Bazı kanser türlerine karşı koruma sağlayan HPV aşısı nedir? Çocuklarınıza mutlaka yaptırın!

HPV aşısı, HPV enfeksiyonuna karşı koruma sağlayan, yaşa göre 2 ya da 3 doz olarak uygulanan önemli bir aşıdır. HPV aşısı HPV enfeksiyonun sebep olduğu cinsel yolla ya da temasla bulaşan hastalıklara ve bazı kanser çeşitlerine karşı koruma sağlamaktadır. İşte HPV virüsü ve aşısına dair her şey...

HPV NEDİR?

HPV, benzer tipteki bir grup virüse verilen isimdir. Virüsün adı Human Papillomavirus olarak literatüre geçmiştir. HPV, en sık karşılaşılan cinsel yolla bulaşan virüsler arasındadır. Bu virüsün 100’den fazla türü bulunur. Bazı türleri siğil yaparken, bazı türleri rahim ağzı kanserine yol açabilir. Rahim ağzı kanseri vakalarının %99’unda HPV bulunmuştur. Ayrıca virüsün başka bazı kanserlere yol açtığı da bilinmektedir.

Bazı kanser türlerine karşı koruma sağlayan HPV aşısı nedir? Çocuklarınıza mutlaka yaptırın!

HPV TANISI NASIL KONUR?

HPV enfeksiyonları genellikle belirti vermez ve bu sebeple yakalanması güçtür. Düzenli muayene ve kontroller, erken tanı ve tedavi için aşıdan sonra en etkili yoldur. HPV tanısı, standart genital muayene ve pap smear testleri yoluyla konur. Pap smear testleri, özellikle rahim ağzı kanserlerinin erken tanısında kullanılan bir yöntemdir. Pap smear testinde, bölgeden alınan örnek analize gönderilir ve sonuçlar değerlendirilir. Olağan dışı bir sonuç halinde doktor gerekirse virüsün türünü belirlemek adına farklı testler isteyebilir.

HPV’nin türüne, kişinin yaşına ve sağlık durumuna bağlı olarak virüs, diğer pek çok viral enfeksiyonda olduğu gibi, bağışıklık sisteminin doğal süreci sonucunda vücuttan atılır ve kişi tedaviye gerek duymayabilir. Ancak yüksek risk taşıyan virüs türleri kendiliğinden iyileşmeyebilir ve çeşitli ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Virüsün enfekte ettiği dokularda, anormal doku büyümeleri ve zamanla kansere yol açan lezyonlar gelişebilir. Bunlar yalnızca genital bölge ile sınırlı değildir. Enfeksiyon, virüsün türüne bağlı olarak cilt siğilleri, ses tellerinde siğiller ya da anüs, penis, vajina, vulva ya da gırtlak kanseri ile sonuçlanabilir.

Bazı kanser türlerine karşı koruma sağlayan HPV aşısı nedir? Çocuklarınıza mutlaka yaptırın! - Resim : 2

HPV ERKEKLERDE DE GÖRÜLEBİLİR

Bu zamana kadar yanlış bilinenlerden biri de virüsün yalnızca kadınları etkilediğidir. Ancak virüs erkekleri de etkilemekte ve erkeklerde siğillerin yanı sıra penis ya da anüs kanserine sebep olabilmektedir.

Bu sebeple, en sık karşılaşılan HPV türlerine karşı aşılama, bu virüslerin toplumda bulaşma oranını ve buna bağlı olarak rahim ağzı ve diğer bazı kanserlerin görülme sıklığını azaltmada önemli bir rol oynar.

HPV NASIL BULAŞIR?

HPV türleri cinsel yolla bulaşabildiği gibi tensel temas yoluyla da bulaşır. Parmaklar, eller, ağız ve genital bölgede bulunan virüsler herhangi bir temas durumunda kişiden kişiye bulaşabilirler. Bu yüzden çocuklara erken yaşta HPV aşısı yapılması önemlidir. Ayrıca, aşının kişilerin virüs ile enfekte olmadan yapılması da büyük önem taşımaktadır.

HPV AŞISI NEDİR?

HPV aşısı, kişileri HPV’nin bazı türlerine ve bunların hastalık yapıcı etkilerine karşı koruyan bir aşıdır. Genellikle, virüsün genital bölgede siğillere ve kansere yol açan tiplerine karşı koruma sağlar. HPV aşısı;

•Rahim ağzı kanserlerinin %80’ine yol açan 16 ve 18 tipindeki virüslere,
•Genital siğillerin %90’ına yol açan 6 ve 11 tipindeki virüslere,
•31, 22, 45, 52 ve 58 tipi, çeşitli (rahim, anüs, vulva, vajina, penis ve gırtlak) kanserlere yol açan HPV türlerine karşı koruma sağlar.

Bazı kanser türlerine karşı koruma sağlayan HPV aşısı nedir? Çocuklarınıza mutlaka yaptırın! - Resim : 3

HPV aşısı, virüsün vücuda tanıtılması sonucu vücutta bağışıklık cevabı oluşmasını tetikler. Bu sayede, gelecek muhtemel enfeksiyonlara karşı vücudun savunma sistemini uyarır. Özellikle 15-45 yaş arası kadın ve erkeklerin aşılanması, hastalıkların yayılmasının önüne geçilmesi için toplum sağlığı açısından önem taşır.

HPV AŞISI KAÇ DOZ YAPILIR?

