Hubble Uzay Teleskobu'ndan olay yaratan galaksi görüntüsü!

Dünya'nın yörüngesinde on yıllardır dolanan Hubble Uzay Teleskobu, içinde yaşadığımız evrene dair insanlığa yeni bilgiler sunmaya devam ediyor.

NASA'ya ait Hubble Uzay Teleskobu'nun çektiği bu görüntü, bir cüce sarmal galaksi(gökada) için uygun bir isimi olan İğne Gözü lakaplı sarmal gökadanın tam kenarını gösteriyor.

NGC 247 ve Caldwell 62 olarak da bilinen İğne Gözü, Dünya'dan yaklaşık 11 milyon ışıkyılı uzaklıkta (yani ışığın 11 milyon yılda kat ettiği bir mesafede), bize en yakın gökada grubu olan Yerel Grup'ta yer alıyor.

Gökadaya İğne Gözü takma adı verildi çünkü bir ucunda garip bir yıldız boşluğu var (Bu Hubble yakın çekiminde görülmüyor).

Hubble Uzay Teleskobu'ndan olay yaratan galaksi görüntüsü!

Çekilen bu harika görüntü, bahsi geçen boşluğun karşı tarafında, galaksinin en kenarına zoom yapılarak elde edildi.

Galaksinin diskinin kenarının altında, daha küçük görünen -ve daha uzak olan galaksilerin yanı sıra bizimle NGC 247 arasında kadraja girmiş çok parlak bir yıldız görülebilir. Parlak kırmızı, yüksek yoğunluklu gaz ve toz alanlarını ve kısa süre önce olmuş olan güçlü bir yıldız oluşumunu gösterir. 

Galaksinin diğer tarafındaki Caldwell 62'deki "delik" ise hala büyük bir gizem. Galaksinin bu bölümünde gaz sıkıntısı var, bu da yeni yıldızların oluşabileceği çok fazla malzeme olmadığı anlamına geliyor.

Bu bölgede yıldız oluşumu durduğundan, eski, sönük yıldızlar boşluğu dolduruyor. Bilim adamları hala bu garip özelliğin nasıl oluştuğunu bilmiyorlar, ancak çalışmalar başka bir galaksiyle geçmişte çarpışmış olmasına yerçekimi etkilerine dair ipuçları verdiğini düşünüyor.

Caldwell 62 ayrıca ultra parlak X-ışını kaynağı olarak bilinen bir nesneye de ev sahipliği yapıyor.

Bilim adamları, bu süper parlak X-ışını kaynaklarının doğasını uzun süredir tartışıyorlar. Alışılmadık derecede büyük miktarlarda gazla beslenen yıldız kütleli kara delikler mi? Yoksa uzun zamandır aranan “orta kütleli” kara delikler mi, yıldızımsılardan düzinelerce kat daha büyük ama çoğu galaksinin merkezindeki canavar karadeliklerden daha küçük mü?

Gökbilimciler, Caldwell 62'yi çeşitli ışık formlarında (Hubble kullanılarak görünür ve kızılötesi ve Chandra X-ışını Gözlemevi kullanılarak X-ışınları) inceleyerek, X-ışınlarının orta kütleli bir kara deliğin etrafındaki bir diskten geldiğine dair işaretler de buldular. 

 

SuperHaber

Hubble Uzay Teleskobu'ndan olay yaratan galaksi görüntüsü! ile ilgili etiketler fotoğraf hubble galaksi
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.