerine yüksek faiz, yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik oranlarıyla gitmek istemiyor. Yatırımları arttırarak, işsizliğin azaltılması amaçlanıyor." dedi. 

 

HEDEF: ALT GELİR GRUBUNU RAHATLATMAK

2023 seçimleri öncesinde hükümetin alt gelir grubunu rahatlatmayı amaçladığını belirten Fırat, "2023 seçimlerine kadar ana hedef yatırımları arttırmak, işsizliği azaltmak ve alt gelir grubunu rahatlatmak olacak." ifadelerini kullandı.

İşte Hande Fırat'ın bugünkü köşe yazısının ilgili bölümü...

Hükümet faiz indirimiyle ortaya çıkan faturanın farkında. Bu fatura göğüslenecek. Bir anlamda acı reçete şimdi uygulanacak.

Başlıca nedeni erken seçim olmaması. 2023 seçimlerine kadar ana hedef yatırımları arttırmak, işsizliği azaltmak ve alt gelir grubunu rahatlatmak olacak.

İktidar, 2023 seçimlerine yüksek faiz, yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik oranlarıyla gitmek istemiyor. Yatırımları arttırarak, işsizliğin azaltılması amaçlanıyor.

Bu politikanın seçilmesinde bazı ekonomik verilere güveniliyor.

 Bu verilerin başında büyüme geliyor. Türkiye ekonomisi, 2021’in ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21.7 büyüdü. Yıl sonunda ise çift haneye kadar çıkabilecek bir büyüme tahmini yapılıyor.

Diğer veri, ihracat rakamları. İhracat ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20.2 artışla 20.8 milyar dolar oldu. Ocak-ekim döneminde ise ihracat geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 33.9 artarak 181.8 milyar dolar oldu.

Hükümet aynı zamanda dünyada genel ekonomik tablonun da sorunlu olduğuna dikkat çekiyor.

Kaynaklar Türkiye’de “ekonomi yönetilemiyor” yönünde bir algı oluşturulmaya çalışıldığını iddia ediyor. Bunun da “psikolojik” olduğu iddiasında.

Son olarak Merkez Bankası’nın rezervlerinin de korunduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanlığı’ndan üst düzey kaynaklar, faiz indirimi politikasını bu maddelerle gerekçelendiriyor. Bir buçuk yılda hükümet hedeflerine ulaşabilecek mi, göreceğiz. Ancak öyle ya da böyle, 2022 yılının zor geçeceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

 

"Hükümet, 2023 yılına kadar alt gelir grubunu rahatlatmak için faiz indirimi istiyor" ile ilgili etiketler Merkez Bankası faiz İndirim seçim hükümet 2023
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.