HPV aşısı genellikle 3 doz olarak yapılır. 15 yaşından büyük bireylerde, ikinci doz ilk dozun iki ay sonrasında, üçüncü doz ise ikinci dozdan altı ay sonra yapılır. 15 yaşından küçük çocuklarda ise aşı, 6 ay arayla 2 doz olarak uygulanır. Aşının tüm dozlarının tamamlanması tam koruma sağlanması için gereklidir.

HERHANGİ BİR HPV TİPİ İLE ENFEKTE OLMUŞ KİŞİLER DE HPV AŞISI OLABİLİR

Kişinin halihazırda herhangi bir HPV tipi ile enfekte olmuş olması aşı olmasına engel değildir. Virüsün birden fazla türü vardır ve bağışıklık her bir virüs tipine göre farklı ve bağımsız olarak gelişir. Bu sebeple, herhangi bir tip HPV ile enfekte olmuş kişilerin yine de virüsün diğer türlerine karşı korunabilmesi için aşı olmaları önemlidir. Ancak aşı, halihazırdaki enfeksiyonun tedavisinde bir rol oynamaz. Sadece kişiyi virüsün diğer türleriyle karşılaşılma durumunda oluşabilecek enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı korur.

TÜRKİYEDE KAÇ ÇEŞİT HPV AŞISI VARDIR?

Türkiye’de iki tür aşı bulunmaktadır. Bunlardan ilki Gardasil, ikincisi Cervarix aşısıdır. Gardasil aşısı tip 6, 11, 16 ve 18 HPV’ye karşı korurken; Cervarix aşısı kanser yapıcı olarak bilinen tip 16 ve 18 HPV’ye karşı koruma sağlar.

Bazı kanser türlerine karşı koruma sağlayan HPV aşısı nedir? Çocuklarınıza mutlaka yaptırın! - Resim : 4

HPV AŞISI KİMLERE YAPILIR?

Aşı 9-45 yaş arası kişilere uygulanır. Ancak yaştan bağımsız olarak doktorların gerekli gördüğü her durumda uygulanabilir.

HPV ve sebep olduğu hastalıklar toplum sağlığını ilgilendiren bir konudur. Özellikle çocukların aşılanması, ileride sağlıklı bir yaşam sürmeleri ve hastalığı yaymamaları açısından önemlidir.
HPV aşısı, dünyada pek çok ülkede ergenlik öncesi çocuklara yapılan rutin aşı uygulamaları arasında yer almaktadır ve ücretsizdir. Fakat Türkiyede aşı takvimine dahil olmayıp kişisel istek üzerine aşı eczaneden alınarak hastanede bir uzman tarafından yapılmaktadır.

HPV AŞISININ KORUYUCULUĞU NEDİR?

Şu an halihazırda kullanıma sunulmuş olan HPV aşıları, türüne göre 6, 11, 16, 22, 18 31, 45, 52 ve 58 tipi virüslere karşı etkilidir. Erken yaşta aşılanmış kişiler, ilerde bu virüslerle karşılaşmaları halinde virüslerin hastalık yapıcı etkisinden korunurlar. Ancak virüsün hastalık yapıcı diğer türleri de bulunmaktadır. Bu sebeple, aşı olunsa dahi rutin muayene ve pap smear testlerine devam edilmelidir.

Aşının minimum 10 yıl koruma sağladığı bilinmektedir; ancak koruyuculuğun daha uzun sürdüğüne dair çalışmalar da mevcuttur.

HPV aşısı yalnızca HPV türlerinin neden olduğu enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korumaz. Bu sebeple aşılanmaya ek olarak, cinsel ilişki sırasında diğer korunma yöntemlerinin kullanılması önemlidir.

HPV aşısının; uygulandığı kız çocuklarında siğilleri ve kanser türlerini %86 oranında, genç yetişkinlerde ise %71 oranında azalttığı tespit edilmiştir. Ayrıca rahim ağzı kanserlerinde de aşılanma sonrası %40 oranında düşüş sağlanmıştır.

Bazı kanser türlerine karşı koruma sağlayan HPV aşısı nedir? Çocuklarınıza mutlaka yaptırın! - Resim : 5

HPV AŞISININ YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?

HPV aşısı, çalışmaları 10 yıldan fazla sürmüş olan güvenli bir aşıdır. Diğer pek çok aşıda olduğu gibi yan etkileri kızarıklık ve aşının vurulduğu yerde hafif ağrı olarak kendini gösterir. Ek olarak nadiren bulantı ve baş ağrısı görülebilir.

HPV AŞISI KİMLERE YAPILMAZ?

Aşının herhangi bir bileşenine karşı alerjisi olan kişiler ve maya alerjisi olan kişilere uygulanması ciddi riskler taşır. Bu sebeple, aşı öncesi kişinin hastalık ve alerji hikayesinin bilinmesi gerekir. Hamileler, aşı olmak için gebelik döneminin bitmesini beklemelidir. Halihazırda yoğun bir hastalık geçiren kişiler için de aşılama için hastalığı geçirmesi beklenmelidir.

*HPV aşısı yaptırmadan önce mutlaka doktorunuza başvurun ve rutin kontrollerinizi aksatmayın.

Bazı kanser türlerine karşı koruma sağlayan HPV aşısı nedir? Çocuklarınıza mutlaka yaptırın! ile ilgili etiketler HPV HPV aşısı rahim ağzı kanseri
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.